Guvernul recunoaște că lipsa proiectelor mature de infrastructură au împiedicat absorbșia de fonduri europene în România, în noua perioadă de programare 2014-2020, potrivit programului de convergență adoptat de executiv și transmis Comisiei Europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

Până în prezent, cu tot cu avansurile acordate de Comisia Europeană fără realizări în proiecte, România a obținut o rată de absorbție de 16% la fondurile structurale și de coeziune din perioada de programare 2014-2020, sub media UE de 18%, conform datelor oficiale transmise de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

„Lipsa unor proiecte mature de infrastructură, care să poată fi finanțate în perioada de programare 2014-2020” și „modificări repetate ale ghidurilor solicitantului și ale procedurilor de finanțare” - sunt două dintre motivele invocate de Guvern, în programul de convergență, pentru neatragerea de fonduri europene în țară.

Alte motive invocate de Guvern:

  • întârzieri în procesul de desemnare a autorităților de management al programelor operaționale, determinate de schimbări în arhitectura instituțională, care au implicat modificări succesive în cadrul documentelor din pachetele de acreditare, precum și de lipsa expertizei specifice în dezvoltarea sistemului informatic;
  • amânarea deciziei cu privire la implicarea organismelor intermediare în gestionarea anumitor programe;
  • întârzieri semnificative în procesul de evaluare pentru proiectele depuse în cadrul apelurilor de proiecte lansate, în mare parte datorate lipsei de expertiză specifică.

Potrivit documentului, urmare a aplicațiilor de plată trimise, România a absorbit fonduri europene, ca rambsursări efective de la Comisia Europeană, în urma cheltuielilor din proiecte, în valoare de aprox. 1,1 mld. euro, astfel:

  • pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (858,2 milioane euro),
  • PO Inițiativa pentru IMM-uri (83,8 milioane euro),
  • PO Regional (24,2 milioane euro),
  • PO Capacitate Administrativa (22,93 milioane euro),
  • PO Asistență Tehnică (44,6 milioane euro),
  • PO Capital Uman (3,5 milioane euro) și
  • PO Competitivitate (77,5 milioane euro).

La începutul lunii martie 2018, rata de contractare aferentă programelor operaționale din fonduri europene de investiții (FESI) era de 38%, fiind semnate 2581 contracte de finanțare, totalizând circa 10,9 miliarde euro, din care 8,6 miliarde euro contribuție UE.

Consultă programul de convergență 2018-2020, AICI.

Citește și:

Ministrul Plumb îl ceartă pe Iohannis pentru cifrele prezentate de ministrul Teodorovici. Rată de absorbție sub media UE