Intotdeauna exista un risc, dar Ministerul Agriculturii este atent ca riscul sa nu loveasca, sustine ministrul de resort, Petre Daea, referitor la posibilitatea ca fermierii sa ramana in viitor fara platile directe de la Uniunea Europeana, din cauza blocajului la achizitia sistemelor informatice de la agentia romaneasca de plata.

Petre DaeaFoto: Camera Deputatilor

Intrebat de HotNews.ro, vineri, intr-o conferinta de presa daca exista riscul ca fermierii sa ramana fara platile directe la hectar de la Uniunea Europeana, in anii urmatori, ca urmare a contestatiilor din procesul de achizitie a sistemelor informatice, la Agentia de Plati, Daea a raspuns:

"Eu spun ca tot timpul ai un risc, dar important este sa-l intrezaresti si sa fii atent sa nu te loveasca. Noi suntem atenti sa nu ne loveasca".

"La contestatii nu ai decat sa astepti rezolvarea contestatiilor. Noi nu putem sa intram in mecanismul acesta, dar tot timpul trebuie sa ne pregatim de ce e rau. Iata ca noi continuam plata, importat este ca facem acest lucru", a mai spus el.

Asa cum a scris vineri HotNews, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) , din subordinea Ministerului Agriculturii, a solicitat luni, 4 decembrie, noi oferte pentru achizitia unor servicii de evaluare a ofertelor depuse in controversata licitatie de peste 21,2 milioane de euro pentru dezvoltarea si mentenanta sistemului IT destinat platilor catre fermieri, anuland o achizitie anterioara in care declarase castigator un consortiu format din firmele ITeC Solutii Informatice si Simbiotic Solutii Informatice.

APIA a anulat achizitia anterioara dupa ce Siveco a sesizat in mod repetat APIA si ulterior si ANI ca unul dintre actionarii evaluatorului selectat a lucrat peste 11 ani in cadrul S&T, o alta firma care alaturi de Teamnet World Professional Services si Ymens Teamnet vrea sa dezvolte sistemul IT destinat fermierilor.