Europarlamentarul Siegfried Muresan s-a declarat ingrijorat vineri de rata de absorbtie a fondurilor europene de catre Romania, mentionand ca tara noastra are acreditate doar doua din zece autoritati de management, esentiale pentru procesul de plati, transmite Agerpres.

Siegfried MuresanFoto: Hotnews

"Sunt ingrijorat legat de rata de absorbtie (a fondurilor europene - n.r.) din Romania. Am absorbit doar 528 milioane de euro din banii destinati exercitiului 2014 - 2020, o suma foarte mica de bani. De ce am absorbit atat de putini bani? In primul rand nu avem acreditate autoritatile de management esentiale pentru procesul de plati. Romania trebuie acrediteze 10 autoritati de management si avem acreditate doua", a afirmat Siegfried Muresan, intr-o conferinta de presa.

El a spus ca, in prezent, majoritatea statelor au acreditate cea mai mare parte a autoritatilor de management, indicand situatia din Cehia care are acreditate 10 din 11 autoritati de management, Ungaria - 9 din 10 si Polonia 24 din 25.

"Noi avem acreditate doar 2 din 10. Asta inseamna ca celelalte state vor incepe sa absoarba in mod rapid fonduri anul acesta. Noi trebuie sa acreditam aceste autoritati de management pentru a incepe sa absorbim fonduri cel tarziu pe parcursul acestui an. La nivelul UE sunt acreditate 437 autoritati de management din 564, asta inseamna 80%. Noi avem acreditate 2 din 10, deci 20%", a subliniat europarlamentarul roman.