O parte a proiectului de reabilitare a Centrului Istoric al Brailei, care astepta fonduri PHARE de 3 milioane de euro, a fost reziliat, din cauza mai multor neintelegeri intre edilii locali precum si intre acestia si antreprenorul general.

Din momentul preluarii amplasamentului de catre firma portugheza OPCA, nu s-a intamplat mai nimic in proiectul de reabilitare a Centrului Istoric din Braila. Prin urmare, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a decis rezilierea contractului cu antreprenorul.

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu a declarat astazi ca, totusi, proiectul va continua cu fonduri publice nationale. “Am avut discutii la minister pentru a obtine un document din care sa reiasa ca proiectul va continua cu finantare 70% din Fondul National de Dezvoltare iar restul banilor sa-i asigure Consiliul Judetean”, a spus Stancu.

Profesorul Ionel Candea, presedintele Unitatii de Implementare a Proiectului si directorul Muzeului Brailei, considera ca rezilierea acestui contract este un mare semnal de alarma in problema relatiilor cu Comisia Europeana.

“Acest consortiu a castigat o licitatie internationala ... si a facut ceea ce a facut. Pe 11 martie 2007 li s-a deschis finantarea, pe 11 mai li s-a predat amplasamentul si, dupa luni de zile de asteptare, ministerul a reziliat contractul. Consiliul Judetean si ministerul trebuie sa duca proiectul la bun sfarsit, asa cum s-a promis. Lucrurile sunt mai complicate in astfel de cazuri, probabil va exista si un proces”, a explicat Candea.

Cea de-a doua componenta a proiectului, referitoare la reabilitarea strazilor, in valoare de circa 7 milioane de euro, nu este deocamdata in pericol. Presedintele UIP a precizat ca firma Sedessa, care a castigat licitatia pentru acest lot, “este in termen, deci nu se pune problema de reziliere in cazul lor”.