Varujan Vosganian: Anul 2008 va fi anul performantelor in absorbtia fondurilor

de Anda Georgescu     euROpeanul
Miercuri, 9 ianuarie 2008, 15:14 Economie | EuROfonduri


Varujan Vosganian
Foto: Rompres
Romania ar trebui sa absoarba in 2008 intre 2,5 miliarde euro si 3 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, adica dublul sumei aborbite in 2007. Acestea sunt, cel putin, asteptarile ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarate ziarului euROpeanul. Potrivit acestuia, "aspiratoarele" fondurilor europene vor fi infrastructura si sectorul constructiilor. Dificultatile in absorbtia banilor, spune ministrul finantelor, deriva in principal din capacitatea firmelor de a prezenta oferte conforme ethnic si financiar si a autoritatilor publice locale de a pregati proiecte.

euROpeanul: Care este, in opinia dumneavoastra, rata ideala de absorbtie pentru
fondurile alocate in 2007si 2008? Cat estimati ca se poate realiza, in termeni
reali?

Varujan Vosganian: Niciun stat nou intrat in Uniunea Europeana nu a avut, in primii ani dupa aderare, o rata foarte ridicata de absorbtie a fondurilor europene. Pot sa va spun ca

Romania va fi in acest an beneficiar net de fonduri europene, in conditiile in care va primi pana la sfarsitul anului 1,5 miliarde euro reprezentand fonduri structurale, fonduri de preaderare si facilitate Schengen, urmand sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 1,1 miliarde de euro. Pe anumite segmente, se poate vorbi de o capacitate mai slaba de absorbtie. Avem, totusi experienta programelor pre-aderare.

Consider ca principala problema este oferta limitata a pietei, motiv pentru care invitam, pe langa contractori romani,si investitori straini care sa aplice pentru proiecte finantate de UE. Ma astept ca tara noastra sa absoarba anul viitor intre 2,5 miliarde euro si 3 miliarde de euro din fonduri UE, comparativ cu 1,5 miliarde de euro in acest an.

euROpeanul: Care sunt dificultatile cu care estimati ca se va confrunta sistemul de
gestionare a fondurilor europene in 2008?

Varujan Vosganian:
Dificultatile deriva in principal din capacitatea firmelor de a
prezenta oferte conforme ethnic si financiar si a autoritatilor publice locale de a pregati proiecte. Romania va primi fonduri structurale si de coeziune in valoare de 20 miliarde de euro, in perioada 2007-2013.

La asta se adauga 5 miliarde contributia nationala. Lunile viitoare sunt esentiale in eforturile noastre de a absorbi cat mai multe fonduri. Guvernul, administratiile locale, managerii de companii, firmele de consultanta si bancile trebuie sa se mobilizeze. Guvernul Romaniei poate sa asigure sumele necesare pentru cofinantare.

Spre exemplu, in 2008 este asigurata de la bugetul de stat cofinantarea cheltuielilor eligibile in procent de 13% (bugetul local va suporta numai 2% din valoarea proiectului). Pentru demararea proiectelor aprobate, se asigura o prefinantare de maxim 20% din valoarea eligibila a proiectului, iar TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile va fi suportat tot de la Bugetul de Stat. Autoritatile publice locale, ca principali potentiali beneficiari ai investitiilor finantate din instrumente structurale, trebuie sa-si stabileasca prioritatile si sa inceapa pregatirea proiectelor.

euROpeanul: Care sunt sub-sectoarele care, in opinia dv, vor fi "aspiratoare" de
finantari?

Varujan Vosganian: In primul rand, infrastructura si sectorul constructiilor. Trebuie sa
ridicam spitale,scoli, gradinite, saconstruim autostrazi, aeroporturi, samodernizam drumuri judetenesi nationale, sarenovam zeci de mii de blocuri comuniste din cartierele-dormitor, etc. Investitiile in infrastructura de transport vor imbunatati retelele de transport rutier, feroviar, aerian, fluvialsi maritim, acordand prioritate proiectelor aflate pe reteaua transeuropeana.

Se va imbunatati gradul de conectare a infrastructurii nationalesi regionale la aceasta retea. Beneficiile sunt evidente: cresterea accesibilitatii pietelor regionale, nationale si internationale, reducerea duratelor de deplasaresi a costurilor de transport pentru pasagerisi marfa, precumsi imbunatatirea calitatii serviciilor de transport.

Proiectele dedicate infrastructurii de mediu vizeaza respectarea normelor europene privind alimentarea cu apa, canalizarea, managementul deseurilor, protectia mediului. Investitiile in domeniul energetic urmaresc cresterea gradului de inter-conectare cu retelele transeuropene de energie, o utilizare mai eficientaa resurselor si vor majora ponderea in consum a energiei obtinute din surse de energie regenerabile. Vor mai fi investitii substantiale, care se vor realiza cu ajutorul fondurilor europene in dezvoltarea turismului, pregatirea fortei de munca, eficientizarea administratiei publice, IT&C, IMM-uri, etc.

euROpeanul: Cum v-ati planificat campania de comunicare pe fonduri, pentru o absorbtie cat mai buna, in 2008?

Varujan Vosganian: Pentru ca interventiile structurale in Romania safie promovate global, in mod coordonatsi sinergetic, pentru a se asigura publicitatea pentru actiunea globalaa Uniunii Europene (UE)si nu numai pentru un anumit domeniu, Romania a elaborat o Strategie Nationalade Comunicare pentru Instrumentele Structurale (pentru toate Programele Operationale), aprobataprin Memorandum, pe care se vor baza planurile de comunicare sectoriale trimise la Comisia Europeana.

Pe de altaparte, sunt zeci de site-uri, emisiuni radiosi TV, articolesi analize in presa cotidianacentralasi locala. Mingea este in terenul celor care doresc sabeneficieze de aceste fonduri.

euROpeanul: Ce va ingrijoreaza si ce va multumeste cel mai mult din actiunile
intreprinse in 2007? Ce greseli veti avea grija sa nu se repete in 2008 ?

Varujan Vosganian: Absorbtia fondurilor europene se face pe un fond economic bun. Daca 2007 a fost anul performantelor procedurale, anul 2008 va fi anul performantelor in absorbtia fondurilor. In acest an, toate programele operationale au fost aprobate de Comisia Europeana. Romania a avut un comportament normal din punct de vedere al procedurilor. Tot in 2007 am contractat 95% din Fondurile PHARE 2005 iar, pentru programul SAPARD, am depasit previziunile CE, Romania solicitand suplimentarea sumelor alocate din bugetul Uniunii Europene.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1388 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  depinde si (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 23:19)

  Radu [anonim]

  cine sunt cei care vor "absorbi" fondurile alea...
 • 0 (0 voturi)    
  Anul performantelor in absorbtia fondurilor (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 23:31)

  belfegor [anonim]

  Varujane pui pariu cu mine ca nu?
 • 0 (0 voturi)    
  Absorbtie (Joi, 10 ianuarie 2008, 10:14)

  Abu [anonim]

  Din articol lipseste un singur aspect: e nevoie si de oameni competenti la autoritatea contractanta. Nu poti sa dai administrarea a sute de milioane de euro la persoane fara experienta, dar (multi dintre ei) cu probleme de personalitate.
  Oricine a avut de-a face cu programele de cooperare transfrontaliera, cu agentiile regionale de dezvoltare stiu despre ce vorbesc. Prea putini oameni competenti sau macar binevoitori in structurile de administrare ale fondurilor pentru programele respective, oameni care nu inteleg ca sunt niste functionari care trebuie sa se poarte profesional si nu stapanii comorii.
  Sigur ca lucrurile se invata - dar o sa se regleze lucrurile astea in 2008? :)))))))))))))
  • 0 (0 voturi)    
   fonduri (Luni, 14 ianuarie 2008, 13:01)

   Absorbantul [anonim] i-a raspuns lui Abu

   Asa-i !
 • 0 (0 voturi)    
  "absorbtie" (Joi, 10 ianuarie 2008, 11:29)

  Vali [anonim]

  PNL-istilor, stim, veti face recorduri in ceea ce priveste "absorbtia" ! E de inteles, furati si voi cat mai puteti pentru ca simtiti ca va duceti...
 • 0 (0 voturi)    
  URAAAAAAAAA!!!!! (Joi, 10 ianuarie 2008, 16:12)

  liv [anonim]

  Am devenit cu adevarat competitivi,Leul a luat-o razna,felicitari Guvernului si Ministerului de finante
 • 0 (0 voturi)    
  In 2008 se vor absorbi cam cat sin 2007... (Joi, 10 ianuarie 2008, 16:30)

  Dedalus [anonim]

  In 2007 suma "absorbita" a fost de ordinul zecilor de milioane de EUR, daca ne referim la fondurile structurale si de coeziune. Comparati cu sutele de miloane citat...

  In 2008 NU se va absorbi cu mult mai mult deoarece:
  a) autoritatile locale au serioase probleme de personal (nu au oameni, sunt oameni incompetenti sau nedoritori de actiune...).
  b) POS-urile sunt, in proportie de 50%, inaplicabile: contin prioritati imposibile, pun conditii abosolut imposibile sau se refera la domenii prioritare care nu intereseaza pe nimeni
  c) In 2007 NU s-a pregatit mai nimic, iar ceea ce s-a pregatit ca studiu de fezabilitate este in proportie de peste 50% format din aiureli irealizabile;
  d) Persista in societate mituri extrem de periculaose - cum ar fi cel ca se plateste consultanta numai daca proiectul iese, si ca 8%din suma obtinuta poate fi luata din proiect drept "succes fee" ... si alte prostii de acest fel.
  e) Guvernul a hotarit sa grupeze toate micile proiecte in proeicte judetene si regionale, sa fiormeze operatori regionali (in cazul POS Mediu, de exemplu), pentru care a angajat din bani IMPRUMUTATI consultanta straina sa pregateasca proeictele. In acest fel se cheltuie sute de milioane de EURO pe consutlanta straina, care de fapt luceraza tot cu Consultanti romani, pentrui a pregati proiecte irealizabile, din cauze institutionale.

  NU exista notiunea de "proiect"! Aceasta prostie uriasa provenita din cererile de finantare depuse de ONG-uri, denumite "proiecte" .

  De fapt, pentru infrastructura, se pragateste o documentatie de solicitare a finantarii, care contine un studiu de fezabilitate, o cerere de finantare si o serie de alte documente. E un pachet de sute de pagini.

  Numai durata de pregatire a unei asemenea documentatii este de 9 -18 luni .

  Vreau sa stiu si eu cum indrazneste domnul ministru sa recomande autoritatilor sa "inceapa pregatirea proiectelor" ACUM si, IN ACELASI TIMP, sa sustina ca in anul 2008 se vor absorbi foarte multe fonduri????
 • 0 (0 voturi)    
  similitudine (Sâmbătă, 12 ianuarie 2008, 16:13)

  iancu jianu [anonim]

  Daca in aceasta "esplicatie" a folosit aceeasi logica si mod de exprimare din tirada cu taxa de inmatriculare, atunci e clar, e dezordine ordonata.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by