„Șeful Executivului a precizat că România nu este de acord cu plafonarea, care va afecta grav cele mai competitive ferme din țara noastră”, a transmis Guvernul, într-un comunicat remis HotNews.
Comisia Europeană a propus, în iunie, o măsură care ar dezavantaja fermierii mari și i-ar putea avantaja pe cei mici: plafonarea plăților directe la hectar pentru fiecare fermă, începând cu viitoarea perioadă de programare 2021-2027.
Concret, pentru viitoarea politică agricolă comună (PAC) a UE, Comisia a propus:
- Plățile directe către fermieri vor fi reduse începând de la 60 000 de euro și plafonate pentru plăți peste 100 000 de euro pe fermă. Se vor lua în considerare în totalitate și costurile cu forța de muncă. Această măsură este concepută pentru a asigura o distribuire mai echitabilă a plăților.
- Fermele mici și medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar.
- Țările vor trebui să rezerve cel puțin 2 % din alocarea lor destinată plăților directe pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri la instalare. Acest sprijin va fi completat prin sprijin financiar pentru dezvoltarea rurală și diferite măsuri de facilitare a accesului la terenuri și la transferul acestora.
Posibile ajutoare UE pentru fermierii români afectați de inundații
- pesta porcina africană și
- inundațiile care afectează mai multe județe”.
În ceea ce privește inundațiile, Dăncilă și comisarul Hogan au convenit că săptămâna viitoare se va discuta cu ministrul agriculturii, Petre Daea, despre ajutorul pe care îl poate oferi Comisia Europeană României. „Vor fi analizate efectele schimbarilor climatice asupra sectorului agricol în ansamblu, pe lângă inundații urmând a fi luate în considerare și seceta care afectează alte state membre”, mai spune Guvernul.
" Ne opunem plafonarii fondurilor pt agricultori...."
Macar pentru fermele de porci din TL Orman sa se ridice plafonul la un milion.
Cu aia 500 de mii, fermierul respectiv cumpara toate pamanturile micilor fermieri care au doar 10 sau 50 de hectare si care abia se descurca de pe o zi pe alta.
Iar anul viitor, fermierul cu 1500 de hectare va obtine si mai mult., asta in timp ce micii fermieri sunt de mult falimentari si ramasi fara terenuri.
Fondurile alea trebuie sa fie considerate si calculate ca ajutor, pt cei care au nevoie, nicidecum ca suma fixa la hectar, indiferent cate hectare ai in proprietate.
E ca si cum ai oferi ajutor social unuia care castiga 10.000 de euro pe luna.