​Comisia Europeană a propus un sprijin de 100 de milioane de euro, sub formă de împrumut în condiții foarte avantajoase, pentru Republica Moldova, pentru consolidarea stabilității economice a țării și pentru a crea spațiu bugetar necesar alocării de resurse pentru protejarea populației și reducerea efectelor negative ale crizei coronavirus COVID-19.

UE - MoldovaFoto: ec.europa.eu

Ajutorul pentru Moldova face parte dintr-un program UE mai mare, de asistență macro-financiară, în valoare de 3 miliarde de euro, pentru 10 state partenere.

Ajutorul propus de CE mai trebuie aprobat de Consiliul Uniunii Europene (miniștri ai statelor membre) și de Parlamentul European.

Sprijinul oferit va consta în împrumuturi pe 12 luni, „în condiții foarte avantajoase, pentru a acoperi nevoile de finanțare urgente și imediate ale acestor țări. De asemenea, aceste state ar trebui să beneficieze și de programe de asistență din partea Fondului Monetar Internațional (FMI).

Celelalte state incluse în programul de asistență propus de Comisia Europeană sunt: Albania (180 milioane euro), Bosnia-Herzegovina (250 milioane), Georgia (150 milioane), Iordania (200 milioane), Kosovo (republică nerecunoscută de România - 100 milioane euro), Muntenegru (60 milioane euro), Macedonia de Nord (160 milioane euro), Tunisia (600 milioane euro), Ucraina (1,2 miliarde de euro).

Programul va rămâne deschis și altor state.