Statul a semnat, pana in prezent, contracte de finantare de 5,8 miliarde de euro cu beneficiarii de fonduri europene, in programele prin care Romania atrage banii de la Uniunea Europeana, in noua perioada de programare 2014-2020, a informat, miercuri, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit bilantului prezentat de minister, situatia la zi a absorbtiei fondurilor europene 2014-2020, dupa mai bine de 3 ani si 9 luni din perioada d eprogramare curenta, ar fi urmatoarea:

  • 933 milioane euro este valoarea la zi a sumei procesate catre beneficiarii de fonduri europene;
  • 19 miliarde euro (suma care reprezinta 68% din alocarea totala a Romaniei) este valoarea liniilor de finantare deschise. Potrivit ministerului, astfel "s-a creat cadrul necesar pentru ca beneficiarii sa poata depune proiecte pentru finantarea lor din fonduri europene".  
  • 5,8 miliarde euro reprezinta valoarea totala a contractelor pentru finantare semnate pana in acest moment. Potrivit ministerului, rata de contactare a crescut de la 5% in in februarie la 21%  in octombrie, raportat la alocarea totala aferenta Romaniei pentru actuala perioada de programare.

Reamintim ca ministrul Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh, si ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, au demisionat, dupa ce premierul Mihai Tudose a cerut , intr-o emisiune la Antena 3, retragerea ministrilor "cu probeme penale". 7 luni au durat mandatele celor doua in Guverul PSD-ALDE.