In cadrul primei licitatii de proiecte din Programul Operational Sectorial de Mediu au fost depuse 48 proiecte de "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii" care intra astazi intr-o prima evaluare. Pentru componenta "managementul serviciilor de apa", au fost depuse patru proiecte care asteapta aprobarea Comisiei Europene.

Reprezentantii Ministerului Mediului au declarat pentru HotNews.ro ca astazi, 24 martie, se intruneste Comitetul de Selectie de la nivelul Autoritatii de Management POS Mediu. Acesta va decide "ce proiecte vor fi respinse, transmise spre revizuire sau selectate pentru finantare", din cele 48 depuse in cadrul Axei 4 ( "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii", n.r.).

"Proiectele au fost evaluate, intr-o prima faza, de catre organismele intermediare din fiecare regiune, din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii (adica s-a verificat daca ele corepund cu cerintele formulate in Ghidul Solicitantului si daca respecta obiectivele stabilite in Programul Operational Sectorial Mediu, Axa 4). Proiectele care au ramas in copmpetitie dupa acesta prima faza au fost inaintate Comitetului de Selectie", a explicat Malina Frateanu, ofiter de comunicare la autoritatea de management pentru POS Mediu.

Proiectele depuse in cadrul acestei componente de finantare includ urmatoarele categorii de activitati eligibile:

  • elaborare / revizuire a planurilor, strategiilor si a schemelor de management al ariilor naturale protejate si alte activitati conexe (activitati preliminare masurilor concrete de investitii sau conservare)
  • investitii in infrastructura pentru uz public orientata spre protectia si gestionarea mediului in ariile protejate
  • activitati privind mentinerea si imbunatatirea starii de conservare favorabila a habitatelor in ariile naturale protejate
  • activitati privind mentinerea si imbunatatirea starii de conservare favorabila a speciilor
  • activitati de consultare, constientizare si informare
  • activitati de instruire si cresterea capacitatii institutionale de gestionare a retelei de arii naturale protejate.

Alte cinci proiecte au fost depuse in cadrul altei componenta a Programului de mediu, cea referitoare la "managementul serviciilor de apa". "Patru dintre acestea urmeaza sa fie aprobate in viitorul apropiat", a declarat pentru NewsIn Stefan Ciobanu, director in cadrul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

Reprezentantul Ministerului Economiei si Finantelor a spus ca in acest domeniu elaborarea proiectelor s-a facut "mai usor, pentru ca exista deja insitutii si personal care are experienta proiectelor ISPA".

Pentru POS-ul pe Mediu au fost lansate integral trei axe prioritare, din cele sase ale programului, una a fost lansata partial, iar celelate doua urmeaza sa fie lansate in urmatoarele luni, mai transmite NewsIn.