"Inca de la inceputul negocierilor cu privire la programul de Infrastructura Mare, Autostrada Sibiu-Pitesti a fost identificata ca fiind elementul lipsa al coridorului TEN-T Rin-Dunare. Asadar aceasta autostrada reprezinta cea mai mare prioritate de investitii. Costul total estimat este de aproape 2 miliarde de euro, prevazut in Programul de Infrastructura Mare 2014-2020, iar contributia Uniunii Europene este estimata la 1,25 miliarde de euro" - a declarat, pentru HotNews, la Helsinki, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.
Ea a mai atras atentia ca Romania trebuie sa-si "revizuiasca modul in care isi finanteaza retelele de transport", precum si banii alocati pentru constructie si intretinere. "Este evident ca bugetul fondurilor structurale si de investitii europene si bugetul national pentru proiecte de transport 2013-2020 nu vor putea acoperi toate proiectele" prevazute in Master-Planul de Transport aprobat de Guvern, a mai spus Cretu.
In context, comisarul european a insistat ca Romania sa vina cu "proiecte mature" pentru a fi finantate din fondurile europene 2014-2020. Potrivit acesteia, un proiect matur este gata sau aproape gata pentru a fi pus in aplicare: beneficiaza de un studiu de fezabilitate, o analiza de costuri-beneficii, o evaluare a impactului de mediu, licitatia publica sa fie pregatitata de lansare sau sa fi fost deja lansata, iar autorizatiile de construire eliberate.
"Din ce in ce mai des, proiectele de transport au fost demarate fara ca aceste conditii sa fie indeplinite. Astfel, au intampinat interzieri sau au fost oprite in faza de implementare din cauza unor obstacole neprevazute, a procedurilor de expropriere a terenurilor sau din cauza unor firme de constructii care au contestat rezultatul licitatiilor", a aratat oficialul european.
In context, ea a mentionat ca autoriatile romane vor avea o inalnire tehnica cu functionarii CE la Bucuresti, privind o serie de proiecte pe care partea romana le considera mature. "Ma bucur sa aud ca Romania are disponibile proiecte mature. Incurajez autoritatile de la nivel national sa demareze discutiile cu serviciile mele si cu expertii nostri tehnici pentru a evalua si a progresa cu aceste proiecte".
Corina Cretu a trecut in revista si diferitele segmente ale proiectului Autostrazii Transilvania, aflate in diverse stadii.
"Desi unele portiuni sunt deja in stadii avansate iar constructiile au inceput pe teren, alte segmente sunt inca in faza de pregatire. Unele segmente vor primi fonduri UE, dar pentru altele sursele de finantare nu sunt cunoscute inca - fonduri nationale, fonduri UE post-2020 etc. Incurajez autoritatile romane sa accelereze pregatirea acestor proiecte, sa investeasca timp si resurse in pregatirea unor studii de fezabilitate si evaluari ale impactului asupra mediului solide, chiar daca lucrarile vor demara la o data ulterioara", a spus Cretu.
Ea a atras atentia asupra diferitelor stadii ale acestor segmente de autostrada:
- Bucuresti-Ploiesti. "Aproape finalizata. Data anticipata pentru finalizare: noiembrie 2017".
- Ploiesti-Brasov. "Etapa de planificare. Este impartita in 2 sectiuni: in Master-Plan, Comarnic-Brasov figureaza in lista extinsa pentru confinantari din fondurile structurale si de investitii europene 2014-2020 - singurele fonduri inca valabile -, iar Ploiesti-Comarnic va fi cel mai probabil finantata dupa 2020".
- Brasov-Targu Mures. "Etapa de planificare. Master Planul mentioneaza finantarea unui drum expres Brasov-Sighisoara-Targu Mures in decursul 2021-2030".
- Campia Turzii - Ogra. "Lotul I are un proiect tehnic incepand cu octombrie 2016, dar nu exista niciun progres. In ceea ce priveste loturile 2 si 3, evaluarea impactului asupra mediului ar trebui revizuita, insa nu exista niciun progres".
- Ogra-Targu Mures. "Este realizata in proportie de 15%".
- Campia Turzii - Bors. "Etapa de planificare. Master Planul mentioneaza ca segmentele Nadasel - Suplacu de Barcau si Suplacu de Barcau-Bors vor fi cofinantate de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) in 2014-2020 daca vor mai fi disponibile fonduri europene - lista extinsa de proiecte. Segmentul Gilau - Cluj NE este planificat si va fi cofinantat de Fondul de Coeziue (FC) in 2014-2020".
Nota: Comisarul European Corina Cretu a participat, alaturi de vicepresedintele CE Jyrky Katainen, la conferinta Smart Regions, organizata de Comisia Europeana la Helsinki, pe 1-2 iunie. Reporterul HotNews a fost prezent la evenimentul din Finlanda in urma invitatiei si sponzorizarii oferite de Comisia Europeana.
Noi nu am fost in stare sa avem grija de un contract cum e cel cu Bechtel.
Guvernul Ciolos dadea anunturi lunare oficiale despre stadiul lucrarilor pe acest drum de importanta nationala. Vedeai ca efectiv le pasa, ca vor sa il construiasca ! In schimb, de cand a venit PSD-ul, s-a lasat o tacere totala...
Nu putem sa nu ne amintim ca de doua ori din 2004 pana acum, prin tergiversari, contestatii la licitatii si diverse alte tertipuri, PSD a lasat sa expire doua studii de fezabilitate la Sibiu - Pitesti, facute pe bani grei.
Incep sa cred ca in realitate PSD nu doreste si nu a dorit niciodata cu adevarat aceasta autostrada, preferand probabil varianta ocolitoare si mai putin tranzitata de traficul de marfuri prin Brasov.
dec. 2004 - 2006 a fost un fel de guvernare cu D.A., pana la momentul tradarii lui tradiceanu (pleonasm voit si evident), dupa care, pana in dec. 2008 a ramas pnl-ul acestuia (viitorul frate intre ale usl, cu pesedeul tau iubit) la guvernare.
dec. 2008 - primavara lui 2012, a fost ghiveciul de vreo 2 ani pdl+psd. deci nu poti spune ca nu ati fost si la guvernare.
din primavara 2012 pana azi, cu exceptia lui 2016, ati fost doar voi la guvernare, ca doar nu o sa zici ca a contat in vreun fel pnl-ul in asocierea hoteasca numita usl.
daca adaugam si faptul ca in parlament ati manevrat cam tot ce ati vrut, ar trebui sa ajungi singur la concluzia ca mai bine taceai din gura.
sa-ti mai aduc aminte si de faptul ca una din grijile primordiale ale lui tontolici, de la prima lui guvernare din 2012, a fost sa stopeze pe toate caile orice progres al realizarii autostrazii Pitesti - Sibiu, canalizandu-si toata artileria pe autostrada Comarnic - Brasov.?ai uitat pariul pus de el in aceasta privinta?
Ca premier, Tariceanu a fost coada de topor a PSD-ului, asa cum este si astazi.
Guvernarea Boc a fost cea a relansat proiectele autostrazilor de pe Coridorul 4, care se impotmolisera pe vremea lui Nastase.
Dar in 2013 (prim-ministru V. V. Ponta), lucrarile au fost stopate, autostrada Sibiu-Pitesti a fost scoasa oficial de pe lista prioritatilor si studiul de fezabilitate deja realizat a fost lasat sa expire (pierzandu-se toti banii investiti in el).
Iata un subiect pentru care o colaborare intre SRI si DNA chiar ar FI utila!! Motivele nerealizarii autostrazii acesteia ar trebui sa fie subiectul unei investigatii PERMANENTE a SRI!!
N-avem nici autostrăzi nici căi ferate reabilitate - nu vrem să cheltuim pt ele fondurile europene, că de aici nu se pot fura bani - punct.
Nu stiu de ce SRI nu a pus sub ancheta cartitele care impiedica aceste conectari!!
Ai autostrazi, ai civilizatie , ai civilizatie, mai greu cu furaciunile .
Asadar nu vom avea autostrazi niciodata .
propun sa intre la urgenta, s'apuce si herru sa mearga acas', in conditii omenesti. :-)
propun sa fie denumita autostrada johannis.
In cazul asta ai gresit locul in care sa postezi.
flecau, voi aveti fixu' ala leninist, ca dara tot marxisti sunteti, ca cine nu e cu voi, ca'vasazica ca e impotriva ?!
nu mai, nu sunt cu taberile voastre din politichie, nema pesede, nema penele, nema salvamari.
tzaranist, de la bunicu' ! :-)
have a nice day !
Opinia publică din România e obişnuită cu "ţeparii" de 2 lei, care dau un tun şi dispar. Astea sunt găinării.
Firmele mari se luptă pe contracte (şpaga e şi ea o formă de luptă) şi nu au niciun interes să facă doar un contract şi gata. Orice firmă se luptă pentru clienţii ei.
Eu lucrez la o astfel de firmă şi ştiu exact despre ce vorbesc. Problema în România este aparatul de stat care este de zeci de ani alimentat cu tot felul de copii, nepoţi, fini sau piloşi care nu au muncit nici măcar o secundă pe piaţa liberă. Ei bine, aceştia sunt cei care fac contracte, plăţi, iau şpăgi sau recepţionează lucrări.
Este pur şi simplu vorba de incompetenţă crasă.
Când vorbim cu clienţii noştri, ei ştiu exact tot ce facem şi cum facem şi ne "urechează" dacă călcăm pe bec. Ei bine, în România cine să facă asta? Fata tatii care are "Studii Europene" făcute la Băile Herculane? Hai să fim serioşi!