Agentia de Plati si Interventii in Agricultura a anuntat ca au fost platiti, pana la 30 iunie, 95% dintre fermierii care au depus cerere pentru platile directe la hectar aferente anului 2007. Din procentul de 5% care nu au primit banii, circa jumatate, adica 62.000 de fermieri, au fost exclusi oficial din cauza supradeclararilor sau a inscrierii unor suprafete sub limita legala de 1 hectar.

Reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli au declarat pentru HotNews.ro ca unii fermieri au fost nedreptatiti din cauza erorilor in sistemul de masurare a parcelelor si ca vor da in judecata Ministerul Agriculturii.

Informatiile transmise de APIA arata ca au fost efectuate, pana la data de 30 iunie, plati din fonduri europene si de la bugetul national in valoare de aproximativ 622.046.570 euro, pentru 95% dintre fermierii care au depus cereri de sprijin in anul 2007.

Astfel, din numarul total 1.241.402 fermieri, 1.117.860 de fermieri au primit sumele aferente platilor unice pe suprafata si celor nationale directe complementare. Diferenta: circa 123.500 de fermieri care nu au primit platile.

APIA spune ca 13.591 de fermieri au fost exclusi de la plata ca fiind neeligibili intrucat au depus cereri pentru suprafete sub limita admisa de 1 ha sau au depus solicitarea dupa termenul limita de 25 iunie 2007, iar 48.458 fermieri au fost sanctionati cu excluderea de la plata pentru supradeclarari, mai transmite Agentia. In concluzie, numarul exclusilor se ridica la 62.409.

Pe langa acestia, adauga APIA, mai sunt alti 61.000 in curs de verificare.

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli: "au existat erori la evaluarea suprafetelor eligibile"

"Multe asociatii ale agricultorilor vor da in judecata ministerul. Unele suprafete de dimensiuni mari au fost eliminate pentru ca evaluarea nu s-a efectuat corect", a declarat pentru HotNews.ro Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR).

Federatia a lansat un prim protest la data de 1 iulie, imediat dupa termenul limita pentru efectuarea platilor. Organizatia atragea atentia ca procentul real al fermierilor care si-au primit banii este de 68%, adica 850.000 de fermieri, si nu 95%, cum sustinea Agentia. Procentul se baza, potrivit lui Viorel Matei, pe sesizarile membrilor din tara.

Astfel, a explicat Matei, numai o parte din bani ajunsesera efectiv in conturile agricultorilor. La doua zile dupa protestul Federatiei, a mai spus Matei, circa 200.000 de fermieri au primit banii in cont.

Pe cifrelor prezentate de FNPAR, se deduce ca, in prezent, mai sunt aproximativ 200.000 de fermieri care inca nu si-au primit banii, cu 70.000 mai mult decat numarul "exclusilor" anuntat oficial de APIA.

Verificari intarziate si suprafete supradeclarate

Referitor la cei 61.000 de fermieri pentru care se efectueaza in prezent verificari, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura a mai transmis ca principalele cauze care au generat intarzierea tin de:

  • existenta unor litigii intre fermieri in ce priveste solicitarea sprijinului pentru aceeasi suprafata in aceleasi bloc fizic, situatie in care ambele parti sunt
  • excluse de la plata pana la solutionarea litigiului,
  • neprezentarea la timp a documentelor de clarificare a regimului de exploatare a terenului, acolo unde in urma controalelor prin teledetectie au fost
  • relevate neconformitati, precum si declararea unor suprafete in blocuri neagricole, fapt care presupune fie respingerea la plata, fie efectuarea de corectii in Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole in urma unor verificari rapide pe teren.

"Estimam ca toate aceste cazuri vor fi solutionate pana la sfarsitul lunii curente, iar cererile de sprijin eligibile sa fie onorate", a explicat APIA. Reprezentantii agentiei au subliniat ca exista resurse bugetare si pentru cei care nu si-au primit subventiile pana la 30 iunie.

Alte date transmise de APIA:

  • In anul 2007 au fost efectuate controale administrative pentru toate cererile de sprijin. In urma acestui control a rezultat un numar de aproximativ 70.000 de blocuri fizice supradeclarate (doi sau mai multi fermieri au solicitat sprijin pentru acelasi amplasament)
  •  un numar de 457.000 de fermieri au fost implicati in conflicte de supradeclarare.
  • Pentru solutionarea acestor neconcordante a fost nevoie sa fie convocati toti fermierii implicati pentru a aduce clarificari
  • Au fost efectuate aproximativ 86.000 controale pe teren (un esantion de 7% din numarul total de cereri de sprijin, selectat atat pe baza analizei de risc, cat si prin metoda aleatorie), din care controale clasice pe teren (masuratori cu GPS) – 29.000 – si controale prin teledetectie – 57000.
  • Un numar de 230.000 de fermieri la nivelul intregii tari vor beneficia de plata suplimentara pentru terenurile din zonele montane defavorizate, in cuantum de 50 EUR/ha aditional la platile SAPS si CNDP, acestea fiind autorizate si urmand a fi onorate pana la sfarsitul lunii iulie.
  • Judetele cu cel mai ridicat procentaj de autorizare la plata: Bacau (100%), Teleorman (99%), Vaslui (99%), Neamt (99%), Mehedinti (99%), Satu Mare (99%), Maramures (99%), precum si multe altele cu peste 98%.