Prea multele divergențe existente între statele membre au făcut ca diplomații să fie precauți: niciun compromis nu va putea fi realizat înainte de începutul verii - în cel mai bun caz, subliniau înainte de conferință. Un motiv în plus pentru a avea o discuție mai largă pe acest subiect, în încercarea de a găsi un cadru convenabil, scrie Les Echos citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Puncte de convergență

În acest peisaj incert, bunii cunoscători ai obișnuitei lentori a mașinăriei europene au insistat, joi, asupra faptului că au apărut unele semne de consens pe anumite puncte. Cel mai important se referă la legătura foarte probabilă dintre viitorul pachet de relansare și bugetul multianual pentru 2021-2027, care se presupune că va fi votat rapid. "Pare dificil să eviți un acord ”la pachet”, deoarece cele două discuții sunt legate", notează o sursă europeană. Cu toate acestea, mai mulți diplomați recunosc că nu se poate ajunge în mod rezonabil la niciun compromis cu privire la viitorul buget multianual fără o întâlnire fizică a șefilor de stat. Altfel spus, îmbunătățirea situației sanitare pare a fi o precondiție necesară pentru a se ajunge la un compromis global, inclusiv la un plan european de recuperare.

Dispozitiv hibrid

O altă idee care apare treptat din dezbatere: pachetul de relansare va fi probabil de natură „hibridă”, notează o sursă a Consiliului. Documentele ajunse către presă de la Comisia Europeană, dar care nu au fost aprobate de președinția instituției, oferă o idee despre conceptele care circulă în prezent. Se vorbește despre un amestec de mai multe dispozitive. Unele sunt de ordin bugetar, altele constituie împrumuturi, și o doză de creativitate ar putea permite mecanisme de îndatorare puse în comun. "Termenul de datorie comună nu poate apărea într-un text oficial, dar ne putem gândi la soluții foarte apropiate", rezumă o sursă de prim plan european.

În acest context, discuția privind viitorul buget european, care, în ciuda urgenței sale, a fost împinsă pe planul doi de criza sanitară, devine din nou centrală. Joi, ea a fost dinamizată de cuvintele Angelei Merkel rostite în Bundestag. "Ar trebui să fim gata, într-un spirit de solidaritate și pe o perioadă limitată de timp, să contribuim mai mult la bugetul european", a spus cancelarul german în fața parlamentarilor. "Un program european de creștere ar putea susține o redresare economică în următorii doi ani, iar noi vom lucra la asta", a adăugat ea.

Rapiditate

Acest lucru nu a împiedicat-o pe doamna cancelar să-și reitereze opoziția față de crearea de datorii comune („coronabonduri”), deoarece consideră că acestea ar presupune o modificare a constituției europene pentru a putea transfera o parte a autorității bugetare naționale către UE. "Ar fi un proces lung și dificil și nu ar ajuta în mod direct pe nimeni în situația actuală", a spus ea, avertizând că ”astăzi este necesar să punem la dispoziție rapid instrumente pentru a atenua impactul crizei”.

Un pachet de măsuri anti-criză de 2 trilioane de euro, obligațiuni de reconstrucție în valoare de 320 de miliarde de euro

Următorul buget multianual al UE (2021-2027) ar trebui să includă un fond temporar în scopul reconstrucției și redresării economice, dotat cu 300 de miliarde de euro: este una dintre principalele propuneri cuprinse într-un document intern al Comisiei Europene întocmit în vederea summitului UE de joi.

Documentul prezintă un pachet de inițiative menite să completeze bugetul multianual al UE și să mobilizeze cel puțin 2 trilioane de euro pentru a reda un imbold economiilor afectate de criză.

Strângerea de resurse de pe piețele financiare în valoare de 320 de miliarde de euro prin emiterea de obligațiuni europene care, jumătate vor fi alocate împrumuturilor și jumătate programelor "ad hoc", în cadrul bugetului multianual al UE, pentru țările cele mai afectate de starea de urgență: este "instrumentul de redresare" propus într-un document intern al Comisiei UE și pregătit pentru summitul UE de joi după-amiază. Conform textului, acest instrument, bazat pe articolul 122.1, va fi temporar și va viza nevoile specifice.