Cristina Iova: UE poate subventiona salariile angajatilor timp de 2 ani
Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse a lansat, in prezenta comisarului european Vladimir Spidla, 16 linii de finantare pentru proiectele denumite "strategice" din cadrul Programului Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POS DRU).
Cristina Iova, directorul Autoritatii de Management a POS DRU explica pentru "euROfonduri" ce presupun aceste proiecte strategice, diferenta dintre ele si proiectele "obisnuite" si alte noutati legate de finantarea activitatilor pentru cei interesati.
Rep.: Ce sunt, de fapt, proiectele strategice, cele pentru care s-au lansat cele 16 linii de finantare?
Cristina Iova: Sunt proiecte care au dimensiune nationala, sectoriala sau multi regionala. Daca, de exemplu, se doreste instruirea a 2.000 - 3.000 de muncitori in sectorul constructiilor, proiectul poate primi finantare.
De asemenea, proiectele pot fi realizate in mai multe regiuni sau chiar la scara nationala. (n.r. Proiectele au valori cuprinse intre 500.000 de euro si 1.500.000 de euro). Pot solicita finantare toate categoriile mentionate in Program: intreprinzatori, ong-uri, autoritati. In acelasi timp, documentele publicate pentru acest tip de proiecte sunt valabile si pentru cele de dimenisuni mici.
Rep: Asadar solicitantii de proiecte mici pot folosi documentele existente?
Cristina Iova: Abordarea proiectelor, activitatile care pot primi finantare si grupurile tinta ale programului sunt comune proiectelor mari si celor mici. Cererea de finantare si ghidul solicitantului pe care deja le-am publicat pot fi folosite si de cei care doresc sa depuna un proiect de maxim 500.000 de euro. Licitatiile pentru aceste proiecte se vor lansa in aprilile.
Rep: Care este avansul pe care il pot cere solicitantii de finantare?
Cristina Iova: Pentru ca proiectele sunt multianuale, adica pot dura pana la 3 ani, noi acordam finantarea in transe anuale.
Transa pe care o acordam acum este de 30% din bugetul primului an al proiectului. In prezent, discutam cu Ministerul Finantelor posibilitatea de a acorda finantarea pentru intregul proiect. beneficiarii care sunt eligibili sa depuna proiecte pe Fondul Social European nu au foarte mare capacitate financiara asa ca trebuie sa gasim mecanisme sa-i ajutam sa implementeze proiectele, altfel exista riscul sa nu poata cheltui banii.
Rep: Care sunt regulile pentru ajutoare de stat aplicabile in cadrul acestui program?
Cristina Iova: Proiectelor finantate din Fondul Social European li se aplica o directiva europeana speciala pentru Romania si Bulgaria.
Finantarile se incadreaza intr-unul din urmatoarele tipuri de ajutoare speciale: pentru formare profesionala (care poate fi, la randul sau, generala sau specifica), pentru ajutor si pentru ocupare. Dintre cele mentionate, schemele pentru formare si ocupare permit subventionarea salariilor pe timp de doi ani: 100% in primul an si jumatate in anul al doilea.
Rep: Care sunt exact limitele de finantare prevazute in cadrul ajutoarelor de stat?
Cristina Iova: Plafoanele sunt stabilite pe tara. In cazul formarii profesionale generale, trebuie sa asiguri o cofinantare de 15%. La formare profesionala specifica, finantarea proprie poate ajunge pana la 25%. Fata de proiecte PHARE, este vorba de numai 5 procente in plus. In celelalte state membre, cofinantarea privata poate ajunge si pana la 65% si, cu toate acestea, programele au avut succes.
Rep: Cand se vor lansa proiectele care implica aceste tipuri de ajutoare de stat?
Cristina Iova: Ceva mai tarziu decat celelalte linii de finantare. Noi am pregatit documentele si de acum incolo vor avea loc multe discutii cu Comisia Europeana privind modul in care se face notificarea si alte detalii. Speram ca in 2-3 luni se vor clarifica aceste aspecte de ordin tehnic.
N.r.: Pentru cei care doresc mai multe detalii, directiva UE si celelalte documente necesare finantarii pentru proiecte de resurse umane se gasesc pe www.fseromania.ro

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate