Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a detaliat, marți seara, stadiul de absorbție al fondurilor europene care îi sunt alocate României pentru perioada 2014 - 2020, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În perioada actuală de programare, România nu a pierdut niciun euro din alocarea fondurilor europene nerambursabile. Vreau să precizez că avem o relație foarte bună, o relație profesională corectă, cu Comisia Europeană, având o colaborare permanentă, un dialog constructiv cu partenerii noștri”, a afirmat Rovana Plumb, în cadrul unei declarații de presă făcute, marți seara, la Guvern.

Conform ministrului Fondurilor Europene, stadiul de absorbție al fondurilor europene este următorul, pentru România, la începutul lunii noiembrie: a fost plătită o sumă de 6,4 miliarde de euro, care, cu tot cu plățile directe către fermieri se ridică la 11 miliarde de euro; MFE a lansat linii de finanțare de 25,3 miliarde de euro, care reprezintă 90% din alocarea de fonduri de coeziune pe care le gestionează Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice.

În plus, valoarea proiectelor depuse este de 33 de miliarde de euro, dintre care 15,6 miliarde de euro sunt contractate, respectiv semnate. Astfel, rata de contractare a crescut de la 5% în 2017 până la 53,3% în 2018. În plus, rata de absorbție a fondurilor europene în România este de 20,3%, față media europeană, care este de 22%.

„Până la finalul anului, vom transmite proiecte majore de infrastructură, în valoare de 2,5 miliarde de euro”, a adăugat Plumb.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene a susținut că autoritățile de la București au trimis 14 proiecte majore la Comisia Europeană (CE), în valoare cumulată de 3,75 de miliarde de euro, din care 13 proiecte sunt semnate și aprobate, iar unul este în prezent în evaluare. Dintre cele 14 proiecte transmise către CE, unul dintre cele mai importante este proiectul Gurasada-Simeria, de infrastructură feroviară, în valoare de 2 miliarde de euro, iar altul este un proiect de 499 de milioane de euro, care vizează infrastructura de apă și apă uzată, gestionat de Compania de Apă din Constanța.

„Vă reamintesc că Partidul Social-Democrat, când a fost la guvernare, începând cu mai 2012, a recuperat întârzierile și pentru perioada anterioară de programare”, a mai susținut Plumb.

Perioada anterioară de programare era de nouă ani, timp în care puteau fi cheltuiți banii europeni, potrivit ministrului fondurilor europene.

„Am pornit în mai 2012, cu o rată de absorbție de 7%, fiind în anul al șaselea, iar, în trei ani, am ajuns la o rată de absorbție de 90%. În perioada actuală de programare, ne aflăm în al cincilea an, de la startul acestei perioade, și avem 20% rată de absorbție a fondurilor europene și mai avem cinci ani în care putem să cheltuim bani pentru politica de coeziune, pentru România”, a mai spus Plumb.