Din 2021 va exista pentru prima oară pentru România un Program Operațional dedicat exclusiv sănătății, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a explicat la Digi24 care vor fi priorităţile de împărţire a acestor fonduri: "O primă prioritate este cea legată de vaccinul tetravalent şi de reactivarea Institutului Național Cantacuzino".

Spitalul Judetean CraiovaFoto: AGERPRES

În ceea ce priveşte proiectele pe care le pregăteşte ministerul pentru a putea accesa cei 4,5 miliarde de euro din fonduri europene, Marcel Boloş a declarat că sunt câteva direcţii importante, printre care se numără spitalele regionale, echipamente medicale, infrastructura, dar şi pregătirea personalului medical.

"O primă direcţie de acţiune este cea a cercetării în domeniul medical. Aici pe lângă ce înseamnă acum lupta împotriva coronavirusului mai avem şi proiecte care ţin de partea de protonoterapie, pentru cei cu afecţiuni oncologice", a declarat ministrul Boloş.

Alte direcţii menţionate ca beneficiare ale Programul Operaţional de Sănătate sunt:

  • educaţia cadrelor medicale şi pregătirea lor în utilizarea echipamentelor medicale
  • infrastructura spitalelor judeţene şi a echipamentelor medicale din blocurile operatorii, din zonele de imagistică sau terapie intensivă, inclusiv cele de la UPU
  • spitalele regionale

"Este vorba de trei spitale regionale: Cluj, Iaşi, Craiova - 1,166 miliarde de euro sunt banii pe care i-am alocat pentru cele trei spitale regionale. Este vorba de alocarea pe care o avem din partea Comisiei Europene şi a bugetului de stat, pentru ca acest buget să poată fi utilizat pentru cele trei spitale.

Sarcina noastră este ca noi să finalizăm negocierile cu cei de la Comisia Europeana până la sfârşitul lui 2020, astfel încât POS să poată fi operaţional începând cu 2021. Aşadar spitalele regionale îşi vor putea urma cursul în această perioadă de derulare a procedurilor de achiziţie publică, astfel încât după încheierea contractelor de finanţare, să putem continua cu proiectele tehnice de execuţie şi alocările de bani pentru realizarea execuţiei de lucrări", a mai declarat Marcel Boloş.