Utilizarea fondurilor europene este marea provocare a Romaniei din acest moment, iar o lipsa de implicare a "tuturor actorilor" interesati nu va duce la o absorbtie mare a banilor comunitari, a spus comisarul european Leonard Orban. El crede ca - la sfarsitul lui 2009, cand se va putea vorbi despre rata de absorbtie - Guvernul se va afla in fata unei "optiuni fundamentale": sa asigure o rata mare sau sa adanceasca decalajele de dezvoltare dintre regiuni.

Comisarul european a atras atentia marti, in cadrul unei dezbateri de la Institutul European Roman, asupra unor provocari ale Romaniei post-aderare, principala dintre ele fiind utilizarea fondurilor comunitare. "Fara implicarea tuturor actorilor interesati nu va exista o absorbtie mare", a avertizat din nou comisarul european, explicand insa ca trebuie depasita ideea ca "vine Guvernul sa ne spuna ce si cum sa facem".

Leonard Orban a remintit ca nu se poate vorbi despre rata de absorbtie a fondurilor decat cel mai devreme la sfarsitul anului 2009, moment in care Guvernul "va fi pus in fata unei optiuni fundamentale": sa continue alocarea actuala a fondurilor sau sa realoce banii regiunilor care au cheltuit cel mai bine. Exista si avantaje, exista si riscuri in a lua aceasta decizie, a subliniat comisarul european. El crede ca Guvernul se va indrepta spre optiunea de a asigura o rata de absorbtie mare, prin urmare va realoca banii regiunilor care au cheltuit cel mai bine, care au avut cele mai multe proiecte. Insa este o optiune care va adanci decalajele de dezvoltare intre regiuni, in conditiile in care scopul fondurilor este tocmai atenuarea acestora.

Procesul de recuperare a decalajelor intre regiunile Romaniei, dar si intre Romania si celelalte state membre ale UE este, potrivit oficialului european, cea de-a doua mare provocare pentru Romania post-aderare. "Problema nu este daca vom recupera decalajele, intrucat asta se va intampla", a spus Orban. "Intrebarea este cand va avea loc, daca va fi mai devreme sau mai tarziu", a completat el.

Pentru a gasit raspunsurile corecte, oficialul de la Bruxelles crede ca evaluarea specialistilor poate juca un rol important, ca ei sunt cei care trebuie sa fie implicati in gasirea unor solutii.

In ceea ce priveste factorii decizionali din Romania, ei trebuie sa faca fata celei de-a treia provocari, aceea de a se implica in luarea deciziilor la nivel european. "Suntem parte a luarii deciziilor, acum nu mai putem zice Bruxelles-ul spune, Bruxelles-ul recomanda. Acum Bruxelles-ul suntem si noi", a spus Leonard Orban, subliniind necesitatea apararii interesului national in fiecare dosar care se discuta la nivelul UE. "Si cum sa iti aperi interesul daca nu-l cunosti? Iar la Bruxelles nu vorbim doar de dosarele mari, ci de sute de dosare", a conchis comisarul european pentru multilingvism.