Consultantul Raluca Ene ofera detalii legate de trei teme pentru care cititorii si-au exprimat interesul: posibilitatile de finantare pentru universitati, pentru o cabana aflata intr-o statiune turistica si pentru deschiderea unei clinici de determinare a paternitatii.

Intrebare: Din locul in care ne aflam, un drum forestier conduce spre platoul muntilor Baiului, situat pe partea stanga a Vaii Prahova, in zona opusa Masivului Caraiman. Acesti munti, administrati de primaria orasului Busteni, beneficiaza de cai de acces bune si sunt strabatuti de mai multe drumuri forestiere si alpine practicabile.

Cu toate acestea, Muntii Baiului nu au beneficiat de nici un fel de investitii in domeniul turismului sau al practicarii sporturilor montane, si, aceasta, in conditiile in care zonele de pe malul drept al Prahovei, unde exista o infrastructura turistica bogata, sunt extrem de aglomerate, mai ales in week-end. In urma analizei pe care am facut-o, intentia noastra este de a investi intr-o cabana alpina de 3*** situata in Muntii Baiului, undeva la numai cativa kilometri distanta de noi.

Cabana va dispune de o capacitate de cazare de 20 locuri, precum si de posibilitati de servire a mesei.

Am dori sa aflam daca acest gen de investitie se incadreaza in unul din domeniile pentru care pot fi accesate fonduri structurale si de coeziune europene (mai ales ca proiectul va presupune si utilizarea resurselor alternative de energie, ca panourile solare, generatoarele de curent eoliene sau pompele de caldura).

Raspuns: Investitii in infrastructura turistica din statiunile balneo-climaterice indiferent de teritoriu – rural sau urban pot fi finantate prin Programul Operational Regional.

Constructia unei noi unitați de cazare nu reprezinta o activitate eligibila, programul finanțand doar modernizarea si extinderea structurilor de cazare si a utilitatilor conexe.

Activitatile finantabile in cadrul acestui program sunt urmatoarele:

1. Dezvoltarea retelelor de captare si /sau transport a izvoarelor minerale si saline cu potential terapeutic (ape minerale, lacuri si namoluri terapeutice, gaze terapeutice, factorii sanogeni de la nivelul grotelor si salinelor)

2. Crearea, modernizarea, dotarea (inclusiv cu utilitati) a bazelor de tratament din statiunile balneare, climatice si balneo - climaterice, inclusiv a salinelor terapeutice;

3. Amenajarea in scop turistic a obiectivelor turistice naturale (formatiuni geologice, pesteri, saline, mine, vulcani noroiosi, lacuri) prin:

  • Instalatii de iluminat, incalzire, ventilatie;
  • Creare / modernizare grupuri sanitare;
  • Creare / puncte de colectare a gunoiului menajer
  • Crearea si dotarea platformelor de campare, inclusiv a utilitatilor  specifice (grupuri sanitare, apa curenta, iluminat etc.);
  • Modernizare si extindere structuri de cazare si utilitati conexe;
  • Dotare structuri de cazare cu echipamente specifice;
  • Construire  piscine, stranduri, bazine de kinetoterapie;
  • Construire terenuri de mini-golf, tenis, paint-ball, echitatie;
  • Modernizare cai ferate cu ecartament ingust pentru transport feroviar de interes turistic din  zonele  de deal si de munte,
  • Creare porturi turistice, inclusiv a debarcaderelor amplasate pe lacuri de agrement;
  • Construire partii de schi (inclusiv construirea de instalatii de transport pe cablu pentru persoane, instalarea de echipamente pentru producerea zapezii artificiale, instalarea echipamentelor pentru iluminatul nocturn al partiilor de schi, dotarea cu echipamente pentru intretinerea partiilor de schi);
  • Construirea / dezvoltarea partiilor destinate practicarii celorlalte sporturi de iarna si echiparea cu instalatii si echipamentele corespunzatoare;
  • Amenajari specifice sporturilor nautice;
  • Amenajari pentru practicarea pescuitului sportiv.

Ca alternativa de cazare a turistilor, finantabila din fondurile UE, puteti investi in crearea si dotarea platformelor de campare, inclusiv a utilitatilor specifice (grupuri sanitare, apa curenta, iluminat etc.);

Intrebare: Universitatile pot accesa proiecte din cadrul Resurselor Umane, pentru anul 2008? Unde gasim pachetul de informatii ?

Raspuns: In cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, universitatile pot accesa fonduri in cadrul urmatoarelor axe si domenii :

Axa Prioritara 1 "Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere"; - Domeniul Major de Interventie 1.5 Programe doctorale si post-doctorale in sprijinul cercetarii.

Axa Prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”

Domeniul Major de Interventie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”

Ghidurile Solicitantului pentru aceste tipuri de proiecte pot fi consultate pe site-urile www.fseromania.ro sau http://www.fonduri-structurale.ro, sectiunea "finantari active".

Intrebare: Sunt inca studenta si m-ar interesa daca pot primi fonduri europene pt a deschide o clinica pentru determinarea paternitatii, a bolilor genetice si in special a bolilor ereditare.

Raspuns: Pentru un proiect de acest tip ar putea fi accesate fonduri europene in cadrul Programului Operational Regional, Axa 4, Domeniul Major de Interventie 4.3- Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, cu respectarea urmatoarelor conditii:

1)solicitantul sa fie o microintreprindere (infiintata in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare) localizata in mediul urban, care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei si/sau serviciilor si/sau constructiilor.

2)microintreprinderea indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

  • a desfasurat activitatea de baza pe o perioada corespunzatoare cel putin unui an fiscal  si
  • a obtinut venit operational din activitatea de baza in ultimul an inainte de data depunerii Cererii de finantare