Ministrul Marcel Boloș a declarat miercuri că în opinia sa cererea de plată numărul 3 din PNRR, care are termen de depunere iunie 2023, ar trebui să se întâmple înainte de rotativa guvernamentală, „având în vedere că la fiecare cerere de plată, fiecare jalon are în spate memorie instituţională şi oameni care cunosc firul logic al lucrurilor” și că celor care vor veni „le trebuie o perioadă de timp până când se obişnuiesc cu problemele”.

Nicolae Ciuca si Marcel CiolacuFoto: AGERPRES

Ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, Marcel Boloș, a fost întrebat miercuri, de jurnalistul TVR, cum influențează rotativa guvernamentală cererea de plată numărul 3 din PNRR și care dintre cele două ar trebui amânate.

VIDEO (min. 23:30) Declarațiile ministrului Boloș despre rotativa guvernamentală

  • „Având în vedere că aici discutăm de cererea de plată trei şi că la fiecare cerere de plată fiecare jalon are în spate memorie instituţională şi oameni care sunt obişnuiţi cu problematicile şi cunosc, să zicem, firul logic al lucrurilor, cred că cererea de plată trei ar trebui să fie cea care se depune şi după aceea să se întâmple rotativa.
  • Experienţa guvernamentală pe care o am îndeamnă să spun acest lucru, pentru că cei care vin ulterior le trebuie o perioadă de timp până când se obişnuiesc cu problemele.”, a declarat Marcel Boloș.

Ministerul a atenționat apoi asupra pericolelor legate de amânarea cererii de plată numărul 3 din PNRR.

  • „Timpul în ceea ce priveşte cererile de plată şi implementarea PNRR-ului nu ne iartă. Deci este necruţător. O împingere a cererii de plată asta presupune că, pe cale de consecinţă, şi următoarele cereri de plată pot fi mai apoi duse mai încolo, pentru că este regula consecutivităţii.
  • Adică se depune cererea de plată trei, se validează jaloanele şi ţintele, şi după aceea poţi depune cererea de plată numărul patru. Dacă noi, să zicem, o depunem în toamnă, atunci şansele ca să mai putem depune o a doua cerere de plată pentru cei 6,3 miliarde de pe care îi încasăm, şi avem de încasat în anul 2023, scad simţitor.”, a spus acesta.

Când ar trebui să fie depusă cererea de plată din PNRR și când să fie rotativa?

„Acum, dacă noi avem termenul fixat în luna iunie, după înseamnă poate fi tot luna iunie, dar nu sunt decizii care depind de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Eu ştiu un singur lucru: avem un termen fixat de prim-ministrul României. Acest termen este luna iunie 2023 şi ne vom ţine de el.”, a mai declarat Boloș.