​A doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 2,8 miliarde de euro, va fi transmisă joi oficial Comisiei Europene, după îndeplinirea celor 51 de jaloane și ținte asumate pentru primele două trimestre din acest an, a anunțat miercuri Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

PNRRFoto: MIPE / Facebook

Cererea de plată numărul doi are în structură îndeplinierea a 51 de jaloane și ținte aferente trimestrului 1 și 2 din 2022, printre cele mai importante fiind cloud-ul guvernamental și legea interoperabilității bazelor de date care a intrat în vigoare și permite schimbul de informații între instituțiile publice.

  • ”Avem și jaloane și ținte sensibile, monitorizate atent de Comisia Europeană - legea avertizorilor de integritate și cadrul legal pentru decarbonizare.”, a declarat miercuri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Întrebat de media despre observațiile transmise de Comisia Europeană față de nereguli la acest proiect de lege, Marcel Boloș a spus că s-au făcut anumite corecții în Parlament și dacă va fi nevoie în continuare se vor mai aduce modificări.

  • „Comisia Europeană a făcut observații la legea avertizorilor de integritate care au fost preluate ca amendamente la nivelul Parlamentului. Sigur dacă sunt aspecte de nuanță, care trebuie corectate, vom face acest lucru, pentru că vorbim de interesul financiar al României.”, a spus Boloș.

Potrivit acestuia, procesul de validare nu se termină odată cu depunerea cererii de plată și discuțiile continuă cu Executivul european, până când se dă avizul pe această cerere de plată.

Marcel Boloș a spus că este de așteptat ca acești bani să intre în România la 3 luni de la depunerea cererii de plată.

Reforma pensiilor - unul dintre jaloanele sensibile pentru avizarea celei de-a treia cereri de plată

Ministrul a mai spus că sunt în implementare acum cele 55 de jaloane și ținte aferente cererii de plată numărul 3.

Termenul pentru ca aceste documente să fie depuse este la mijlocul semestrului 1 al anului viitor, deci in martie ar trebui depusă aceasta cerere de plata în valoare de 3,2 miliarde de euro.

  • ”Jaloanele monitorizate atent aici de Comisia Europeană sunt cele care vizează legea privind reforma pensiilor speciale, legea privind decarbonizarea sau modificarile la codurile penale sau a guvernanței corporative de stat.”, a mai spus acesta.

Boloș a admis faptul că legea privind reforma pensiilor speciale are ca termen 31 decembrie 2022, dar susține că acesta „nu este un termen care să aibă un impact financiar asupra intereselor financiare ale României, deoarece condiția este ca această lege să fie implementată până la depunerea cererii de plată numărul 3, respectiv martie sau aprilie 2023”.