Dupa un an si jumatate de la integrarea in Uniunea Europeana, autoritatile au efectuat un prim bilant al activitatilor legate de fondurile structurale. Astfel, rezultatul arata 249 de proiecte deja aprobate, de circa 2 miliarde euro, din care finantarea europeana reprezinta aproximativ 1,77 miliarde euro. Spre comparatie, 1,77 miliarde euro inseamna mai putin decat deficitul comercial al Romaniei intr-o singura luna, spre exemplu cel din martie 2008.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei si Finantelor, pentru cele 7 programe operationale au fost depuse 1075 proiecte, in valoare de 13,25 miliarde lei.

„Sunt proiecte de reabilitare a drumurilor judetene si strazilor urbane, de modernizare si dezvoltare a porturilor dunarene si maritime, de modernizare si dezvoltare a infrastructurii de transport aerian, de imbunatatire a serviciilor sociale si de educatie, pentru sprijinirea dezvoltarii micro-intreprinderilor, a infrastructurii turistice, proiecte in domeniul mediului", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Din aceste 1075 de proiecte au fost aprobate 249, in valoare totala de 7,65 miliarde lei (aproximativ 2,1 miliarde euro). Din aceasta suma, 6,53 miliarde lei (aproximativ 1,77 miliarde euro) reprezinta fonduri UE, mai transmite comunicatul Executivului.

Pentru a ne face o idee despre sumele implicate, vom recurge la o comparatie: valoarea proiectelor aprobate intr-un an si jumatate este mai mica decat deficitul comercial al Romaniei intr-o singura luna. Spre exemplu, in martie 2008 acest deficit a fost de circa 2 miliarde de euro.

Exista totusi un singur domeniu care face cat toate cele sapte programe operationale amintite.

Programul National de Dezvoltare Rurala, desi ultimul aprobat si lansat, a atras pana acum peste 1.800 de proiecte de circa 1,4 miliarde de euro. In acest caz, insa, nu avem inca un bilant al proiectelor aprobate si sumelor aferente