Activitatile de stomatologie sunt eligibile pentru finantare, la fel si constructia unor cladiri apartinand unei scoli. O fundatie culturala, insa, are posibilitatea de a obtine resurse financiare numai prin programele derulate de Ministerul Culturii. De asemenea, infiintarea unui camin de copii nu este eligibila, ci doar modernizarea/extinderea unei constructii deja existente, a explicat pentru "euROfonduri" consultantul Christian Fotache.

Intrebarile dv. legate de accesul la fonduri europene pot fi transmise la adresa eurofonduri@euractiv.ro.

Intrebare: Desfasor activitatea de stomatologie in mediu rural dar sediul firmei este in mediu urban. Se pot obtine fonduri pentru modernizare cabinet prin POR axa-4.3? Daca firma constituita ca si microintreprindere este nou infiintata prin preluarea intregii activitati de stomatologie de pe persoana fizica autorizata (cu o activitate de 6 ani), este eligibila pentru finantare? (Aftene Toni)

Raspuns: Activitatea de stomatologie este eligibila deocamdata spre finantare prin POR AXA 4.3. dar NUMAI pentru spatiul URBAN. Cel mai probabil, va fi eligibila si pentru spatiul rural, dar liniile respective de finantare nu s-au deschis inca. Va rugam urmariti lansarea ghidului solicitantului pentru 5.3.3. Axa 3 Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale, componenta 5.3.3.1. Masuri privind diversificarea economiei rurale - Masura "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi ", masura ce va sprijini inclusiv serviciile dezvoltate de microintreprinderi in spatiul rural. Toate acestea, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (informatii si noutati: www.apdrp.ro).

Intrebare: Va scriu in calitate de director general al Fundatiei culturale "Nipponica" Filiala Judeteana Bihor - Oradea. Suntem o organizatie culturala in plin proces de diversificare a paletei de activitati prin largirea spatiului cultural pe care dorim sa-l acoperim. In 1995 ne-am afiliat la UNESCO si in felul acesta, de la o fundatie culturala romano-japoneza, am trecut la o organizatie culturala internationala.

Am reusit sa adunam in cadrul organizatiei noastre un procent de 90% din studentii straini aflati la studii in facultatile oradene si o mica parte din Timisoara, Cluj si Sibiu. Le-am propus acestor studenti realizarea si prezentarea de spectacole cu caracter cultural, spectacole in care rolul lor va fi cel de "ambasador cultural" al tarii de origine.

Am inceput cu ceva timp in urma sa muncim impreuna pentru realizarea unui spectacol "One Vision, One Culture, One World", spectacol in cadrul caruia se vor prezenta cantece si dansuri traditionale, costume, obiceiuri si bucatarie traditionala. La acest spectacol vor participa studenti din Romania, Ungaria, Japonia, Pakistan, Malaezia, Africa de Sud, Insulele Mauritius, Nigeria, Senegal, Kuweit, Irak, Turcia, India si Arabia Saudita.

Putem obtine o finantare pentru activitatile noastre? (Tiberiu Boros)

Raspuns: Singura posibilitate sunt programele dezvoltate de Ministerul Culturii si Cultelor in masura in care ei au prins astfel de manifestari in politica lor de finantare.

Intrebare: Va scriu din partea unei scoli din mediul rural. In curtea scolii este o cladire inceputa in anul 1992 si neterminata. Intrebarea noastra este: Ce fonduri putem accesa in cazul in care dorim sa facem un proiect pentru terminarea constructiei? (Toderasc Camelia Dana)

Raspuns: Pentru acest gen de investitii trebuie sa va adresati Agentiei pentru Dezvoltare Regionala pentru accesarea unei finantari prin Programul Operational

Regional.

Intrebare: Ma numesc Mihaela Baltaga, am 40 ani, sunt economista, locuiesc in Tg-Mures si doresc sa va adresez rugamintea de a ma ajuta in pasii ce trebuie urmati pentru a-mi constitui o fundatie si apoi sa beneficiez de fonduri nerambursabile in vederea construirii unui camin de copii.

Raspuns: Din pacate, in acest moment, pentru spatiul urban, Programul Operational Regional finanteaza extinderea, dotarea si modernizarea institutiilor sociale deja existente. Pentru spatiul rural, va puteti adresa Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si pescuit pentru o finantare prin MASURA 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale".