Varianta oficiala a Programului National de Dezvoltare Rurala, aprobata in 20 februarie la Bruxelles, contine multe modificari fata de documentul in stadiu de proiect. Spre exemplu, achizitia terenului nu este o cheltuiala eligibila si cererile de finantare trebuie depuse numai in anumite perioade. Consultantul Marian Stoian a realizat o sinteza a celor mai importate prevederi pentru sectorul productiv.

Observatii de ordin general:

  • La depunerea proiectului este necesara doar declaratia de angajament privind asigurarea sumelor necesare co-finantarii private
  • Se prevede aplata unui avans de 20% din valoarea ajutorului public conditionata de garantarea printr-o scrisoare de garantie bancara care acopera 110% din suma avansat
  • Sunt admise doar constructii noi si/sau modernizarea cladirilor folosite pentru procesul de productie, inclusiv constructii destinate protectiei mediului, infrastructura interna si utilitati, precum si bransamente si racorduri necesare proiectelor. Desi in cadrul cheltuielilor neeligibile este prececizat clar ca nu sunt eligibile doar constructiile de locuinte, din modul in care sunt formulate cheltuielile eligibile, reiese ca nici birourile administrative aferente afacerilor nu ar fi eligibile.
  • Achizitionarea de teren sau de constructii este total neeligibila (in proiectul privind PNDR se admitea ca pana la 10% din valoarea proiectului pot fi alocati achizitionarii terenului).
  • In general, pentru masurile privind investitiile sectorului privia proportia sprijinului public este de 50% din valoare cheltuielilor eligibile. Sunt exceptii, in cazul investitiilor in agro-turism, unde sprijinul poate fi pana la 70% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 70.000 Euro, dar in ceea ce priveste pensiunile sau alte forme de structuri turistice intensitatea ajurorului public este de doar 50%.

In domeniul modernizarii exploatatiilor agricole, tinerii fermieri primesc un bonus de 5%, iar regiunile defavorizate primesc un plus de 10%. De asemenea, pentru microintreprinderile din mediul rural, altele decat cele din domeniul turismului, intesitatea sprijinului public poate ajunge pana la 70% din valoarea proiectului.

  • Pentru masurile din axa 3 ("Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale"): Microintreprinderile de tip start-up trebuie sa fie inregistrate in mediul rural. Cele care deja au activitate este suficient sa aiba un punct de lucru.
  • Nu se accepta achizitia de bunuri second hand, originea nationala a bunurilor nu este limitata la spatial UE.
  • Axa 1 ("Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier") se refera la intreg teritoriul national, nu numai la spatial rural.
  • Axa 3 se refera exclusiv la investitii in spatial rural.
  • Sesiunile de depunere nu vor mai fi continue, ci vor exista perioade in care se vor primi cererile de finantare urmate de perioade de evaluare

IN DOMENIUL TURISMULUI RURAL:

- capacitatea maxima de cazare a structurilor de primire turistice este 15 camere cu o clasificare de minim 3flori/stele

- pentru formele de agroturism clasificarea trebuie sa fie de minim 1 stea

este necesara proprietatea asupra terenului sau concesiunea. Nu mai sunt admise contractele de inchiriere

- este necesara o suprafata de minim 1000 mp

- in cazul zonelor deja dezvoltate din punct de vedere turistic, este permisa doar modernizarea si extinderea structurilor de primire turistice.