Karoly Borbely, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a declarat ca pana la sfarsitul lunii martie va fi lansata prima licitatie de proiecte in domeniul IT. Schemele de finantare pentru investitii ale IMM si consultanta sunt si ele pregatite pentru lansare, potrivit lui Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

Intreprinzatorii vor putea depune primele proiecte pentru finantare europeana incepand cu finalul acestei luni. Prima licitatie va fi lansata de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si va viza accesul la Internet pe banda larga. Potrivit ministrului Karoly Borbely, la proiectele pot fi realizate atat de catre intreprinzatori, cat si de catre ONG-uri. In schimb, pentru celelalte linii de finantare din domeniul IT nu s-a stabilit inca un calendar pentru lansare. "Pana la sfarsitul anului vor fi lansate 8 din cele 10 operatiuni din domeniul IT&C, pentru care sunt disponibile 130 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o treime din totalul fondurilor alocate”, a mai spus ministrul.

Noutati si in privinta celor trei linii de finantare aflate in pregatire la Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale. Potrivit lui Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, au fost clarificate detaliile legate de ajutoarele de stat permise in privinta schemelor de investitii ale IMM si aces la consultanta, asadar acestea sunt pregatite pentru lansare.

Cotovelea a mai explicat ca au avut loc discutii cu majoritatea institutiilor bancare pentru identificarea solutiilor de finantare pentru cei care doresc sa obtina credite in vederea realizarii proiectelor. "Implicarea bancilor in derularea proiectelor cu fonduri europene a avut rezultate pozitive in Polonia si Cehia. Speram ca se va intampla si in Romania acelasi lucru. Am rugat bancile sa fie flexibile, dar este decizia lor ce conditii vor impune", a declarat acesta.

In zilele urmatoare vor fi publicate si documentele finale pentru licitatia adresata microintreprinderilor, din cadrul Programului Operational Regional, au declarat pentru HotNews.ro oficiali din autoritatea de management pentru acest program.

In data de 14 martie se incheie licitatia pentru singura linie de finantare lansata pana in prezent, care vizeaza intreprinzatorii, respectiv cea pentru proiecte de cercetare-dezvoltare. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) au declarat ca au primit circa 40 propuneri de proiecte si ca se asteapta ca numarul lor sa creasca in ultimele zile inainte de deadline.

Un calendar al urmatoarelor licitatii de proiecte, pe domeniul de cercetare- dezvoltare, poate fi consultat pe website-ul ANCS.