67 de milioane de euro de la Uniunea Europeana asteapta de mai bine de doi ani sa fie cheltuiti de Romania pentru dezvoltarea firmelor private de IT. Apelul de proiecte din banii europeni a fost lansat in 2015, cand Sorin Grindeanu era ministrul Comunicatiilor. In luna mai 2017, Grindeanu, ca premier, participa la semnarea primelor 11 contracte din totalul de 130, iar vicepremierul Sevil Shhaideh promitea ca in doua saptamani vor fi semnate toate. Trei luni mai tarziu, inca mai sunt de semnat 20 de contracte, iar procedurile extrem de greoaie duc la intarzierea tuturor proiectelor.

Patru ministri mosesc fondurile UEFoto: HotNews.ro

Epopeea fondurilor a inceput in al doilea semestru din 2015, cand Ministerul Comunicatiilor a lansat apelul de proiecte in sectorul IT&C din Programului Operațional Competitivitate 2014-2020. Sute de firme au depus proiecte pentru a beneficia de fondurile europene intr-un domeniu care cunoaste o expansiune majora in Romania.

Evaluarea proiectelor a durat aproape un an si jumatate. In luna mai a acestui an, asteptarea sutelor de firme inscrise s-a terminat, fiind anuntati cei 140 de castigatori ai banilor europeni.

Primele 11 contracte au fost semnate chiar la guvern, in prezenta premierului Sorin Grindeanu. Acelasi Sorin Grindeanu care era ministru al Comunicatiilor cu doi ani inainte, cand incepuse aventura banilor europeni pentru firmele de IT.

In 25 mai, la ceremonia solemna de semnare a primelor contracte, vicepremierul Sevil; Shhaideh declara ca "Sper ca și colegii mei, doamna Plumb, domnul ministru Jianu să continue în același ritm, astfel încât în cel mult două săptămâni să semnăm toate contractele pe această axă". Au trecut cele doua saptamani, au trecut chiar trei luni, si nu sutn semnate toate contractele. 20 de beneficiari asteapta inca sa semneze contractele cu autoritatile romane pentru banii europeni.

Nu e insa singura intarziere. Si pentru fericitii semnatari de pana acum a continuat cosmarul birocratic. Au intervenit criza din PSD soldata cu demiterea guvernului Grindeanu, inlocuirea cu guvernul Tudose, schimbarea lui Augustin Jianu cu Lucian Sova la Ministerul Comunicatiilor.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca au aparut controverse majore intre Ministerul Comunicatiilor si departamentul pentru Fonduri Europene condus de Rovana Plumb. Mai mult: din cauza disfunctionalitatii birocratiei romanesti au expirat certificatele fiscale depuse de firme, care au fost nevoite sa aduca unele noi.

Probleme au aparut si la derularea proiectelor castigatoare, din cauza ca intarzierile cauzate de birocrati au dat peste cap graficele de lucru asumate de firmele castigatoare.

Asa a ajuns Romania ca, la jumatatea exercitiului bugetar 2014-2020, sa fie incapabila sa semneze si sa deruleze proiecte suficiente care sa ajute sectorul privat din IT, desi toate guvernele si-au asumat cifre uriase pentru absorbtia de fonduri europene.