Nu se pune problema ca pensiile speciale să fie eliminate, dar coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR și Guvernul trebuie să discute așezarea pensiilor speciale „într-o anumită normalitate”, a declarat, luni, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Marcel Boloș - ministrul fondurilor europeneFoto: StartupCafe.ro

Am spus de nenumărate ori, cu toate că am fost și aspru criticat, dar îmi asum acest lucru, că pensiile speciale nu se pune problema să fie eliminate. Altceva se pune în discuție: ca aceste cheltuieli cu pensiile speciale să fie așezate într-o anumită normalitate. Cred că orice om cu bună credință va achiesa la tipul acesta de măsuri.

Sunt lucruri care vor trebui asumate de coaliție și de Guvernul României, dar sunt măsuri de bun-simț, de exemplu, ca pensia în plată să nu depășească salariul beneficiarului pensiei speciale sau anumite facilități precum premiile sau primele de vacanță din ultimul salariu să fie incluse în calculul pentru pensia specială, mi se par că acestea duc noțiunea de pensie specială în zona în care depășim limita normalității, ca să nu spun a bunului-simț. Deci practic aceste categorii de măsuri de șezare în normalitate a pensiilor, așa cum este în toată Uniunea Europeană, trebuie luată” - a spus Boloș.

El a avut, săptămâna trecută, la Bruxelles, o serie de discuții cu Comisia Europeană inclusiv pentru modificarea unor părți din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, plan care cuprinde și reforma pensiilor.

Boloș motivează necesitatea acestor modificări în condițiile în care România are de acoperit un defiicit de finanțare de 2,3 miliarde de euro, la care se adaugă tăierea granturilor cu 2,1 miliarde de euro ca urmare a rezultatelor peste așteptări ale produsului intern brut, precum și un impact negativ de 2,2 miliarde de euro asupra proiectelor ca urmare a scumpirii energiei, materiei prime și materialelor.

Pe de altă parte, în PNRR se prevede un plafon anual de 9,4% din PIB pentru pensii.