​Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va crea o bresa in bugetul blocului comunitar incepand cu anul 2019, dar tarile net beneficiare de fonduri europene, inclusiv Romania, nu vor accepta sa se reduca aceste facilitati, a declarat, vineri, la Bucuresti, europarlamentarul roman Siegfried Muresan (PMP/PPE), care este raportorul Parlamentului European pentru proiectul de buget al UE pe anul 2018.

"Va trebui să intrăm în toate liniile bugetare să vedem care este beneficiul Marii Britanii, contribuțiile le știm și să vedem care va fi exact gaura ce rămâne ca urmare a ieșirii Marii Britanii și va trebui să o acoperim", a spus, la o conferinta organizata de Biroul Parlamentului European la Bucuresti, Siegfried Muresan, citat de Agerpres.

El a aratat ca cea mai buna solutie pentru acoperirea acestui gol bugetar din anul 2019 va fi cresterea proportionala a contributiilor statelor membre la bugetul UE.

Potrivit acestuia, există patru modalități de a o acoperi bresa care va fi creata de Brexit din 2019:

  • Prima modalitate este să spunem: păstrăm același nivel al bugetului și toate statele contribuie mai mult, în special statele bogate, statele net contributoare. Nu cred că este realist. Vedem ca apetitul de a contribui mai mult este mai mic in Suedia, Austria, Germania, Olanda.
  • Cea de-a doua variantă este să spunem: a plecat Marea Britanie, bugetul este mai mic, facem mai puțin. Nu vom accepta noi, în primul rând beneficiarii neți, care beneficiem de pe urma bugetului, nu vom accepta reduceri de fonduri.
  • A treia variantă este o combinație a primelor două care ne va duce din nou în negocieri politice extrem de dificile și nu există predictibilitate pe termen lung.
  • Cea de-a patra variantă este ca bugetul Uniunii Europene să aibă surse proprii de venit".

Muresan spune ca sursele proprii de venit ale UE nu inseamna introducerea de taxe la nivel european, ci redirecționarea către bugetul UE a unei părți din taxe existente în toatele state membre, precum TVA sau impozit pe venit.