Contractele de achizitii, constructii sau proiectare din bani publici vor fi intocmite, incepand de la 1 iulie, potrivit conditiilor internationale FIDIC, care se aplica, in prezent, contractelor din fonduri europene, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici. Noile reguli contractuale vor fi aplicate unitar la nivel national si vor impune clauze minime obligatorii.

"Am lucrat la armonizarea legislatiei nationale pentru aplicarea conditiilor contractuale FIDIC, iar incepand de la 1 iulie vor fi obligatorii pentru toate autoritatile contractuale. Vor fi impuse clauze minime obligatorii privind termene intermediare de executie, garantia de buna execuite, plata avansului si penalitati de intarziere", a afirmat Teodorovici, intr-o conferinta de presa.

"Termenele limita intermediare vor fi obligatorii pentru fiecare contract, urmand ca beneficiarii sa le monitorizeze si unde nu se respecta sa aplice penalitati", a explicat oficialul din Finante. Potrivit noilor reguli, inginerul nu va mai putea contracta subantreprenorii si extinde contractul fara sa aiba aprobarea beneficiarului final, a mai spus Teodorovici.

Autoritatile contractante vor putea cere asistenta tehnica din partea Ministerului de Finante care va emite puncte de vedere privind aplicarea conditiilor contractuale FIDIC (International Federation of Consulting Engineers).

Noile reguli sunt prevazute in Ordinul ministrului finantelor numarul 915 din 2008. Optiunea de a transpune in legislatia nationala conditiile de contract FIDIC a fost justificata prin faptul ca acestea sunt recunoscute la nivel international, ca reprezentand o buna practica in domeniu.