Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari ale firmelor despre cum se obtin fonduri UE

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 14 ianuarie 2008, 15:13 Economie | EuROfonduri


Probleme precum luarea in considerare a domeniului secundar de activitate al firmei sau alte chestiuni de "detaliu" ii "incurca" pe intreprinzatori, in demersurile de obtinere a unei finantari europene. Cateva clarificari se regasesc in raspunsurile oficiale al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, transmise HotNews.ro.

Programul de finantare care vizeaza in special mediul de afaceri este cel de "Crestere a Competitivitatii Economice", coordonat de Ministerul Economiei si Finantelor. Institutia care se ocupa in mod direct de "relatia" cu potentialii beneficiari este Directia Generala de Gestionare a Fondurilor Comunitare (DGFC) din Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCPTL).

Pe website-ul institutiei au fost publicate versiuni orientative ale "Ghidului solicitantului" pentru trei componente ale Programului de Crestere a Competitivitatii Economice (POS CCE). Toti cei interesati au avut posibilitatea de a transmite Ministerului intrebari si sugestii legate de aceste documente, pana la data de 3 decembrie.

Reprezentantii directiei responsabile cu acest program au transmis HotNews.ro o selectie a raspunsurilor pe care le-au furnizat celor interesati.

 • Intrebare: Daca domeniul principal de activitate pe care-l desfasuram  nu este eligibil cu POS CCE, Axa 1, dar avem in secundar o alta activitate care este eligibila putem accesa o schema de finantare ?
Raspuns: Puteti sa accesati schemele de finantare din cadrul POS CCE, Axa 1, chiar daca domeniul de activitate eligibil este secundar si chiar daca nu este operational, cu conditia ca firma sa aiba activitate de cel putin 1 an de zile

 • Intrebare: In cazul in care am accesat o schema de finantare din foduri sructurale, putem sa facem achizitie publica dintr-o tara amplasata in afara spatiului Uniunii Europene?
Raspuns: Este posibil, cu conditia ca la achizitie sa fie prezent si un specialist european in acest domeniu.

 • Intrebare: Daca limita maxima a grant-ului este de 1.500.000 euro, la cat se ridica investitia totala?
Raspuns: Din punct de vedere al investitiei finale nu exista o limita, dar limita de finantare a schemei este de 1.500.000 de euro. La cei 1.500.000 de euro se adauga si participarea dumneavoastra, deci componenta de cofinantare, care variaza, in functie de locatie si de categoria de IMM, intre 30 si 40%

 • Intrebare: Nu se explica in ghiduri daca la proiectele derulate si finalizate deja in 2007-2008, pana la "strigarea" oficiala de proiecte, pot fi  accesate fondurile structurale. Exista varianta decontarii achizitiilor din urma, intr-adevar, insa se pot depune si proiecte deja finalizate?

Raspuns: Dupa cum probabil stiti, schemele de finantare din Fonduri Structurale, din motive tehnice, nu au demarat inca, insa trebuie sa stiti ca sumele aferente anului 2007 vor fi raportate la anul 2008, ceea ce va spori valoarea totala alocata din aceste fonduri.
Proiectele nu au cum sa fie deocamdata finalizate deoarece nu aveti procedura de lucru - ghidurile solicitantilor fiind doar sub forma de proiect, urmand ca in perioada imediat urmatoare, dupa aprobarea lor de Autoritatea de management, sa fie publicate si pe web-site-ul nostru: www.animmc.ro.

 • Nelamurire: Incadrarea de "IMM" este explicata un pic interpretativ. Exemplu: "Operatorii economici care au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane euro, echivalent in lei, SAU detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro. Se poate intelege ca : IMM mijlociu inseamna "Operatorii economici care au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane euro, echivalent in lei ?
SAU - "Operatorii economici care detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro"? SAU - "Operatorii economici care au intre 50 si 249 de salariati si detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro" ?

Raspuns: Referitor la calitatea de IMM, trebuie sa va spun ca acesasta calitate este conferita de ORDONANTA nr.27/26.01.2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004, precum si de aceasta Lege privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile ulteriorare, publicata in M.O. nr.88/31.01.2006, unde sunt facute toate aceste precizari, fiind adoptata si aplicata astfel noua definitie a IMM valabila in Uniunea Europenaa.

Aceste acte normative le gasiti in site-ul nostru: www.animmc.ro, la Legislatie pentru IMM, care este amplasat pe manseta din stanga a paginii.


 • Intrebare: Am dori sa obtinem finantare pentru investitii - si anume, achizitionarea unei masini de productie. intrebare: Exista posibilitatea finantarii acestei investitii cu fonduri UE sau alte fonduri? (n.r. - este vorba despre o firma care produce lumanari decorative si este activa din 15 iunie 2007 )
Raspuns: La dumneavoastra este o problema, deoarece pentru a accesa fonduri europene sau de la bugetul de stat ar trebui sa aveti cel putin un an de activitate. Ca urmare, veti putea depune un proiect de accesare a fondurilor europene dupa data de 15 iunie 2008, cand veti avea un an de activitate

 • Intrebare: Localizarea proiectului poate fi atat in urban cat si in rural?  
Raspuns: Daca este eligibil cu schemele de finantare nu conteaza unde este locatia firmei

 • Intrebare:  Microintreprinderile pot sa acceseze schemele de finantare din cadrul POS CCE, Axa 1?
Raspuns: Raspunsul este negativ, microintreprinderile sunt sustinute prin Programul Operational Regional gestionat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2531 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Mda...ameteala generala (Luni, 14 ianuarie 2008, 16:03)

  Andreea [anonim]

  Interesant....si tocmai azi ce am primit un raspuns de la Ministerul de Economie prin care se afirma ca firma trebuie sa aiba cel putin un exercitiu financiar...adica nicidecum un an calendaristic!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  !? (Luni, 14 ianuarie 2008, 17:29)

  ileana [anonim]

  "Intrebare: Daca domeniul principal de activitate pe care-l desfasuram nu este eligibil cu POS CCE, Axa 1, dar avem in secundar o alta activitate care este eligibila putem accesa o schema de finantare ?
  Raspuns: Puteti sa accesati schemele de finantare din cadrul POS CCE, Axa 1, chiar daca domeniul de activitate eligibil este secundar si chiar daca nu este operational, cu conditia ca firma sa aiba activitate de cel putin 1 an de zile"

  Minciuna!
  Am fost descalificati pe aceasta tema!!!
  Iar la adresele de mail , oficiale, de pe site-ul animmc, nu raspunde nimeni!
  Numerele de telefon de la contact, suna in van, zile in sir!
  Nu se absorb fonduri, ca nu se dau...ca decat sa nu castige ( un comision/o spaga) ei, functionarii din animmc, mai bine nu primeste nimeni fonduri!
  • 0 (0 voturi)    
   Autorităţile din România (Marţi, 15 ianuarie 2008, 9:25)

   Soarele [anonim] i-a raspuns lui ileana

   Da, din păcate îmi sună foarte cunoscută problema. E regretabil că nu se înfiinţează în sfârşit o Autoritate care să controleze Autorităţile cu adevărat. Corpul de Control al Guvernului ar trebui să beneficieze de o grămadă de fonduri - pe care sunt pregătit să mi le asum, ca cetăţean plătitor de impozite - dar să înceapă să îşi facă treaba.

   NU VREAU SĂ MĂ MAI GÂNDESC LA EMIGRARE!
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 15 ianuarie 2008, 11:56)

  S [anonim]

  Poate cineva sa ma lamureasca ? In Romania, o intreprindere cu 25 de angajati cu o cifra de afaceri de 60 Milioane de € ce fel de intreprindere e considerata ? Micro, IMM, mare intreprindere ? Cunoaste cineva criteriul principal ?
  • 0 (0 voturi)    
   incadrarea intreprinderii (Marţi, 15 ianuarie 2008, 13:20)

   cristine barbu [anonim] i-a raspuns lui S

   Intreprinderea despre care vorbiti ar putea fi IMM daca totalul activelor nu depasteste 43 milioane Euro. Daca totalul activelor depaseste aceasta suma, atunci intreprinderea este cu siguranta mare, intrucat si cifra de afaceri depaseste unul din criteriile de calificare pentru a fi IMM (adica, cifra de afaceri sa nu depaseasca 50milioane Euro).
 • 0 (0 voturi)    
  Multumesc frumos... (Marţi, 15 ianuarie 2008, 14:21)

  S [anonim]

  ... pentru raspuns Cristine. Deci Cifra de afaceri este criteriul principal si nu numarul de angajati.
  • 0 (0 voturi)    
   precizare (Marţi, 15 ianuarie 2008, 15:19)

   cristine barbu [anonim] i-a raspuns lui S

   sunt doua criterii: 1. numarul de angajati (maximum 249); si 2. fie cifra de afaceri sub 50 milioane euro, fie totalul activelor sub 43 milioane euro, pentru ca o intreprindere sa se califice drept IMM. Verificati totalul activelor, poate va incadrati!
 • 0 (0 voturi)    
  lasati-o balta! (Marţi, 15 ianuarie 2008, 17:37)

  Dedalus [anonim]

  Uitat-va cu atentie la conditii!!!!

  De regula, se cere prefinantarea de catre beneficiar (IMM). Asta inseamana ca beneficarul avanseaza baniii, face raport si i se deconteaza. Cand si cat....

  Dosarul de finantare costa si el sa-l faci, mai dureaza si sa obtii o aprobare, dupa aia sa dai drumul la procedura si tot asha....

  Plus ca la Minister s-au cheltuit 6 milioane aiurea pe un portal de imm si mai nu stiu ce registre in care sa se inscrie firmele de consultanta (de parca nimeni nu a auzit de piata libera si de google si probabil ca toti patronii sunt considerati tampitzi, de e nevoie sa li se puna la dipozitie o baza de date cu firme de consutlanta, ei saracii neauzind de google si necunoscand pe nimeni in Romania...). Imi dati voie sa nu cred in capacitatea ministerului de a gestiona fonduri, pe baza acestor argumente?

  Sfatul meu sincer: lasatzi in pace finantarile astea! Nu va alegeti decat cu nervi faramatzi si probleme!

  Sectorul de afaceri trebuie sa faca afaceri, sa scoata profit din investitii si din ce face, nu sa se ocupe cu obtinerea de pomeni problematice....

  Intrebare: In cazul in care am accesat o schema de finantare din foduri sructurale, putem sa facem achizitie publica dintr-o tara amplasata in afara spatiului Uniunii Europene?

  Raspuns: Este posibil, cu conditia ca la achizitie sa fie prezent si un specialist european in acest domeniu.

  Comentariul meu: Hai sa fim serioshi! Ce-i ala "specialist european"? E unu care are cetatenie ... "europeana"? Ce-aia "sa fie prezent la achizitie"? Sa stea in comisie si sa se uite la comisie? In care faza ar trebui sa participe?

  Adica, sa intezeleg de aici ca pot cumpara un utilaj din africa de sud, daca in comisie il platesc pe unu cu 100 de EUR sa stea acolo??!!!

  Vreti sa spuneti ca banii contribuabilor UE pot plati un tractor din Turkmenistan, daca in comisie exista un "specialist european" ???????
 • 0 (0 voturi)    
  mai multa atentie..... (Marţi, 15 ianuarie 2008, 17:46)

  Dedalus [anonim]

  Intrebare: Localizarea proiectului poate fi atat in urban cat si in rural?
  Raspuns: Daca este eligibil cu schemele de finantare nu conteaza unde este locatia firmei

  Trecand peste faptul ca proiectul este eligibil "conform conditiilor" si nu "cu schemele de finantare", adica lasand la o parte "agramaticalitatzile", intrebarea se referea la locul (ma rog, nu "locatia", cuvant barbar obtinut prin traducerea fortata a lui "location" din engleza..., dar greseala e mult prea frecventa////), adica bietul om intreba daca are importanta locul unde instaleaza utilajul respectiv (de exemplu firma e in Bucuresti, dar ar vrea sa amplaseze utilajul in Ciorogarla, sa zicem).

  I se raspunde ca nu are importanta unde e amplasata FIRMA! .....

  Criteriile IMM trebuie trecute in Ghid, sau facuta referire directa la legea respectiva.
 • 0 (0 voturi)    
  fonduri (Joi, 17 ianuarie 2008, 11:11)

  anonim [anonim]

  o societate de consultanta care nu are angajati si functioneaza de 3 ani poate beneficia de fonduri europene?
 • 0 (0 voturi)    
  POS CCE Axa 3 (Vineri, 25 ianuarie 2008, 11:46)

  Teodora [anonim]

  O microintreprindere poate accesa o schema de finantare din cadrul POS CCE Axa 3?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by