„Societatea Inform Lykos pune in pericol desfasurarea campaniei de depunere a cererilor de sprijin financiar destinat fermierilor, pentru 2008, prin nerespectarea termenului de livrare a formularelor de cerere de sprijin pretiparite si a hartilor cu blocurile fizice", transmite Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Reprezentantii companiei au declarat pentru HotNews.ro ca este vorba numai de jumatate din formularele solicitate si ca acestea nu au putut fi realizate din cauza specificatiilor tehnice ale Agentiei.

Daca in 2007 campania pentru platile directe la hectar a stat sub semnul problemelor legate de sistemul informatic, realizat de SIVECO, campania din 2008 debuteaza cu o alta controversa.

De data aceasta, protagonista este compania Inform Lykos, care a castigat licitatia pentru tiparirea formularelor in judetele Arges, Bacau, Brasov, Braila, Constanta, Ilfov, Neamt, Satu Mare si Sibiu.

"Societatea mai sus mentionata nu a respectat termenele de realizare si livrare a materialelor tiparite prevazute in contracte si nici termenele asumate prin reesalonarile transmise ulterior catre autoritatile contractante. Mai mult, societatea nu a raspuns unor notificari ale APIA, motivand in final ca nu are capacitatea tehnica de a-si respecta obligatiile", a transmis Agentia.

APIA si firma contractoare si-au prins urechile in tehnologie

Este vorba despre un contract de circa 200.000 de lei prin care Inform Lykos trebuia sa furnizeze patru tipuri de formulare tiparite. Reprezentantii companiei sustin ca doua formulare dintre cele 4 au fost livrate la timp. La celelalte 2 au aparut problemele.

"Caietele de sarcini au fost inexacte in precizari. Spre exemplu, se mentiona numai ca vom primi un fisier, nu si tipul acestui fisier. Datoria solicitarii de viteza in livrarea documentelor, am presupus ca fisierele vor fi intr-un format care permite procesarea rapida. Insa, dupa primirea lor, am constatat ca nu putem respecta termenul", a declarat pentru HotNews.ro Serban Mitrica, director vanzari al Inform Lykos.

Acesta a mai precizat ca, initial, firma a solicitat o amanare de o saptamana pentru cele doua tipuri de formulare cu probleme, dupa care a anuntat ca nu poate realiza comanda deloc. "Practic, fisierele furnizate de Agentie nu sunt compatibile cu utilajele noastre", a explicat Mitrica.

Drept raspuns, APIA a solicitat anularea integrala a contractului.

"APIA a transmis Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) o notificare cu privire la nerespectarea clauzelor contractuale pentru a avertiza si alte institutii asupra problemelor create de aceasta societate", se arata in comunicatul APIA.

Directorul de vanzari al Inform Lykos afirma ca istoricul contractelor sale pe bani publici este unul pozitiv: "Am mai derulat un contract cu APIA, in anul 2006, in valoare de 200.000 de euro, si l-am dus la final in bune conditii", adauga Mitrica.

Campania de depunere a cererilor pentru platile directe la hectar aferente anului 2008 se incheie in data de 15 mai.

Cine este Inform Lykos SA

Conform datelor disponibile la Registrul Comertului, Inform Lykos SA este infiintata in 2001 si are ca obiect principal de activitate "Alte activitati de tiparire ".

Compania are ca actionar majoritar (cu 99,99% actiuni) pe Inform Lykos (Romania) Limted, cu sediul in Cipru. Restul de 1% actiuni sunt impartite intre 3 persoane fizice (cu domiciliul in Romania) si firma Com Paper Converting SA.

La sfarsitul anului 2006 compania avea 346 salariati si o cifra de afaceri de peste 100 milioane RON.