VIDEO Rata de absorbție a fondurilor UE, de către România, este de 16,1%, în 4 ani și 4 luni. Un secretar de stat critică modul în care țara a semnat acordul de parteneriat, în mandatul lui Eugen Teodorovici

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 26 aprilie 2018, 18:16 Economie | EuROfonduri


Eugen Teodorovici si Dan-Octav Paxino
Foto: Hotnews
România a absorbit 16,1% din fondurile europene pentru perioada de programare 2014-2020, în 4 ani și 4 luni, a declarat, joi, un secretar de stat din Ministerul Fondurilor Europene, care a criticat modul în care România a semnat, în mandatul lui Eugen Teodorovici (PSD) la Ministerul Fondurilor Europene, Acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru banii alocați în actualul ciclu financiar.

„Rata de absorbție este de 16,1%, față de o rată medie la nivel european de 18%” - a spus Dan-Octav Paxino, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

El a menționat că în această rată de absorbție intră și avansurile primite de la Comisia Europeană pentru începerea proiectelor, bani care vor fi retrași proporțional cu sumele neabsorbite, la finalul perioadei de programare (finalul anului 2023).

De asemenea, aici intră și fondurile europene gestionate la Ministerul Agriculturii, adică Programul Național de Dezvoltare Rurală, care necesită proiecte, dar și plățile directe la hectar prin APIA, bani care se oferă fermierilor fără să fie nevoie de proiecte de investiții. 

Potrivit datelor oficiale centralizate la Ministerul de Finanțe, în perioada 2014-31 martie 2018, România a primit de la Uniunea Europeană în total circa 10,2 miliarde de euro, fonduri europene din cadrul Financiar 2014-2020.

Mai mult de jumătate din această sumă o reprezintă avansurile de circa 1,3 miliarde de euro acordate din oficiu, la începutul perioadei de programare, și plățile directe la hectar (FEGA) de 4,28 miliarde de euro, bani oferiți de UE fără să fie necesare proiecte.

(Descarcă de AICI situația fondurilor europene primite de România și a contribuției țării la bugetul UE)

Subalternul Rovanei Plumb a criticat Acordul negociat pe vremea lui Teodorovici

În acest contect, secretarul de stat de la Ministerul Fondurilor Europene Dan-Octav Paxino a criticat Acordul de parteneriat negociat și semnat de România cu Comisia Europeană, în 2013-2014, când la cârma Fondurilor Europene era ministrul Eugen Teodorvici, care astăzi este Ministrul Finanțelor Publice. În prezent, ministrul Fondurilor Europene este Rovana Plumb.

„Nu pot să fiu foarte mulțumit nici de modul cum a fost încheiat Acordul de parteneriat vizând perioada 2014-2020, suntem conștienți că programele operaționale nu acoperă, poate, în măsura în care ne-am fi așteptat toate domeniile acelor sectoare acolo unde avem rămâneri în urmă sau avem multe de acoperit sau până la a ajunge la un nivel compatibil sau comparabil cu media Uniunii Europene, însă atenția trebuie să fie în continuare orientată către noul acord de parteneriat, aferent perioadei post-2020” - a spus secretarul de stat din Guvernul Dăncilă despre documentul negociat în altă guvernare tot condusă de PSD, Ponta.

„Că sunt eu mulțumit sau nemulțumit are mai puțină importanță. E un eveniment sau un act deja produs, e în curs de desfășurare, de finalizare la finele anului 2023, practic nu se mai pot face modificări de substanță și trebuie să-l derulăm așa cum este” - a mai spus el.

Întrebat de HotNews.ro care îi sunt concret nemulțumirile față de Acordul de parteneriat gestionat de o guvernare tot a PSD, secretarul de stat a răspuns:

„Nu are importanță, aici cred că trebuie să ne dezobișnuim de acest obicei practicat de 26 de ani în care ne raportăm la ceea ce a fost în trecut. Eu vă spun că sunt specialist, că am intrat în activitate în anul 1980, fiind ultimul an când au fost repartiții în București și în ministere, respectiv în comerț exterior. Am o activitate realmente de notorietate, știu ce înseamnă să derulezi contracte, am răspuns de departamentul America din partea firmei care era la acea perioadă cea mai reprezentativă în cadrul sistemului de comerț exterior, respectiv Romanoexport, pe relația SUA-Canada și am derulat contracte de peste 3 miliarde de dolari.

Vă spun că nu am avut niciun fel de probleme în derulare și am participat la runde de negocieri la Washington și la Ottawa și modul cum s-au derulat poate negocierile cu CE în cadrul acestor programe de finanțare de fonduri europene pe care le vedem cum se derulează în prezent și modul cum se purtau negocierile la acea perioadă e foarte mare diferență”.

Mai concret, el a criticat exigențele pe care le are Comisia Europeană în cheltuirea banilor UE de către România, care au fost acceptate de minstrul din 2013 și 2014 al Fondurilor UE, Eugen Teodorovici.

„Sunt exigențe. Cred că problema esențială a fost impunerea unor condiționalități ex-ante și acceptarea de către partea română mai mult sau mai puțin nevoit. S-au îndeplinit toate, în aprilie anul trecut erau doar două autorități de management acreditate - fără acreditarea acestora noi nu puteam să trimtem cereri de rambursare - și de aceea a fost în anul 2016 zero absorbție. Din aprilie până în 7 august 2017 au fost acreditate toate autoritățile de management și până la finele lunii septembrie au fost deja sau fuseseră deja trimise cereri de rambursare de 994 milioane euro” - a mai spus secretarul de stat Dan-Octav Paxino.


E și împotriva instrumentelor financiare

Secretarul de stat de la Ministerul Fondurilor Europene Dan-Octav Paxino s-a declarat și împotriva derulării de instrumente financiare europene de către România, acestea fiind practic credite bancare susținute de Uniunea Europeană cu garanții, astfel încât riscul băncii să fie mai redus, iar costurile finale pentru beneficiar să fie și ele mai mici.

Comisia Europeană și în special președintele său, Jean-Claude Juncker, dar și comisarul european pentru politică regională Corina Crețu (PSD) au îndemnat statele membre, inclusiv România, să acceseze instrumentele financiare, ca având efect de pârghie, de multiplicare a valorii investițiilor, comparativ cu granturile europene.

„Captarea interesului pentru fondurile de investiții ar trebui să fie concentrată în principal pe mobilizarea energiilor vizând granturile. Evident, acceptăm, agreăm modernismul propus de UE, instrumentele financiare nu înseamnă altceva decât credite, împrumuturi sub o formă sau alta și în momentul de față sistemul nostru bancar nu este foarte prienenos cu IMM-urile, este nevoie de aducerea unor garanții care depășesc cu mult, aproape nesuportabilă situația de a participa la un proces de creditare adecvat” - a spus Dan-Octav Paxino.

El a criticat și băncile românești cu capital străin.

”Este de interes necesitatea ca într-un termen scurt și România trebuie să adere la zona euro pentru că așa risipim resurse financiare pentru susținerea cursului și acces neadecvat pentru cetățenii români la procesul de creditare. Atât timp cât avem circa 88 de miliarde de euro, depozitele cetățenlor români în băncile române cu capital străin, nefiind parte a zonei euro este foarte ușor ca partea cea mare a acestor rezerve să fie utilizată pentru creditarea întreprinderilor de orice natură sau a cetățenilor din țările aparținând zonei euro, cu dobânzi între 1 și 2 % în timp ce pentru cetățenii români se practică acordări de credite cu dobânzi de 8-12%” - a afirmat oficialul guvernamental.

Dan-Octav Paxino a făcut aceste aformații la un seminar organizat de Reprezentanța Comisiei Europene la București, privind instrumentele financiare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3756 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  cred ca e o eroare (Joi, 26 aprilie 2018, 19:17)

  Boa [utilizator]

  De la inceputul lui 2014 au trecut 4 ani si 4 luni iar nu 5 ani si patru luni cum spune ministrul sau autorul articolului.
  Pentru conformitate, oficial suntem in aprilie 2018. :)

  Altfel rata de absorbtie a fondurilor europene e mica dar cam la fel e peste tot din motive de proceduri greoaie in lansarea proiectelor. E clar ca va creste in ultimii ani iar finantarea nu se va opri brusc la final de 2020 ci va mai continua vreo 2 ani precum a fost cazul si in precedentul exercitiu bugetar. Deci nu e foarte dramatic.

  Problema dramatica este ca sunt iarasi dezacorduri la guvern referitor la domeniile agreate a fi finantate precum s-a intamplat si in trecut. In loc sa taca si sa incerce sa maximizeze absorbtia de bani pe ceea ce s-a propus, o tot bat in cap cu alte idei. Iar ceea ce s-a propus cu siguranta ca nu e perfect dar tot atat de sigur este ca ofera suficiente optiuni de cheltuire a banilor pe investitii prioritare pentru Romania. daca guvernanti au interes in a dezvolta tara atunci trebuie sa taca si sa faca.

  Intr-adevar, instrumentele financiare sunt diverse forme de imprumut preferential si de preluare a riscurilor pe diverse domenii prioritare. De aceea bancile ce intra in joc ar trebui sa aiba la randul lor imprumuturi cu dobanzi si conditii sub nivelul celor obisnuite. Asta le poate face interesante daca banii sunt folositi pentru investitii ce pot genera la randul lor valoare adaugata si activitiate economica. Altfel intr-adevar nu are sens sa iei imprumut ca sa refaci parcuri si sa reamenajezi piete. Conteaza mult si cum se fac deconturile si se asigura cofinantarea (in caz ca e necesara). pentru ca altfel beneficiarii se pot trezi ca au de platit penalitati la banca din motiv de intarziere a rambursarii.
  Dar este adevarat ca oricum ar fi ele, imprumuturile nu prea au clienti pe piata romaneasca.
  • +5 (5 voturi)    
   Problema dramatică (Vineri, 27 aprilie 2018, 6:44)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Boa

   Este că acum chiar nu vor avea cu ce să ajungă spre 70-80% rata absobției. Subvenția pe hectar la agricultură, da, va fi 100%, dar de exemplu pe autostrăzi? Cum pot lua 100% când nu se lucrează deloc acum pe cele mai importante tronsoane:
   centura Bucureștiului, Pitești-Sibiu, Iași-Tg Mureș, A7.
   Pt bucățele neînsemnate, ca km și valoare care se lucrează acum trebuiau luați banii în execițiul financiar trecut.
   Cu ce venim după bani la autostrăzi acum? Numai cu al 3-lea rând de studii de fezabilitate pe același tronson? Ăștia chiar cred că dacă fac un pod peste Dunăre cu chinezii și nu cu fonduri EU, e mai ieftin pt România?
  • +2 (2 voturi)    
   partial corect (Vineri, 27 aprilie 2018, 11:43)

   bokila1 [utilizator] i-a raspuns lui Boa

   este adevarat ca au trecut doar 4 ani si 4 luni dar procentul de 16 la suta este o minciuna prin artificiul de a introduce in procentul de absorbtie platile directe la hectar care nu sunt introduse in procentul mediu european mentionat.....in realitate absorbtia efectiva este de sub 8 procente....chiar daca pare critic, secretarul de stat minte pentru a apara penibilul minister pe care il reprezinta
 • +3 (5 voturi)    
  Prostia conduce (Joi, 26 aprilie 2018, 19:20)

  clencix [utilizator]

  De când a căzut guvernul MRU din 2012, de la Ponta încoace, prostia conduce România. Si înainte conduceau, dar mai struniți. de atunci își dau în petec. Chestia e ca mai toți prostii o duc tot mai rău, numai putini prosti o duc mai bine. Deștepții se descurca oricum, dar dacă ar fi lăsați sa-i conducă pe prosti, toți prostii ar duce-o mai bine. Doar ca prostii ar fi mai smeriți și ar ști lumea ca sunt totuși cam prosti.
 • +5 (7 voturi)    
  Întrebat de HotNews.ro care îi sunt concret nemulț (Joi, 26 aprilie 2018, 23:35)

  adrianhn [utilizator]

  Întrebat de HotNews.ro care îi sunt concret nemulțumirile față de Acordul de parteneriat gestionat de o guvernare tot a PSD, secretarul de stat a răspuns:

  Nu are importanță.


  Deci si eu sunt nemultumit de politica . Marea mea nemultumire este ca nu are importanta care e nemultumirea mea, dar sunt nemultumit tare rau de tot de o nemultumire care nu are importanta. ... ok dude
  • +1 (3 voturi)    
   Ce nu înțelegeți? (Vineri, 27 aprilie 2018, 8:56)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   Sunt din același partid(sau numiți de acesta). Nu pot să se critice deschis, mai scapă și ei câte un porumbel (deși, venind de la un pesedel, porumbelul acela este cam negru și croncăne: cra, cra).
   Despre profesionalismul echipei guvernamentale, no comment, nu este nevoie. Doar revedeți viralele premierei comice pavian-like...
 • -1 (1 vot)    
  invatati (Vineri, 27 aprilie 2018, 9:55)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  peste 70% absorbtie sub Basescu- Boc-Udrea... poate de aceea nu vreti sa invatati de la ei ... cand cu restauratia I-ati gasit tapi ispasitori cam la toate...

  Acum de ce va plangeti ca Romania nu are absorbtie...?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by