Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo BORBELY, a declarat pentru euROpeanul ca, estimativ, la sfarsitul anului 2008, rata de contractare a sumelor alocate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional va fi de circa 75-80% din bugetul alocat anilor 2007-2008. El a mai spus ca strategia de comunicare va fi orientata cu precadere catre potentialii beneficiari de finantare.

euROpeanul: Care este, in opinia dv, rata ideala de absorbtie pentru fondurile alocate in 2007 si 2008? Cat estimati ca se poate realiza, in termeni reali? Eventual, va rugam sa ne indicati un interval, de la minim la maxim, pentru aceasta rata.

Laszlo Borbely: Pentru Romania, 2007 a reprezentat primul an ca stat membru al Uniunii Europene si, in acelasi timp, primul an al perioadei de programare 2007-2013 pentru instrumentele structurale. In acest context, prioritatile Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor au constat in transmiterea Programului Operational Regional 2007-2013 la Comisia Europeana spre aprobare, pregatirea mecanismelor de implementare si lansarea cererilor deschise de proiecte.

Pentru doua domenii de interventie au fost lansate cererile deschise de proiecte: este vorba de domeniul "Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane" inclusiv constructia si reabilitarea soselelor de centura al Axei 2, si domeniul "imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale de interventie in situatii de urgenta" al Axei 3. Pentru celelalte domenii majore de interventie care nu intra sub incidenta ajutorului de stat cererile de depunere de proiecte vor fi lansate pana la sfarsitul anului.

Revenind la intrebare, estimam ca, la sfarsitul anului 2008, rata de contractare a sumelor alocate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional va fi de circa 75-80% din bugetul alocat anilor 2007-2008, iar nivelul cheltuielilor va fi de circa 35 - 40% din sumele contractate. Consideram ca aceste estimari sunt in egala masura realiste si acoperitoare pentru atingerea obiectivelor programului in termeni de consumare a fondurilor.

euROpeanul: Care sunt dificultatile cu care estimati ca se va confrunta sistemul de gestionare a fondurilor europene, in 2008?

Laszlo Borbely: Dupa cum stiti, MDLPL gestioneaza mai multe programe operationale in perioada de programare 2007 – 2013, finantate din fonduri structurale : POR si programele de cooperare teritoriala europeana.

Cu toate acestea, o sa fac referire mai mult la POR intrucat absorbtia fondurilor prevazute depinde in primul rand de de noi. Cand spun noi, ma refer atat la reprezentantii ministerului, cat si la organismele intermediare sau potentialii beneficiari.

Astfel, in privinta Programului Operational Regional, anul 2008 va reprezenta anul in care va trebui sa facem proba functionarii sistemului de implementare. Ne bazam aici pe experienta acumulata, in perioada de implementare a proiectelor PHARE, de agentiile pentru dezvoltare regionala, organisme intermediare pentru programul nostru.

Un factor de ingrijorare il poate reprezenta sistemul legislativ si administrativ extrem de stufos in toate domeniile in Romania, care ar putea sa prelungeasca termenul pentru pregatirea documentatiilor in vederea depunerii spre analiza si finantare.

Trebuie sa avem in vedere, ca element de risc, capacitatea beneficiarilor de a-si gestiona resursele financiare pentru a putea raspunde exigentelor mecanismului financiar al fondurilor structurale : cheltuire si apoi rambursare, cu respectarea regulilor nationale privind achizitiile publice. Potentiale dificultati pot fi considerate si evenimentele politice din anul 2008 care pot influenta derularea utilizarii fondurilor. Ma refer la alegerile locale si generale.

euROpeanul: Care sunt sub-sectoarele care, in opinia dumneavoastra, vor fi "aspiratoare" de finantari?

Laszlo Borbely: In ceea ce priveste Programul Operational Regional, bazandu-ne pe analiza nevoilor imediate, cu siguranta primul domeniu care va contracta fondurile desponibile il reprezinta infrastructura de transport. Este si primul domeniu major de interventie pentru care cererea deschisa de proiecte a fost lansata in 10 septembrie, iar pana in prezent au fost depuse 25 de proiecte in valoare totala de peste 400 de milioane de euro.

Din mesajele primite in perioada de consultari privind ghidurile solicitantului, am dedus ca exista un portofoliu important de idei si proiecte in diferite etape de pregatire pentru domeniile majore de interventie deschise initiativei private: sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor si crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale cu potential turistic si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice.

Axa prioritara 3, care vizeaza imbunatatirea infrastructurii sociale, va consuma de asemenea relativ repede banii, deoarece si aici nevoile de finantare la nivel national in domeniul sanatatii, educatiei, serviciilor sociale sunt mult mai mari decat fondurile care au putut fi alocate prin POR.

euROpeanul: Cum ati comunicat despre fonduri europene pana acum? Cum v-ati planificat campania de comunicare pe fonduri, pentru o absorbtie cat mai buna, in 2008?

Laszlo Borbely: Comunicarea este componenta esentiala in cresterea gradului de absorbtie a fondurilor. Nu este suficient sa avem acesti bani, este important ca oamenii sa stie de ei, sa stie cum pot avea acces la ei si cum pot face proiecte solide, care sa beneficieze de finantare. Prin urmare, in 2007 am dus o campanie intensa de informare a potentialilor beneficiari asupra intregului sistem de functionare a POR.

Prin intermediului proiectului „Campanie de constientizare pentru POR”, finantat prin programul PHARE 2004, am realizat o serie de materiale care sa vina in sprijinul celor care doresc sa acceseze aceste fonduri: "Programul Operational Regional - Scurt ghid practic", brosuri pentru categoriile de aplicanti eligibili in cadrul POR.

Am creat un site dedicat POR (www.inforegio.ro), unde se gasesc toate informatiile necesare realizarii unui proiect. Deasemenea, am editat la sfarsitul lunii noiembrie o noua brosura "Programul Operational Regional: fonduri pentru regiuni" cu informatii utile pentru cei care doresc sa pregateasca proiecte. incepand din septembrie am organizat mai multe conferinte regionale care au avut ca scop informarea potentialilor beneficiari. Nu am neglijat nici rolul mass-media in popularizarea acestei surse de finantare.

Astfel, am avut intalniri cu jurnalisti din toata tara, in cadrul carora expertii Autoritatii de Management pentru POR au explicat mecanismul de functionare a programului, pentru ca aceste informatii sa ajunga intr-un mod clar si accesibil la cei interesati. De asemenea, vom organiza o caravana de promovare a programelor, caravana care va ajunge in toate judetele.

\Pentru anul 2008, actiunile de comunicare vor fi directionate, cu precadere, catre potentialii beneficiari. Vom continua sa organizam sesiuni de informare la nivel local, la care vor fi invitati reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai IMM-urilor si ai ONG-urilor.

Contributia regionala este deosebit de importanta in facilitarea accesului la informatie a celor interesati.

Astfel, am inclus printre actiunile noastre de comunicare crearea unei retele de comunicatori la nivelul intregii tari, care sa asigure o informare unitara si sa poata veni in sprijinul celor interesati sa acceseze fondurile alocate prin POR. De asemenea, vom publica mai multe materiale adresate grupurilor tinta identificate prin Planul de Comunicare pentru POR.

In ceea ce priveste mass-media, vom continua seria intalnirilor cu jurnalistii din presa locala, intrucat consideram ca popularizarea proiectelor implementate cu succes poate fi un factor motivant pentru alti posibili aplicanti. La sediului MDLPL functioneaza un punct de informare unde oricine este interesat de realizarea unui proiect poate solicita informatii sau ajutorul expertilor din minister.

euROpeanul: Ce va ingrijoreaza si ce va multumeste cel mai mult din actiunile intreprinse de dv. in 2007? Ce greseli veti avea grija sa nu se repete in 2008 ?

Laszlo Borbely: Sunt multumit pentru ca am reusit sa pregatim intr-un timp relativ scurt de la aprobarea Programului Operational Regional documentele necesare Comitetului de Monitorizare al POR pentru aprobarea criteriilor de selectie a proiectelor pentru toate domeniile majore de interventie.

Am reusit, de asemenea, sa publicam foarte repede pentru consultare ghidurile solicitantului, comentariile si observatiile primite fiind extrem de importante pentru finalizarea documentelor in perspectiva lansarii cererilor deschise de proiecte.

Am finalizat o etapa a pregatirii unui portofoliu de proiecte care pot fi depuse in vederea evaluarii, respectiv 97 de proiecte, in valoare de peste 1 miliard de euro pregatite prin HG nr. 811/ 2006. Din cele 97 de proiecte, 54 vizeaza infrastructura de transport regionala si locala, 14 sunt pentru dezvoltarea mediului de afaceri regional si local, iar alte 29 de proiecte vizeaza domeniul dezvoltarii durabile si a promovarii turismului.

De asemenea, am initiat si a fost aprobata o noua hotarare de guvern prin au fost alocate fonduri pentru pregatirea a 221 proiecte. Programul este multianual si are o valoare de 110.075.000 lei din care in 2007 a fost alocata suma de 34.560.000 lei, iar in anul 2008 va fi alocata suma de 75.515. 000 lei. Nu stiu daca se poate vorbi de greseli care sa nu se repete. Nu consider ca am facut greseli. Este o experienta noua din care cu totii avem de invatat.