Trei deputati PNL au initiat propunerea legislativa de majorare a salariilor functionarilor din Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor, care se ocupa cu fonduri UE. Ministrul de finante, tot liberal, se pregateste sa anuleze prevederile acestei legi. Intre timp, functionarii vizati se pregatesc sa intre in greva.

Liberalii finantisti au o logica complet diferita de cea a liberalilor din agricultura. Cel putin asa reiese daca analizam traseul propunerii de majorare cu 75% a salariilor functionarilor din doua ministere care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene.

  • Abia promulgata, legea va fi anulata

Ordonanta pe care o anunta ministrul Varujan Vosganian, pentru anularea acestui spor, desfiinteaza o lege initiata de trei deputati liberali: Ioan Hoban, Ionel Palar si Adrian Semcu, membri ai Comisiei pentru Agricultura (vezi documentul atasat). Proiectul de lege a fost promulgat in data de 8 aprilie 2008, dupa ce s-a "plimbat" mai bine de un an de zile prin Parlament (vezi procesul legislativ).

Legea nu a avut viata lunga: dupa numai o luna de la promulgare, Guvernul doreste anularea acesteia printr-o ordonanta de urgenta.

  • De mentionat faptul ca Guvernul s-a impotrivit adoptarii acesteia in parlament si a dat aviz negativ (vezi documentul atasat).

Motivele invocate de Guvern in aviz sunt similare cu cele precizate de Vosganian cand a anuntat initierea ordonantei care va anula sporul recent aprobat.

Punctul de vedere transmis de Guvern: "influenta financiara suplimentara rezultata din aplicarea acestei propuneri legislative, calculata pentru 9 luni ale anului 2007, este de 11,9 milioane lei. [...] Prin adoptarea propunerii legislative in forma mentionata s-ar crea o discriminare intre directiile propuse a primi salarii majorate cu 75% si celelalte directii din Ministerul Finantelor..."

  • Deputatul initiatior (PNL) isi sustine pozitia contrara ministrului Vosganian

Adrian Semcu, deputat PNL, unul dintre initiatorii legii pentru majorarea salariilor spune ca nu stie de intentia de abrogare a prevederilor. "Nu m-a consultat nimeni. Nu sunt de acord cu intentia ministrului de finante, ar fi o mare greseala. Aceste sporuri trebuie primite. Il voi contacta pe ministrul Vosganian si-i voi spune punctul meu de vedere", a declarat Semcu pentru HotNews.ro

  • Functionarii se pregatesc de greva

Intre timp, potrivit Mediafax, functionarii din Ministerul Agriculturii ameninta ca vor intra in greva, in zilele urmatoare, daca Executivul nu va reveni asupra deciziei.

Mai este de mentionat faptul ca, la votul decisiv din Camera Deputatilor, al propunerii legislative de majorare a salariilor, au existat 224 de voturi "pentru" si numai 2 voturi impotriva. Adica, inclusiv deputatii PNL au votat "pentru", fiind astfel in opozitie cu punctul de vedere transmis de Guvern.

  • Astazi, senatorii PNL au votat proiectul PDL pentru abrogarea taxei auto

Nu este singurul caz in care parlamentarii PNL nu sunt in acord cu Guvernul. Potrivit NewsIn, astazi, senatorii PNL prezenti in plenul Senatului in momentul adoptarii propunerii legislative a PD-L pentru abrogarea taxei auto au votat, in majoritatea lor, proiectul democrat-liberalilor.

Dintre cei 15 liberali prezenti in sala, 13 au votat pentru eliminarea taxei, doar doi au votat impotriva proiectului, transmite NewsIn.