Reprezentantii Ministerului Agriculturii au punctat cateva conditii specifice pentru obtinerea finantarii, la lansarea primelor trei componente din Programul National de Dezvoltare Rurala. Astfel, solicitantii se vor "bate" pe sumele alocate fiecarei licitatii in parte. Odata selectati, ei pot primi, contra unei garantii consistente, un avans de 10% din valoarea eligibila a proiectului pentru a demara investitia.

"Avansul de 10% se poate obtine numai daca solicitantul prezinta o garantie care acopera peste 100% din valoarea investitiei", a explicat Viviana Vasile, directorul Autoritatii de Management pentru PNDR.

Pentru garantii, solicitantii trebuie sa se adreseze bancilor si Fondului de Garantare a Creditului Rural.

Pentru inceput - declaratie pe propria raspundere

La depunerea proiectului, solicitantii de fonduri europene trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere ca vor asigura finantarea privata necesara derularii proiectului. Ministrul Dacian Ciolos a explicat ca s-a incercat simplificarea conditiilor impuse solicitantilor.

"In schimb, nu am simplificat foarte mult lista de avize si rapoarte care trebuie atasate cererii de finantare", au recunoscut oficialii din minister. Potrivit acestora, motivul consta in necesitatea protectiei mediului si a sigurantei cetatenilor.

Un proiect poate fi "reportat" la licitatia urmatoare

Solicitantii de finantare, in cadrul unei anumite componente a programului, vor "concura" pe suma fixa alocata licitatiei in derulare. In cazul in care suma solicitata prin proiectele eligibile va depasi suma respectiva, se va realiza o ierarhie a proiectelor.

"Daca un proiect este eligibil dar, din cauza punctajului, nu mai "prinde fonduri la licitatia in curs, va intra autormat in cursa pentru licitatia urmatoare. Daca si in cea de-a doua selectie ramane la "coada" clasamentului, el va trebui imbunatatit", a explicat Ciolos.

Discutii cu reprezentantii bancilor, pe 7 martie

Dacian Ciolos, ministrul agriculturii, a declarat ca au avut loc discutii preliminarii cu reprezentantii bancilor si ca vineri, 7 martie, are loc o intalnire oficiala cu acestia. Printre institutiile care si-au anuntat participarea se numara CEC, BRD si Raiffeisen. In cadrul intalnirii se vor discuta conditiile specifice de finantare pentru proiectele de dezvoltare rurala.