Consultantii raspund: informatii despre universitati, infrastructura din statiuni si o clinica de testari medicale

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 11 martie 2008, 19:20 Economie | EuROfonduri


Consultantul Raluca Ene ofera detalii legate de trei teme pentru care cititorii si-au exprimat interesul: posibilitatile de finantare pentru universitati, pentru o cabana aflata intr-o statiune turistica si pentru deschiderea unei clinici de determinare a paternitatii.

Intrebare: Din locul in care ne aflam, un drum forestier conduce spre platoul muntilor Baiului, situat pe partea stanga a Vaii Prahova, in zona opusa Masivului Caraiman. Acesti munti, administrati de primaria orasului Busteni, beneficiaza de cai de acces bune si sunt strabatuti de mai multe drumuri forestiere si alpine practicabile.

Cu toate acestea, Muntii Baiului nu au beneficiat de nici un fel de investitii in domeniul turismului sau al practicarii sporturilor montane, si, aceasta, in conditiile in care zonele de pe malul drept al Prahovei, unde exista o infrastructura turistica bogata, sunt extrem de aglomerate, mai ales in week-end. In urma analizei pe care am facut-o, intentia noastra este de a investi intr-o cabana alpina de 3*** situata in Muntii Baiului, undeva la numai cativa kilometri distanta de noi.

Cabana va dispune de o capacitate de cazare de 20 locuri, precum si de posibilitati de servire a mesei.

Am dori sa aflam daca acest gen de investitie se incadreaza in unul din domeniile pentru care pot fi accesate fonduri structurale si de coeziune europene (mai ales ca proiectul va presupune si utilizarea resurselor alternative de energie, ca panourile solare, generatoarele de curent eoliene sau pompele de caldura).

Raspuns: Investitii in infrastructura turistica din statiunile balneo-climaterice indiferent de teritoriu – rural sau urban pot fi finantate prin Programul Operational Regional.
Constructia unei noi unitați de cazare nu reprezinta o activitate eligibila, programul finanțand doar modernizarea si extinderea structurilor de cazare si a utilitatilor conexe.

Activitatile finantabile in cadrul acestui program sunt urmatoarele:
1. Dezvoltarea retelelor de captare si /sau transport a izvoarelor minerale si saline cu potential terapeutic (ape minerale, lacuri si namoluri terapeutice, gaze terapeutice, factorii sanogeni de la nivelul grotelor si salinelor)

2. Crearea, modernizarea, dotarea (inclusiv cu utilitati) a bazelor de tratament din statiunile balneare, climatice si balneo - climaterice, inclusiv a salinelor terapeutice;

3. Amenajarea in scop turistic a obiectivelor turistice naturale (formatiuni geologice, pesteri, saline, mine, vulcani noroiosi, lacuri) prin:
 • Instalatii de iluminat, incalzire, ventilatie;
 • Creare / modernizare grupuri sanitare;
 • Creare / puncte de colectare a gunoiului menajer
 • Crearea si dotarea platformelor de campare, inclusiv a utilitatilor  specifice (grupuri sanitare, apa curenta, iluminat etc.);
 • Modernizare si extindere structuri de cazare si utilitati conexe;
 • Dotare structuri de cazare cu echipamente specifice;
 • Construire  piscine, stranduri, bazine de kinetoterapie;
 • Construire terenuri de mini-golf, tenis, paint-ball, echitatie;
 • Modernizare cai ferate cu ecartament ingust pentru transport feroviar de interes turistic din  zonele  de deal si de munte,
 • Creare porturi turistice, inclusiv a debarcaderelor amplasate pe lacuri de agrement;
 • Construire partii de schi (inclusiv construirea de instalatii de transport pe cablu pentru persoane, instalarea de echipamente pentru producerea zapezii artificiale, instalarea echipamentelor pentru iluminatul nocturn al partiilor de schi, dotarea cu echipamente pentru intretinerea partiilor de schi);
 • Construirea / dezvoltarea partiilor destinate practicarii celorlalte sporturi de iarna si echiparea cu instalatii si echipamentele corespunzatoare;
 • Amenajari specifice sporturilor nautice;
 • Amenajari pentru practicarea pescuitului sportiv.

Ca alternativa de cazare a turistilor, finantabila din fondurile UE, puteti investi  in crearea si dotarea platformelor de campare, inclusiv a utilitatilor  specifice (grupuri sanitare, apa curenta, iluminat etc.);

Intrebare: Universitatile pot accesa proiecte din cadrul Resurselor Umane, pentru anul 2008? Unde gasim pachetul de informatii ?

Raspuns: In cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, universitatile pot accesa fonduri in cadrul urmatoarelor axe si domenii :

Axa Prioritara 1 "Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere"; - Domeniul Major de Interventie 1.5 Programe doctorale si post-doctorale in sprijinul cercetarii.

Axa Prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”
Domeniul Major de Interventie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”

Ghidurile Solicitantului pentru aceste tipuri de proiecte pot fi consultate pe site-urile  www.fseromania.ro sau http://www.fonduri-structurale.ro, sectiunea "finantari active".
    
Intrebare: Sunt inca studenta si m-ar interesa daca pot primi fonduri europene pt a deschide o clinica pentru determinarea paternitatii, a bolilor genetice si in special a bolilor ereditare.
Raspuns: Pentru un proiect de acest tip ar putea fi accesate fonduri europene in cadrul Programului Operational Regional, Axa 4, Domeniul Major de Interventie 4.3- Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, cu respectarea urmatoarelor conditii:

1)solicitantul sa fie o microintreprindere (infiintata in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare) localizata in mediul urban, care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei si/sau serviciilor si/sau constructiilor.

2)microintreprinderea indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

 • a desfasurat activitatea de baza pe o perioada corespunzatoare cel putin unui an fiscal  si
 • a obtinut venit operational din activitatea de baza in ultimul an inainte de data depunerii Cererii de finantare 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


738 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns inexact -eligibilitatea universitatilor (Miercuri, 12 martie 2008, 8:34)

  cristian [anonim]

  Universitatile pot accesa fonduri in cadrul Axei prioritare 1 - Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunostere; Domeniile majore de interventie: 1.2 Calitate in invatamantul superior
  1.3 Dezvoltarea resurselor umane din educatie si formare profesionala.
  1.5 Programe doctorale si post-doctorale in sprijinul cercetarii.
  Informatii suplimentare se pot gasi la adresa de internet a Autoritatii de Management a POSDRU, www.fseromania.ro
 • 0 (0 voturi)    
  decizii de milional la raspunsul unui necunoscut.. (Miercuri, 12 martie 2008, 10:12)

  Dedalus [anonim]

  Ca ce chestie dau consultantii sfaturile astea????

  Nici un consultant serios nu se va repezi sa -si dea cu parerea pe o intrebare pusa asa in 2 randuri.

  O consultatie serioasa consta intr-o conversatie cu clientul in care pui intrebari din care sa te lamuresti, daca e eligibil el, daca are resurse, daca proiectul e realmente fezbil etc.

  Acum, din 2 una: ori "consultatiile" astea pe forum sunt total neprofesionale (pe motivul de l-am spus mai sus) ori consultantul respectiv isi recruteaza prin acest forum clientii... desigur, fara semn de publicitate.

  In orice caz, sfatul meu sincer este sa stati departe de raspunsurile astea pe forum- va pot incurca foarte tare.

  Autoritatile locale pot intreba alte autoritati cu cine au mai lucrat sau pot sa liciteze, companiile comerciale pot sa apeleze la cunostinte sau la relatii de afaceri.

  NU de pe forumuri, NU din afise, NU de pe liste ale ministerelor (multe din ele cuprind impostori, incompetenti, mincinosi etc. Faptul ca esti pe o lista de-ai nu e nici o garantie a seriozitatii deoarece nu exista un control -si nici nu paote exista asa ceva- al seriozitatii firmelor de pe acele liste).

  Idem site-urile! Este ultra-usor sa gasesti firme cu site-uri stralucitoare, dar in care faptul ca a intermediat cazarea la hotel a 2 experti ONu e prezentat drept "parteneriat intr-un important proeict ONU ce include Conferinta Internationala a Drepturilor Omului"...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by