Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari ale firmelor:

UPDATE: Microintreprinderile pot cere finantare prin Programul de Competitivitate 

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Vineri, 18 ianuarie 2008, 13:31 Economie | EuROfonduri


In urma numeroaselor comentarii primite de la cititorii HotNews, reprezentantii Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale au transmis o varianta actualizata a raspunsurilor pentru cei interesati de obtinerea fondurilor structurale. Din acestea putem afla, spre exemplu, ca microintreprinderile pot sa aplice in cadrul POS CCE, Axa 1 numai la schema de finantare pentru consultanta.

 • Intrebare: Daca domeniul principal de activitate pe care-l desfasuram  nu este eligibil cu POS CCE, Axa 1, dar avem in secundar o alta activitate care este eligibila putem accesa o schema de finantare cofinantata din Fonduri Structurale?
Raspuns: Puteti accesa schemele de finantare din cadrul POS CCE, Axa 1 daca ati obtinut profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar inainte de data depunerii Cererii de finantare. in acest sens se va atasa, la Cererea de finantare, situatia financiara depusa la Administratia finantelor publice pentru ultimul exercitiu financiar

 • Intrebare: Daca limita maxima a grant-ului este de 1.500.000 euro, la cat se ridica investitia totala?
Raspuns: Nu exista prevederi cu privire la valoarea maxima a unui proiect, valoarea maxima a finantarii nerambursabile acordate fiind de 1.500.000 de euro pentru investitiile cuprinse intre 251.000 si 1.500.000 de euro. Intensitatea maxima a finantarii acordate, in cadrul acestei scheme, din totalul costurilor eligibile este de:

1.pentru intreprinderile mici:
60% pentru Regiunea Bucuresti Ilfov
70% pentru restul regiunilor

2.pentru intreprinderile mijlocii:
50% pentru Regiunea Bucuresti Ilfov
60% pentru restul regiunilor.
 • Intrebare: Am cateva nelamuriri care nu sunt explicate in ghidurile-proiect. Nu se explica in ghiduri, daca la proiectele derulate si finalizate deja in 2007-2008, pana la strigarea oficiala de proiecte, pot fi  accesate fondurile structurale. Exista varianta decontarii achizitiilor din urma, intradevar, insa se pot depune si proiecte deja finalizate?
Raspuns: Dupa cum probabil stiti, schemele de finantare din Fonduri Structurale, din motive tehnice, nu au demarat inca, insa trebuie sa stiti ca sumele aferente anului 2007 vor fi raportate la anul 2008, ceea ce va spori valoarea totala alocata din aceste fonduri.

Proiectele nu au cum sa fie deocamdata finalizate deoarece nu aveti procedura de lucru - ghidurile solicitantilor fiind doar sub forma de proiect, urmand ca in perioada imediat urmatoare, dupa aprobarea lor de Autoritatea de management, sa fie publicate si pe web-site-ul nostru: www.animmc.ro.

Cheltuielile sunt eligibile daca au fost efectuate dupa incheierea  contractelor de finantare, exceptie facand cheltuielile legate strict de proiect, convenite cu Autoritatea de Management (cheltuielile pentru studiile de prefezabilitate, fezabilitate si pentru achizitia de teren in limita a 10%) si efectuate in perioada dintre data intrarii in vigoare a schemei de finantare si data semnarii contractului de finantare pentru contractele de furnizare de produse/servicii/lucrari, nu pot fi recunoscute ca eligibile si nu pot fi, in consecinta, cofinantate.
 • Intrebare: Incadrarea de IMM este explicata un pic interpretativ. Exemplu: Operatorii economici care au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane euro, echivalent in lei, SAU detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro.
Se poate intelege: IMM mijlociu -  "Operatorii economici care au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane euro, echivalent in lei" ? SAU "Operatorii economici care detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro"? SAU - "Operatorii economici care au intre 50 si 249 de salariati si detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro"?

Raspuns:
Calitatea de IMM este conferita de ORDONANTA nr.27/26.01.2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004, precum si de aceasta Lege privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile ulteriorare, publicata in M.O. nr.88/31.01.2006, unde sunt facute toate aceste precizari, fiind adoptata si aplicata astfel noua definitie a IMM valabila in Uniunea Europenaa.

Aceste acte normative le gasiti in site-ul nostru: www.animmc.ro, la Legislatie pentru IMM, care este amplasat pe manseta din stanga a paginii.
 • Intrebare: Am dori sa obtinem finantare pentru investitii - si anume, achizitionarea unei masini de productie. intrebare: Exista posibilitatea finantarii acestei investitii cu fonduri UE sau alte fonduri? (n.r. - este vorba despre o firma care produce lumanari decorative si este activa din 15 iunie 2007 )
Raspuns: Puteti accesa schemele de finantare din cadrul POS CCE, Axa 1 daca ati obtinut profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar inainte de data depunerii Cererii de finantare. in acest sens se va atasa, la Cererea de finantare, situatia financiara depusa la Administratia finantelor publice pentru ultimul exercitiu financiar
 • Intrebare: Localizarea proiectului poate fi atat in urban cat si in rural? 
Raspuns: Daca sunt respectate criteriile de eligibilitate, precum si domeniile eligibile din cadrul schemelor de finantare ale POS - CCE, Axa Prioritara 1.  
 • Intrebare: Microintreprinderile pot sa acceseze schemele de finantare din cadrul POS CCE, Axa 1?
Raspuns: Microintreprinderile pot sa aplice in cadrul POS - CCE, Axa 1 numai la schema de finantare pentru consultanta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


489 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  precizari privind accesul la consultanta (Sâmbătă, 19 ianuarie 2008, 12:07)

  Dedalus [anonim]

  Emiteti mai bine un indrumar metodologic privind incadrarea in categorii de intreprinderi (imm etc.).

  Microintreprinderile au cea mai mare nevoie de investitii, NU de consultanta.

  Bun, un IMM cere asistenta pentru consultanta. Dar ce poate sa faca cu consultanta aia? Ca daca nu are voie investitii, la ce ii trebuie??!

  Problema micro nu e ca nu au acces la consultanta (cele mai multe chiar au acces!) ci ca nu au lichiditati si nici acces la credite avantajoase (ma rog cu o exceptie totusi). Nici o consultanta nu va face o micro mai lichida decat e...

  Sigur ca daca o firma de consultanta ii cere 10% din grant, s-ar putea sa cam fie o problema, pentru ca, de fapt, chletuilile eligibile sunt doar pentru servicii realizate (studii etc.).

  Consultanta, adica intocmirea cerrii de finantare si eventualul plan de afaceri nu se ridica nici pe departe la asemenea sume, asa ca tare ma tem ca oricum va fi platita din buzunar....

  Privind finantarea pentru consulanta pusa la dispozitie, daca accesul e liber, pe piata de consultanta, atunci nu pot decat sa va felicit! Serios!

  Daca insa e tot cea din IMPACT de la ANCS (sau dupa un mecanism similar) va dau un sfat sincer: stati departe!

  Ca nimeni nu a verificat in realitate competenta firmelor de pe lista aia IMPACT, asa ca riscati sa va treziti cu studii de foarte slaba calitate (a verificat cineva daca firmele de pe acolo nu cumva subcontracteaza, desi nu e voie...?).

  Lista furnizorilor de Impact s-a facut intr-o vara acum vreo 2 ani pe baza datelor dintr-un chestionar superficial. A verificat cineva ce scrie acolo?

  Lista e inchisa si acum, desi ar fi trebuit deschisa,,, macar la doi ani...

  De calitatea studiilor se sinchiseste cineva? (cica trebuie refacute cu asistenta tehnica straina!!!!).

  Studiile sunt aprobate de functionarii din ANCS care nu stiu ce ar trebui sa contina si nu au facut (multi din ei) in viata lor vreun studiu.

  Cate studii au respins de la finantare pana acum?
 • 0 (0 voturi)    
  ce intreb eu si ce-mi raspunde ea... (Luni, 21 ianuarie 2008, 12:25)

  Dedalus [anonim]

  Citat:

  "Intrebare: Daca domeniul principal de activitate pe care-l desfasuram nu este eligibil cu POS CCE, Axa 1, dar avem in secundar o alta activitate care este eligibila putem accesa o schema de finantare cofinantata din Fonduri Structurale?
  Raspuns: Puteti accesa schemele de finantare din cadrul POS CCE, Axa 1 daca ati obtinut profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar inainte de data depunerii Cererii de finantare. in acest sens se va atasa, la Cererea de finantare, situatia financiara depusa la Administratia finantelor publice pentru ultimul exercitiu financiar".

  O noua gluma din seria "ce intreb eu si ce-mi raspunde ea..."

  Oricum, m-am cam plictisit. E clar ca domnii functionari nu se pricep la programele pe care le au in grija.

  Acest lucru este un argument pentru sfatul meu sincer: Stati departe de finantarile europene!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by