Fermierii romani vor putea beneficia de garantii de stat de pana la 80% pentru cumpararea de terenuri, dar si de dobanzi si comisioane de garantare reduse, conform modificarilor legislative prevazute pentru anul 2017 in vederea imbunatatirii accesului la finantare al fermierilor romani, potrivit Agerpres.

Cum pot avea acces fermierii la bani?Foto: Hotnews

In acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit miercuri cu reprezentantii bancilor comerciale pentru identificarea celor mai bune solutii care sa contribuie la finantarea si dezvoltarea agriculturii in perioada urmatoare, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) intr-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, seful MADR a prezentat bancherilor un proiect de actul normativ, aflat in dezbatere publica pe site-ul ministerului, argumentand ca actul normativ reglementeaza cadrul juridic necesar pentru dezvoltarea si facilitarea accesului la finantare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 si POPAM 2014-2020, cu scopul achizitiei de terenuri agricole, precum si dezvoltarii afacerilor in domeniul productiei vegetale, zootehnice si acvaculturii, cresterea productiei destinate pietei interne si externe si a calitatii acesteia.

Astfel, conform proiectului mentionat, pentru cumpararea de terenuri se acorda garantii de stat de pana la 80% din valoarea creditului, iar diferenta se asigura cu terenul cumparat, in timp ce garantarea creditelor acordate beneficiarilor de catre institutiile finantatoare pentru investitii specifice in agricultura se poate face pana la o valoare de pana la 3 milioane de euro.

De asemenea, pentru achizitia de teren se vor acorda credite in functie de conditiile bancilor, pe o durata de 10 sau 15 ani, iar dobanda la creditele pentru fermieri va fi de 2% peste ROBOR, in timp ce comisionul FGCR va fi redus de la 3,8% la 2%.

Nu in ultimul rand, creditul din capitalul de lucru devine credit cu accesibilitate garantata de 80% de catre stat si de un procent de 20% alte garantii, in conditiile bancii.

Potrivit MADR, proiectul mentionat urmeaza sa parcurga toate etapele de validare juridica.

La intalnirea de la MADR au participat reprezentantii a 10 banci comerciale.