Cunoașterea drepturilor și beneficiilor pe care aceștia le au în calitate de cetățeni europeni sunt esențiale pentru a utiliza resursele puse la dispoziție de către Uniunea Europeană

EUandMEFoto: Comisia Europeana

Programele Uniunii Europene sunt o resursă pentru tinerii români, care sunt acum informați cu privire la drepturile și beneficiile pe care le pot obține, printr-o inițiativă amplă a instituției. Campania #EUandME se adresează cu precădere tinerilor și se derulează în cele 28 de state membre, pe o perioadă de 18 luni. Ea include producția și difuzarea, în special pe rețelele sociale, a unor filme de scurtmetraj realizate de cineaști cunoscuți la nivel european, organizarea unui concurs pentru tinerii regizori, precum și de evenimente în toate statele membre.

Tinerii informați sunt mai toleranți, dau valoare libertății și încurajează cooperarea

Un studiu derulat în 14 state membre, în rândul elevilor de liceu, a scos la iveală un rezultat valoros: tinerii mai informați, care beneficiază de mai multă educație civică, sunt mai toleranți și au o atitudine deschisă față de multe inițiative democratice. Astfel, aceștia susțin libertatea de circulație în întreaga Europă, au o atitudine empatică față de imigranți și cred în drepturile acestora, favorizează cooperarea între statele membre și au încredere în instituțiile europene.

Pe plan local, deși două treimi dintre români se declară cetățeni europeni, când vine vorba de naționalitate, procentele sunt similare, 43% dintre români considerându-se atât români, cât și europeni, în vreme ce 48% doar români. Strâns legată de această statistică este educația: aceeași cercetare (raportul național Opinia publică în Uniunea Europeană, derulat în toamna anului 2017) ne informează că drepturile cetățenilor europeni sunt cunoscute de numai 42% dintre respondenți, un rezultat sub media europeană. Educația și informarea continuă influențează identitatea și sentimentul de apartenență, atitudinea față de cei din jur, calitatea noastră de cetățeni, în raport cu ceilalți.

#EUandME: o campanie de informare a tinerilor cu privire la drepturile și beneficiile lor în calitate de cetățeni europeni

Caracteristice tinereții sunt energia, vitalitatea cu care oamenii își urmează pasiunile. Dacă energiei și determinării li se alătură diversitatea resurselor, toate menite să îi ajute pe tineri să își dezvolte pasiunile, aceștia au șanse din ce în ce mai mari să le transforme în cariere, surse de venit, misiuni în viață. Așa ajung adulți educați, informați, echilibrați, pentru care munca în sine poate fi o pasiune.

Uniunea Europeană este o resursă pentru aceștia, prin toate programele pe care le implementează în toate statele membre și toate beneficiile pe care le oferă, la care generații întregi înaintea lor nu au avut acces. Astfel, tinerii pot studia mai ușor în universități europene de prestigiu, își pot dezvolta cariera în statele membre, interacționând cu sectoare industriale, medii de afaceri și colegi diverși, de la care să învețe în permanență. Antreprenorii aspiranți pot extinde sau înființa afaceri în afara granițelor țării, iar simpla calitate de cetățean european conferă tuturor o libertate foarte mare de a se deplasa.

Acestea sunt doar câteva beneficii pe care le au tinerii în calitate de cetățeni europeni. Pentru a se bucura de ele, este esențial să fie informați, să își cunoască drepturile, să știe la ce resurse pot apela. De aceea, informarea și educația sunt necesare, pentru ca tinerii să se dezvolte în direcția pasiunilor pe care le au, mai departe decât își pot imagina. Mai multe informații despre aceste drepturi și beneficii se găsesc în pagina campaniei.

Finanțare de 7.500 euro: #EUandME oferă tinerilor șansa de a lucra cu un regizor european pentru a realiza un scurtmetraj

Lansarea campaniei s-a făcut prin intermediul proiecției a cinci scurtmetraje, în toate statele membre. Filmele sunt realizate de regizori europeni cunoscuți: Matthias Hoene, Zaida Bergroth, Yorgos Zois, Tomasz Konecki și Dalibor Matanić. Ele abordează teme universale precum dragostea/singurătatea, teama/curajul sau dorința de a cunoaște lumea și de a-și urma pasiunile. De la doi frați care invită restul Europei în satul lor, până la dansatorul care își începe o afacere în cel mai inedit loc, tinerii pot afla cum fiecare are puterea de a face în viață ceea ce își dorește.

De asemenea, în luna august, tinerii pasionați de cinematografie se pot înscrie într-o competiție, prin care au șansa de a câștiga o finanțare nerambursabilă de 7.500 euro și posibilitatea de a lucra cu un regizor european cunoscut. Mai multe detalii despre competiție vor fi disponibile în decursul lunii august, în pagina campaniei.

#EUandME se adresează cu precădere tinerilor. Pe lângă proiecția și difuzarea celor cinci filme de scurtmetraj și organizarea concursului pentru tineri, campania include evenimente ce au loc în toate statele membre, precum și promovarea exemplelor de succes ale tinerilor care au reușit să își dezvolte pasiunile, cu ajutorul Uniunii Europene.

Mai multe detalii și informații despre evenimentele următoare sunt disponibile în pagina campaniei și în pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România.