Premierul Viorica Dăncilă i-a spus, marți, la Bruxelles, comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan, că România se opune propunerii Comisiei Europene de a plafona plățile directe în agricultură, măsură ce i-ar dezavantaja pe marii fermieri și ar favoriza micile ferme.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Șeful Executivului a precizat că România nu este de acord cu plafonarea, care va afecta grav cele mai competitive ferme din țara noastră”, a transmis Guvernul, într-un comunicat remis HotNews.

Comisia Europeană a propus, în iunie, o măsură care ar dezavantaja fermierii mari și i-ar putea avantaja pe cei mici: plafonarea plăților directe la hectar pentru fiecare fermă, începând cu viitoarea perioadă de programare 2021-2027.

Concret, pentru viitoarea politică agricolă comună (PAC) a UE, Comisia a propus:

  • Plățile directe către fermieri vor fi reduse începând de la 60 000 de euro și plafonate pentru plăți peste 100 000 de euro pe fermă. Se vor lua în considerare în totalitate și costurile cu forța de muncă. Această măsură este concepută pentru a asigura o distribuire mai echitabilă a plăților.
  • Fermele mici și medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar.
  • Țările vor trebui să rezerve cel puțin 2 % din alocarea lor destinată plăților directe pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri la instalare. Acest sprijin va fi completat prin sprijin financiar pentru dezvoltarea rurală și diferite măsuri de facilitare a accesului la terenuri și la transferul acestora.

(Citește AICI mai multe despre propunerea Comisiei Europene pentru fondurile UE destinate fermierilor, în următoarea perioadă de programare).

Posibile ajutoare UE pentru fermierii români afectați de inundații

Revenind la Viorica Dăncilă, „șeful Executivului a ridicat în discutie și problemele actuale cu care se confruntă România:

  • pesta porcina africană și
  • inundațiile care afectează mai multe județe”.

„Referitor la pesta porcina africană, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a menționat faptul că aceasta a debutat în Polonia și că ia în considerare modalitati de oferi ajutor țării noastre”, transmite Guvernul.

În ceea ce privește inundațiile, Dăncilă și comisarul Hogan au convenit că săptămâna viitoare se va discuta cu ministrul agriculturii, Petre Daea, despre ajutorul pe care îl poate oferi Comisia Europeană României. „Vor fi analizate efectele schimbarilor climatice asupra sectorului agricol în ansamblu, pe lângă inundații urmând a fi luate în considerare și seceta care afectează alte state membre”, mai spune Guvernul.