Programul Fermierul va fi relansat, desi nu este clar, inca, sub ce forma. Ministerul a pregatit doua scheme de ajutor de stat: pentru industria alimentara si pentru prelucrarea produselor lemnoase. Pentru a ajunge la un nivel de 100% garantare a creditelor, vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat. Cam acestea sunt vestile bune anuntate in cadrul unei dezbateri organizate de FinMedia.

De partea cealalta, intreprinzatorii au semnalat o serie de probleme nerezolvate, la care autoritatile nu au putut furniza raspunsuri: cadastrul, finantarea firmelor cu un procent mic de capital de stat, "stampilarea" studiilor de fezabilitate numai la Bucuresti, nu si in teritoriu. Si lista poate continua.

  • Programul Fermierul: doua variante analizate pentru relansare

Reprezentantii Ministerului agriculturii analizeaza formula in care va fi relansat programul Fermierul. "Prima varianta este sa-l relansam sub forma sa de "succes" din 2006, pe care Comisia Europeana ne permite sa o pastram pana in 2009.

A doua varianta este sa ia forma subventionarii dobanzilor, formula sub care il putem derula pana in 2013", a declarat Viviana Vasile, director pentru dezvoltare rurala in MADR.

Aurel Popescu, presedintele ROMPAN, a declarat pentru HotNews.ro ca, in opinia sa, varianta care presupune subventionarea dobanzilor este cea mai buna.

  • Scheme de ajutor de stat pentru patiserii, inghetata, biocombustibili si prelucrarea lemnului

Pentru cateva sub-domenii din industria de prelucrare a produselor agricole, care nu au fost incluse in Programul National de Dezvoltare Rurala, vor exista doua scheme de ajutor de stat.

Ministerul Agriculturii a elaborat o schema de ajutor de stat pentru domeniile de panificatie, dulciuri si produse zaharoase, fabricarea înghetatei, preparate alimentare omogenizate si alimente dietetice, precum si producerea de biocombustibili. Aceasta schema are valoare totala de 118 milioane de euro si, potrivit oficialilor, proiectele vor putea fi depuse incepand cu luna mai.

O a doua schema de ajutor de stat se adreseaza microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere - lemnoase si nelemnoase. (vom reveni cu detalii).

  • Fonduri suplimentare pentru garantii

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, a spus ca vor fi alocate in curand fonduri de la bugetul de stat cu ajutorul carora nivelul garantiilor poate ajunge la 100% din valoarea unui credit.

Acesta a explicat ca facilitatea nu va putea fi aplicata pentru mult timp, fiindca cel mai probabil in 2009 vor fi impuse niste restrictii la nivel european. "Sunt discutii intre Comisia Europeana si asociatile europene ale fondurilor de garantare referitor la procentul maxim pentru acordarea garantiilor. Comisia Europeana doreste ca garantiile sa nu se acorde pentru mai mult de 80% din valoarea creditului si de 1,5 milioane euro pentru un beneficiar. Masurile ar putea fi aplicate din 2009", a spus Saramet.

  • Producatorii agricoli asteapta scaderea dobanzilor

Pentru ca formula frecvent folosita de reprezentantii bancilor este aceea de "credite avantajoase", Aurel Popescu, presedintele ROMPAN a solicitat reprezentantilor acestor institutii sa exemplifice ce inseamna acestea exact.

Raspunsul a fost oferit de Radu Ghetea, presedintele CEC: "la noi, pentru linia de finantare axata pe subventiile care urmeaza sa fie platite, inseamna o dobanda fixa de 12%". In opinia reprezentantului ROMPAN este o oferta buna.

"Celelalte banci practica procente de 13-14%. Speram sa ia exemplu si sa mai reduca procentele pentru agricultori".

  • Problemele la care autoritatile nu au raspunsuri 

Dumitru Constantin, presedintele confederatiei patronale CONPIROM a afirmat ca problema cea mai mare a celor care doresc sa depuna proiecte o reprezinta proprietatea asupra terenurilor.

"In anumite zone nu s-au acordat nici 10% din titlurile de proprietate. Rezolvarea problemei este de competenta primariilor, care detin toate documentele referitoare la parcelarea terenurilor".

Probleme la care Ministerul agriculturii nu are o solutie, din cauza ca "problema cadastrului este una veche", care a inceput odata cu legea retrocedarilor.

  • CONPIROM: 400 de companii sunt excluse de la finantare

Constantin a mai afirmat ca exista o categorie de societati exclusa de la finantarea prin Programul National de Dezvoltare Rurala: cele care inca mai detin un mic procent de capital social de stat. "Sunt 400 de astfel de companii, la care AVAS inca mai detine un mic procent din capitalul social, la unele, chiar sub 1%. Din acest motiv, ele sunt excluse de la finantare prin PNDR. Nu se poate rezolva aceasta problema?" a intrebat reprezentantul patronatelor.

Raspunsul reprezentantilor MADR a fost "nu". Motivul: "nu reprezinta un numar semnificativ de firme, pentru a crea o exceptie de la regula", a spus Viviana Vasile.

  • Studiul de fezabilitate, stampilat numai la Bucuresti

O alta problema pentru care HotNews.ro a solicitat un raspuns, in urma sesizarilor primite din tara: studiul de fezabilitate, pentru proiectele de infrastructura ale primariilor comunale, trebuie avizat neaparat de Inspectoratul de Stat in Constructii.

Adica... la Bucuresti. Directorul in cadrul MADR a confirmat ca pentru aceasta chestiune fiecare reprezentant al autoritatilor locale trebuie sa vina pana la Bucuresti pentru "stampila". In opinia Vivianei Vasile, aceasta regula nu se poate modifica prea curand