UPDATE: Ghid rapid de obtinere a informatiilor despre Programul de crestere a competitivitatii economice

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Luni, 7 aprilie 2008, 15:13 Economie | EuROfonduri

 documente
(07 Apr 2008) PowerPoint, 224KB
CE ESTE POS CCE

Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" este principalul program prin care fondurile structurale sustin dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii din Romania.

REZUMATUL POS CCE
Un rezumat al acestui program poate fi consultat in documentul atasat.

CE FINANTEAZA POS CCE

Prioritar, mediul privat. Pe scurt, tintele de finantare sunt urmatoarele:

 • investitii productive si pregatirea IMM pt concurenta pe piata; accesul la credit; dezvoltarea antreprenoriala
 • cresterea competitivitatii prin cercetare, dezvoltare si inovare: cercetarea in parteneriat, investitii in infrastructura CDI, accesul IMM la activitati de cercetare-dezvoltare
 • sustinerea utilizarii IT&C: introducerea bandei largi (broadband); serviciile publice moderne (e-guvernare, e-sanatate); dezvoltarea e-economiei (comert online, etc)
 • imbunanatirea eficientei energetice (energie regenerabila)
 • asistenta tehnica pentru autoritatile publice implicate in gestionarea fondurilor.

AUTORITATEA DE MANAGEMENT se gasestein cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.

Pagina oficiala a Autoritatii de Management: www.minind.ro, click pe "Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial 'Cresterea Competitivitatii Economice' "
 
Documentul oficial al programului (in limba engleza), aprobat de Comisia Europeana, este atasat.
 
Programul detaliat, in varianta intermediara (sau documentul cadru de implementare) poate fi consultat aici.
 
DATE DE CONTACT

Fiecarei componente din cele amintite mai sus (denumite "Axe prioritare") ii corespund anumite "Organisme Intermediare" (institutii care vor "lucra" in mod direct cu solicitantii de finantare).

Aici puteti gasi date de contact atat pentru Autoritatea de Management, cat si pentru Organismele Intermediare.
 
Informatii utile pentru beneficiari: Proiecte eligibile, eligibilitatea cheltuielielor, etapele si procedurile de evaluare a proiectelor (o sinteza realizata de Autoritatea de Management pot fi consultate aici.

LANSAREA LICITATIILOR

Pana in prezent, a fost lansata o singura licitatie de proiecte, pentru infrastructura de cercetare-dezvoltare (informatii detaliate aici). Aceasta s-a incheiat in luna martie.

In luna mai vor fi lansate urmatoarele trei licitatii, referitor la investitii ale IMM si acces la consultanta (informatii detaliate aici).

Cu toate ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei anuntase initial luna martie pentru lansarea licitatiilior in domeniul IT&C, deocamdata nu a fost deschisa nicio linie de finantare. Recent, MCTI a anuntat ca a fost publicata varianta finala a Ghidului solicitantului pentru acces la internet pe banda larga si ca proiectele se pot depune din 21 aprilie (detalii aici).


DOCUMENTE IMPORTANTE: Ghidurile solicitantului

 • Axa prioritara 1 - "Un sistem de productie inovativ si eco-eficient"

Pentru proiectele care se incadreaza in aceasta Axa, Organismul Intermediar este Directia specializata din cadrul Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale. Aici puteti gasi date de contact pentru sediul central si birourile teritoriale ale Directiei.
 
De curand au fost publicate 3 ghiduri ale solicitantului in varianta finala. Este vorba despre ghidurile pentru:
- IMM - investitii mici
- IMM - investitii mari
- IMM (inclusiv microintreprinderi) - servicii de consultanta.
Aceste documente le puteti consulta aici . Sinteza documentelor si alte explicatii despre conditiile de finantare puteti gasi aici.
 
 • Axa prioritara 2 - "Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate"

Pentru proiectele care se incadreaza in aceasta Axa, Organismul Intermediar este Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.
 
Pana in prezent, a fost lansata si, ulterior, s-a incheiat licitatia pentru Operaţiunea 2.2.1. Dezvoltarea infrastructurii C-D existente şi crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare).

A mai fost publicat documentul cadru de implementare pentru Axa 2 si varianta de lucru a Ghidului Solicitantului pentru "Sprijinirea start-up-urilor si a spin-off-urilor inovative".

Documentele pot fi consultate aici. La acelasi link este publicata Schema de ajutor de stat "de minimis" pentru finantarea start-up-urilor si spin-offurilor inovative (in curs de aprobare).
 
 • Axa prioritara 3 - "Tehnologia informatiei pentru sectoarele privat si public"

Pentru proiectele care se incadreaza in aceasta Axa, legatura cu beneficiarii si gestionarea proiectelor o realizeaza Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) din cadru Ministerului pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (MCTI)
 
Pana in prezent, au fost publicate trei ghiduri ale solicitantului in varianta de lucru pentru:
- Sprijinirea accesului la broadband si serviciile conexe
- Dezvoltarea e-economiei: suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate
- Dezvoltarea e-economiei: sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic.
Documentele pot fi consultate aici .

Informatii esentiale despre conditiile de finantare puteti afla aici.
 
De asemenea, pe pagina OIPSI pot fi consultate schemele de ajutor de stat aplicabile companiilor care doresc finantare pentru proiecte in domeniul IT&C.
 
OIPSI mai prezinta informatii legate de selectia si evaluarea proiectelor, circuitul unui proiect si exemple de bune practici si date de contact utile potentialilor solicitanti:
 
 • Axa prioritara 4: Cresterea eficientei energetice si a sigurantei aprovizionarii in contextul combaterii schimbarii climatice
 
- pentru proiectele care se incadreaza in aceasta Axa, Organismul Intermediar este Directia Generala Politica Energetica (MEF) – www.minind.ro, click pe Organismul Intermediar pentru Energie.
 
Aici trebuie urmarita publicarea documentelor necesare pentru realizarea de proiecte. 

EXEMPLE DE PROIECTE care pot fi utilizate ca sursa de inspiratie pentru realizarea proiectelor in domeniul dezvoltarii regionale:
Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

1266 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Turism (Luni, 7 aprilie 2008, 23:54)

  Liviu [anonim]

  daca vreau sa renovez si sa modernizez un hotel, pot acesa aceste fonduri? Turismul face parte din categoria eligibila pentru fondurile pe care le-ati descris?
 • 0 (0 voturi)    
  Bad links (Marţi, 8 aprilie 2008, 10:16)

  Radu [anonim]

  http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2008-04-7-2750961-0-rezumatul-pos-cce.ppt<br><br>http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2008-04-7-2750895-0-varianta-oficiala-programului-limba-engleza.pdf<br><br>Nu merg aceste 2 linkuri (documente)<br><br>Va rog sa imi spuneti de unde pot descarca aceste 2 documente.Merci
  N.R. Multumim pentru e-mail. Primul document e ok, se descarca. De celalalt ne ocupam...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu poti lua bani pentru turism (Marţi, 8 aprilie 2008, 14:39)

  Abeba [anonim]

  Nu se pot finanta hoteluri sau pensiuni prin POS CCE. Pentru asta exista alte programe de finantare . Hotelurile se finanteaza prin POR Axa 5.2 Iar pensiunile pri FEADR masura 312


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri