De ce nu poate Romania sa ia rambursari din fondurile structurale noi, in programele majore gestionate de Ministerul Dezvoltarii, dupa 3 ani si 4 luni din noul cadru financiar

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 28 aprilie 2017, 19:43 Economie | EuROfonduri


Dupa 3 ani si 4 luni de la inceperea noului cadru financiar 2014-2020, Romania nu reuseste sa obtina fonduri structurale si de coeziune ca rambursari de cheltuieli pe proiecte, pentru ca nici pana acum nu are desemnate autoritatile de management al programelor operationale majore din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE).

"Acreditarea sistemului de gestionare a fondurilor este o conditie pentru a rambursa de la Comisia Europeana cheltuielile din proiectele cu fonduri europene", a precizat ministerul, intr0un comunicat remis, vineri, HotNews.

Potrivit acestuia, pana in prezent, au fost desemnate autoritatile implicate in sistemul de management si control pentru 3 programe finantate in perioada de programare 2014-2020:

 • Programul IPA de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia 2014 - 2020;
 • Programul de cooperare transfrontaliera INTERREG V-A Romania - Bulgaria;
 • Programul operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Practic, nici pana acum nu au fost acreditate autoritatile de management al programelor majore de fonduri structural si de coeziune din subordinea acestui minister:

 • Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), peste 9 miliarde de euro
 • Programul Operational Regional (POR), 6,47 miliarde de euro
 • Programul Operational Capital Uman (POCU), circa 3,6 miliarde de euro
 • Programul Operational Competitivitate (POC), 1,26 miliarde de euro
 • Programul Operational Capacitate Administrative (POCA), 0,38 miliarde euro
 • Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT), 0,3 miliarde euro.

Vineri, 28 aprilie 2017, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a anuntat ca a transmis la Autoritatea de Audit (AA) de la Curtea de Conturi a Romaniei pachetele pentru desemnarea sistemelor de management si control pentru doua dintre aceste programe majore: POCU  si POC.

In martie 2017, acelasi minister mai trimisese la Autoritatea de Audit documentele pentru acreditarea altor 4 programe majore: POIM, POR , POCA si POAT.

De asemenea, tot in martie au fost transmise pachetele de documente necesare desemnarii pentru Programul Initiativa pentru Intreprnderi Mici si Mijlocii (IMM), iar vineri, 28 aprilie, pentru alte 3 programe mici, care sunt de cooperare transfrotaliera: Programului Operational Comun Romania-Ucraina 2014-2020, Programului Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020 si Programului Operational Comun Bazinul Marii Negre 2014-2020.

Procesul de acreditare a autoritatilor de management ale Romaniei mai dureaza: Autoritatea de Audit va analiza documentele si va derula cate o misiune de audit la nivelul fiecarui Program. Desemnarea autoritatilor implicate in procesul de management si control al fondurilor implica evaluarea acestora in vederea emiterii opiniei fara rezerve de catre Autoritatea de Management, cu privire la conformitatea sistemului cu cerintele de acreditare - a mai precizat MDRAPFE.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb (PSD), a acuzat de intarziere fosta guvernare Ciolos, care a acoperit practic numai anul 2016 din perioada de programare inceputa in 2014.

"Odata facut acest pas, am reusit sa recuperam intarzierea cu 1 an in relatia Autoritatilor de Management cu Comisia Europeana si sa cream astfel cadrul necesar ca banii de la Bruxelles sa poata intra in tara" - a spus Rovana Plumb, citata in comunicatul MDRAPFE.


Absorbtia fondurilor UE 2014-2020, la data de 28 februarie 2017. Sursa: MFP (Clic pentru a extinde)


Potrivit celor mai recente date oficiale de la Ministerul Finantelor, in noua perioada de programare 2014-2020, Romania a primit de la Comisia Europeana circa 4,75 miliarde de euro. Din acestia, fondurile structurale si de coeziune au fost de 1,37 miliarde de euro, reprezentand avansuri acordate de Comisia Europeana din oficiu, fara lucrari si proiecte care sa fie decontate. Alti 858 milioane euro au venit din Programul National de Dezvoltare Rurala si din Programul Operational Pescuit, gestionate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cea mai mare halca, de 2,14 miliarde de euro, a venit tot in agricultura, prin platile directe la hectar, acordate de Comisia Europeana fara proiecte. Alte fonduri post-aderare au mai insumat 371 milioane euro.


Din cei 4,75 miliarde de euro, cea mai mare parte, adica 2,82 miliarde de euro, au fost incasati de Romania in anul 2016, in guvernarea Ciolos. In primele doua luni ale anului 2017 (guvernul Grindanu a fost investit in 4 ianuarie) au fost incasati 940 de milioane de euro de la Bruxelles.

In intreaga Uniune Europeana, cadrul financiar 2014-2020 a pornit mai greu, la nivelul institutiilor UE fiind aprobate cu o oarecare intarziere documentele programatice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3245 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Prea ocupati. (Vineri, 28 aprilie 2017, 20:02)

  arpi [utilizator]

  Guvernul a fost prea ocupat.. S-a ocupat numai de legi privind gratierea si dezincriminarea coruptiei.. Dupa ce va elibera hoti abia atunci se va ocupa de gestionarea fondurilor.. Cred ca va dati seama ca au mare nevoie de euro.............
  • +2 (6 voturi)    
   Actiunea guvernului este ok (Vineri, 28 aprilie 2017, 21:41)

   Bazil [utilizator] i-a raspuns lui arpi

   Cei ce vor conduce aceste autoritati de management sunt acum in inchisoare. Va rog, urgentati eliberarea lor!!!!!!!!
 • +3 (5 voturi)    
  din cel putin 2 motive... (Vineri, 28 aprilie 2017, 20:11)

  brita [utilizator]

  incompetenta si interese oculte.
  • -1 (3 voturi)    
   A fost si o problema la Comisie (Vineri, 28 aprilie 2017, 21:40)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui brita

   s-au schimbat multe reguli fata de exercitiul anterior. Pentru a avea o imagine clara a incompetentei administratiei romanesti ar trebui facuta o comparatie la zi cu absorbtia celorlalte tari pe exercitiul 2014-2020
 • +2 (6 voturi)    
  Exercitiul financiar 2014-2020 (Vineri, 28 aprilie 2017, 21:55)

  ty [utilizator]

  pentru absorbtia a 40 miliarde Euro fonduri europena de catre Romania.
  In 2014 si 2015 guvernul ponta nu a facut mai nimic pentru absorbtia acestror bani.
  In 2016 guvernul Ciolos a facut cu mult mai mult in aceasta privinta si s-a ales cu propaganda pesedista "guvernul zero" Astfel a ascuns PSD inactivitatea lor din 2014 si 2015. Azi din nou "incompetenta si interese oculte" cum zice brita este din nou la putere.
  • 0 (4 voturi)    
   mda (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 8:42)

   Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui ty

   Problema e că acel mult mai mult făcut de Guvernul Cioloș e aproximativ nimic. De exemplu, există declarații ale ministrului, pe atunci, Ghinea, care care spun că procesul de acreditare al AM-urilor va fi finalizat de ei în 2016 și că, oricum, nu prea contează, că au găsit o modalitate simplificată prin care să poată atrage bani și fără acreditare. Evident, lucrurile acelea nu s-au întâmplat cu, la fel de evident, nu s-au întâmplat nici sub înțelepta îndrumare a lui Victor Ponta. Din păcate, guvernul Cioloș are doar două realizări; ce a făcut Vlad Voiculescu la sănătate iar acum desfac ceilalți, și faptul că a reușit să păcălească niște oameni că e un guvern mai performant decât altele.
   • 0 (0 voturi)    
    Pentru date comparative privind fondurile europene (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 10:49)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Andrei57

    te poti informa si de pe http://www.contributors.ro/administratie/2016-a-fost-anul-in-care-au-intrat-cei-mai-mulți-bani-europeni-in-romania-date-oficiale/
    nu doar din propaganda pesedista.
    • 0 (0 voturi)    
     Da,am citit articolul si trebuie facute (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 15:06)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui ty

     cateva precizari:Adevarul trebuie spus pana la capat, nu cu jumatati de masura si manipulari. Din cele 7 mld euro au fost mare parte rambursari pt proiectele din vechiul ex financiar 2007-2013, care s-a inchis la 31 dec 2015. Tehnocratii au avut de lucru in 2016 sa proceseze si sa plateasca ultimele Cereri de Rambursare (finale), de la beneficiari, depuse pana in 15 feb 2016, sa stranga sumele plstite de stat ca rambursari in 2015 si 2016 la beneficiari si sa le ceara de la Comisie. Adica partea cea mai usoara, finalul procesului.
     La banii primiti cu titlu de rambursare se adauga prefinatarea/avansul pt noul exercitiu, pt care tehnocratii nu au trebuit sa faca nimic, s-a virat, pur si simplu, in conturile statului, de la Comisie pt programele operationale aprobate (toate) in 2015. Ce au muncit tehnocratii ar trebui sa vedem in 2017, 2018. Portofoliul de proiecte este insa fff anemic, tare imi e ca in 2017 o sa plateasca la ele cel mult prefinantarea din conturi si cam atat.

     PS: observati ca se si recunoaste in raport: banii intrati in 2016 au intrat IN Romania, NU in Bugetul de Stat. De ce? Pentru ca cei aferenti vechiului exercitiu financiar reprezinta plati facute de stat cu titlu de rambursare beneficiarilor privati si publici de proiecte, pt care AM-urile s-au imprumutat de la MFE in 2015 si 2016 (s-a folosit un “buffer” din banii proveniti din privatizari in acest scop) si practic mai tot ce a rambursat Comisia statului in 2016 pentru vechiul exercitiu financiar a trebuit returnat catre MFP, pt a reintregi acele fonduri (rezerve). La fel, avansul pt noul exercitiu financiar “sta” cuminte in conturile BNR (sau Trezoreriei) si “asteapta” sa fie consumat ca prefinantari si rambursari la proiectele aflate in implementare. Cum spuneam, aceastea nu prea sunt- sunt doar putin peste 200 la POC , 0 la POCU, cam 5 la POAT, vreo 56 la POCA, iar din cele mari de la POIM de abia in nov au inceput sa “curga” aprobari de la Comisie pt fazate (ultima stire de acum 2 zile pt 1
     • 0 (0 voturi)    
      nici un cuvante despre "performantele" guvernului (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 16:41)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      ponta din 2014 si 2015 in ce priveste absorbtia ceolr 40 miliarde euro din exercitiul 2014 -
      2020 negociate de Basaescu pentru Romania?
      • 0 (0 voturi)    
       Ponta a fost zero... (Duminică, 30 aprilie 2017, 11:15)

       Viorica Alexandru [utilizator] i-a raspuns lui ty

       Ponta a adunat ce a atras guvernul Boc prin Elena Udrea... de facut nu a mai facut nimic.
    • 0 (0 voturi)    
     exact ce spuneam (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 16:10)

     Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui ty

     Pentru că, din păcate, mulți români, inclusiv din cei cu studii superioare ce se mândresc cu anti-pesedismul lor sunt analfabeți funcțional, e foarte ușor pentru politicienii, asumați sau nu, să ne păcălească. Chiar dacă Guvernul Cioloș se laudă cu ce scrie domnul fost ministru pe Contributors, o citire critică arată că, de fapt, se laudă cu lucruri pentru care nu are niciun merit; au intrat bani pentru proiectele din anii precedenți.
     În schimb, același Guvern Cioloș și-a asumat că face ceea ce Guvernul Ponta fie nu a vrut, fie nu a putut, fie ambele. Și anume să acrediteze AM-urile pentru a se putea primi bani și pentru actualul exercițiu financiar. Așa cum se poate verifica ușor (aici e un interviu cu Cristian Ghinea de pe vremea când era ministrul fondurilor europene) Guvernul Cioloș a promis că AM-urile vor fi acreditate la finalul lui 2016. Supriză! Nu sunt.
     • 0 (0 voturi)    
      guvernul ponta sau guvernul dublu ZERO (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 16:57)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui Andrei57

      guvernul ponta nu a facut mai nimic in 2014 si 2015 pentru absorbtia fondurilor europene din exercitiul 2014 si 2015.
      Ciolos: "Cel mai probabil, odată ce Autoritățile de Management vor fi acreditate, în anul 2017 Romania va beneficia de rambursari în valoare de aproape 4 miliarde de euro." - http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21235848-dacian-ciolos-despre-absorbtia-fondurilor-destelenit-buruienisul-lasat-cei-care-acum-striga-margine-noiembrie-anul-trecut-marile-proiecte-investitii-erau-blocate.htm
      Apreciez ca recunosti realizarile "Guvernul Ponta fie nu a vrut, fie nu a putut, fie ambele."
   • 0 (0 voturi)    
    Ce au facut unii neprogramati sa ajunga la putere (Duminică, 30 aprilie 2017, 11:13)

    Viorica Alexandru [utilizator] i-a raspuns lui Andrei57

    cel mai mult a facut Elena Udrea pentru perioada 2007-2013 , iar Basescu a obtinut prelungirea pentru restul de bani pana in 2015.

    Atragerea a fost pusa la pamant de Ponta .

    Ce a facut Ciolos a fost pus la pamant de Grideanu...

    Nici Basescu, nici Ciolos nu au fost prgramati sa ajunga la putere.... si s-a lasat cu decimarea politicilor lor...

    Poate este un aranjament...
   • 0 (0 voturi)    
    2007, 2014 (Vineri, 2 iunie 2017, 9:48)

    andrei1232000 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei57

    Nu uitati ca exercitiul financiar a inceput in 2014 si Ponta, Teodorovici, Sova, Dragnea si compania trebuiau sa pregateasca inca din 2012 aceste unitati de management. Asta daca ar avea minte in cap si nu paie. Dar au urmat exemplul ilustrului predecesor Tariceanu care in 4 ani n-a facut un metru de autostrada si cale ferata si n-a fost in stare sa pregateasca aderarea si absorbtia fondurilor in perioada 2007-2013. Impreuna cu ilustrii Vosganian, Orban si altii.
    De fapt oftica lui Dragnea este ca Grindeanu chiar vrea sa faca ceva. Si daca face ceva devine periculos.
 • -1 (1 vot)    
  sigur nu explicati ... (Duminică, 30 aprilie 2017, 11:09)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  cum au reusit guvernul Boc si Traian Basescu dar mai ales Elena Udrea sa atraga cea mai mare parte a fondurilor pentru perioada 2007-2013 si au obtinut prelungire pana in 2015 pentru restul de bani?

  Asta vreti sa acoperiti prin politica de presa si prin restauratie?

  Asta faceti pentru voi nu pentru populatie si nici pentru tara...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by