Guvernul vrea să suporte din bugetul de stat corecții financiare de zeci de milioane de euro, aplicate în proiecte europene derulate de consilii județene și primării, ca urmare a unor abateri de la procedurile de achiziții publice.

HotNews.roFoto: Hotnews

În România, o serie de beneficiari publici au făcut proiecte pe fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR) și Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Este vorba în principal de primării, consilii județene și operatori de apă și canalizare la care sunt acționare instituțiile publice locale.

În urma unor controale făcute de Agenția Națională a Achizițiilor Publice (ANAP), autoritățile de management POR (de la Ministerul Dezvoltării) și POIM (de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) au aplicat corecții financiare de 5-25% din valoarea unor contracte de achiziții publice efectuate în aceste proiecte, pentru anumite abateri.

De-a lungul timpului, guvernul a tot suportat de la bugetul de stat aceste corecții financiare cauzate de abaterile comise de autoritățile locale în procedurile de achiziții publice.

Există însă și proiecte cu abateri la achizițile publice care nu au fost cuprinse în legislația de până acum, prin care s-au suportat de la bugetul central corecțiile financiare.

În cadrul POIM, sunt 25 proiecte noi de investiții în sectorul de apă, în valoare eligibilă de 5,15 miliarde de euro, și un proiect în sectorul deșeurilor, în valoare de 80 milioane euro, care au corecții financiare, pentru care în acest moment nu există un temei legal pentru suportarea lor de la bugetul de stat.

Așa se face că acum, printr-un proiect de ordonanță de urgență lansat, marți, de MIPE, guvernanții vor să plătească de la bugetul de stat și aceste corecții financiare cauzate de abaterile comise de administrația locală și operatorii săi de utilități.

Astfel, urmează să fie plătite de la buget corecții financiare care ajung la 60 de milioane de lei, la proiecte din cadrul POIM. La POR, e nevoie de 34 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru plata corecțiilor financiare pe anul 2021, dar pentru urnătorii 5 ani va fi nevoie de 85 de milioane de lei.

Nota de plată care va fi achitată de contribuabilii din toată țara pentru abaterile comise în achizițiile publice de unele instituții de la nivel local se ridică astfel la ordinul zecilor de milioane de euro, numai prin noua OUG care urmează să intre în Guvern.