Guvernul va adopta joi un proiect de ordonanta de urgenta pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene, a anuntat premierul Viorica Dancila, la inceputul sedintei Guvernului. Potrivit acesteia, scopul proiectului este acela de a putea fi incheiate contracte de finantare cu o valoare mai mare decat prevedeau alocarile initiale din programele operationale.

In cadrul Programului Operational Regional si Programul Operational Competitivitate vor fi incheiate contracte de finantare cu o valoare totala dubla fata de alocarea propriu-zisa.

In cadrul Programulului Operational Infrastructura Mare, vor fi incheiate contracte cu o valoare tripla fata de alocare. Pentru Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Capacitate Administrativa si Programul Operational Asistenta Tehnica se vor putea incheia contracte a caror valoare totala depaseste cu 50% alocarea.

Pentru Programul Operational Ajutorarea persoanelor dezavantajate vor fi incheiate contracte a caror valoare totala depaseste cu 20% alocarea programului.

"Propunerea se justifica prin faptul ca pentru unele apeluri lansate au existat proiecte eligibile de calitate, dar care nu au putut fi contractate tocmai pentru ca bugetul alocat nu era suficient. O alta completare vine in sprijinul beneficiarilor care primesc finantare sub incidenta ajutorului de stat, acel ajutor de minimis, prin aceea ca la refinantare, pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile, intr-o singura transa de maxim 40% din contributia publica eligibila a proiectului", a spus Dancila.