Romania ar trebui sa absoarba in 2008 intre 2,5 miliarde euro si 3 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, adica dublul sumei aborbite in 2007. Acestea sunt, cel putin, asteptarile ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarate ziarului euROpeanul. Potrivit acestuia, "aspiratoarele" fondurilor europene vor fi infrastructura si sectorul constructiilor. Dificultatile in absorbtia banilor, spune ministrul finantelor, deriva in principal din capacitatea firmelor de a prezenta oferte conforme ethnic si financiar si a autoritatilor publice locale de a pregati proiecte.

euROpeanul: Care este, in opinia dumneavoastra, rata ideala de absorbtie pentru

fondurile alocate in 2007si 2008? Cat estimati ca se poate realiza, in termeni

reali?

Varujan Vosganian: Niciun stat nou intrat in Uniunea Europeana nu a avut, in primii ani dupa aderare, o rata foarte ridicata de absorbtie a fondurilor europene. Pot sa va spun ca

Romania va fi in acest an beneficiar net de fonduri europene, in conditiile in care va primi pana la sfarsitul anului 1,5 miliarde euro reprezentand fonduri structurale, fonduri de preaderare si facilitate Schengen, urmand sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 1,1 miliarde de euro. Pe anumite segmente, se poate vorbi de o capacitate mai slaba de absorbtie. Avem, totusi experienta programelor pre-aderare.

Consider ca principala problema este oferta limitata a pietei, motiv pentru care invitam, pe langa contractori romani,si investitori straini care sa aplice pentru proiecte finantate de UE. Ma astept ca tara noastra sa absoarba anul viitor intre 2,5 miliarde euro si 3 miliarde de euro din fonduri UE, comparativ cu 1,5 miliarde de euro in acest an.

euROpeanul: Care sunt dificultatile cu care estimati ca se va confrunta sistemul de

gestionare a fondurilor europene in 2008?

Varujan Vosganian: Dificultatile deriva in principal din capacitatea firmelor de a

prezenta oferte conforme ethnic si financiar si a autoritatilor publice locale de a pregati proiecte. Romania va primi fonduri structurale si de coeziune in valoare de 20 miliarde de euro, in perioada 2007-2013.

La asta se adauga 5 miliarde contributia nationala. Lunile viitoare sunt esentiale in eforturile noastre de a absorbi cat mai multe fonduri. Guvernul, administratiile locale, managerii de companii, firmele de consultanta si bancile trebuie sa se mobilizeze. Guvernul Romaniei poate sa asigure sumele necesare pentru cofinantare.

Spre exemplu, in 2008 este asigurata de la bugetul de stat cofinantarea cheltuielilor eligibile in procent de 13% (bugetul local va suporta numai 2% din valoarea proiectului). Pentru demararea proiectelor aprobate, se asigura o prefinantare de maxim 20% din valoarea eligibila a proiectului, iar TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile va fi suportat tot de la Bugetul de Stat. Autoritatile publice locale, ca principali potentiali beneficiari ai investitiilor finantate din instrumente structurale, trebuie sa-si stabileasca prioritatile si sa inceapa pregatirea proiectelor.

euROpeanul: Care sunt sub-sectoarele care, in opinia dv, vor fi "aspiratoare" de

finantari?

Varujan Vosganian: In primul rand, infrastructura si sectorul constructiilor. Trebuie sa

ridicam spitale,scoli, gradinite, saconstruim autostrazi, aeroporturi, samodernizam drumuri judetenesi nationale, sarenovam zeci de mii de blocuri comuniste din cartierele-dormitor, etc. Investitiile in infrastructura de transport vor imbunatati retelele de transport rutier, feroviar, aerian, fluvialsi maritim, acordand prioritate proiectelor aflate pe reteaua transeuropeana.

Se va imbunatati gradul de conectare a infrastructurii nationalesi regionale la aceasta retea. Beneficiile sunt evidente: cresterea accesibilitatii pietelor regionale, nationale si internationale, reducerea duratelor de deplasaresi a costurilor de transport pentru pasagerisi marfa, precumsi imbunatatirea calitatii serviciilor de transport.

Proiectele dedicate infrastructurii de mediu vizeaza respectarea normelor europene privind alimentarea cu apa, canalizarea, managementul deseurilor, protectia mediului. Investitiile in domeniul energetic urmaresc cresterea gradului de inter-conectare cu retelele transeuropene de energie, o utilizare mai eficientaa resurselor si vor majora ponderea in consum a energiei obtinute din surse de energie regenerabile. Vor mai fi investitii substantiale, care se vor realiza cu ajutorul fondurilor europene in dezvoltarea turismului, pregatirea fortei de munca, eficientizarea administratiei publice, IT&C, IMM-uri, etc.

euROpeanul: Cum v-ati planificat campania de comunicare pe fonduri, pentru o absorbtie cat mai buna, in 2008?

Varujan Vosganian: Pentru ca interventiile structurale in Romania safie promovate global, in mod coordonatsi sinergetic, pentru a se asigura publicitatea pentru actiunea globalaa Uniunii Europene (UE)si nu numai pentru un anumit domeniu, Romania a elaborat o Strategie Nationalade Comunicare pentru Instrumentele Structurale (pentru toate Programele Operationale), aprobataprin Memorandum, pe care se vor baza planurile de comunicare sectoriale trimise la Comisia Europeana.

Pe de altaparte, sunt zeci de site-uri, emisiuni radiosi TV, articolesi analize in presa cotidianacentralasi locala. Mingea este in terenul celor care doresc sabeneficieze de aceste fonduri.

euROpeanul: Ce va ingrijoreaza si ce va multumeste cel mai mult din actiunile

intreprinse in 2007? Ce greseli veti avea grija sa nu se repete in 2008 ?

Varujan Vosganian: Absorbtia fondurilor europene se face pe un fond economic bun. Daca 2007 a fost anul performantelor procedurale, anul 2008 va fi anul performantelor in absorbtia fondurilor. In acest an, toate programele operationale au fost aprobate de Comisia Europeana. Romania a avut un comportament normal din punct de vedere al procedurilor. Tot in 2007 am contractat 95% din Fondurile PHARE 2005 iar, pentru programul SAPARD, am depasit previziunile CE, Romania solicitand suplimentarea sumelor alocate din bugetul Uniunii Europene.