Ministerul Fondurilor Europene anuntat ca publica arhiva electronica SMIS, care contine proiectele si contractele de achizitie aferente programelor operationale 2007-2003. Ministerul ofera acces liber la informatii, in format de date deschise (open data), referitoare la utilizarea fondurilor europene in exercitiul financiar european 2007-2013: proiecte, beneficiari, contracte de achizitie, furnizori, rambursari, se arata intr-un comunicat al institutiei. Datele deschise referitoare la activitatea MFE sunt disponibile atat pe site-ul institutiei (http://www.fonduri-ue.ro/transparenta/date-deschise), cat si pe platforma unica la nivel national (http://data.gov.ro/organization/mfe).

"Am promis transparenta si asta inseamna transparenta: publicarea detaliilor despre 16.056 contracte de finantare si 151.348 contracte de achizitie din fonduri europene. Multumesc secretarului de stat Radu Mihaiu care a lucrat la partea tehnica a acestei operatiuni. Multumesc Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic si ONG-urilor care au venit cu idei in cadrul consultarilor organizate pe acest subiect" a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Bazele de date deschise disponibile sunt completate periodic de catre departamentele specializate din MFE. Echipa IT a realizat un script care va asigura actualizarea lunara a bazelor de date deschise cu informatiile noi, incarcate in arhiva SMIS. Echipa de comunicare va anonimiza datele cu caracter personal ale persoanelor fizice care sunt parti in contractele de achizitie aferente proiectelor din fonduri europene.

Arhiva publicata respecta dreptul la viata privata si protectia datelor personale si, in conformitate cu legislatia in vigoare, nu contine date cu caracter personal referitoare la persoanele incluse in grupul tinta al proiectelor. Avand in vedere caracterul dinamic al corectiilor financiare, MFE va publica aceste informatii dupa finalizarea contestatiilor si rezolvarea in instanta a tuturor posibilelor litigii.

Cresterea calitatii si a numarului de date deschise publicate de Ministerul Fondurilor Europene vine ca urmare a angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei privind promovarea transparentei, combaterea coruptiei si utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare si dialogul cu cetatenii.

Decizia publicarii arhivei SMIS 2007-2013 fost luata in urma dialogului si consultarilor la nivel guvernamental, cu specialistii din Cancelaria Prim-Ministrului, cu colegii din Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, cu experti independenti si cu reprezentanti ai societatii civile specializati in domeniul open data.