Gradul de absorbtie a fondurilor europene ar putea depasi 60% in acest an, comparativ cu 21% in 2007, ca urmare a imbunatatirii capacitatii de atragere a finantarilor provenite de la Uniunea Europeana, se arata intr-o analiza a Bancii Comerciale Romane (BCR).

"Interesul ridicat al investitorilor privati, dar si al unor organisme de stat din domeniul educatiei si al administratiei locale pentru finantarile europene este demn de luat in seama, in conditiile in care se estimeaza ca o absorbtie buna a acestor fonduri ar putea genera o crestere economica aditionala de 15%-20% in perioada 2007-2013", se precizeaza in sinteza BCR.

In opinia economistilor BCR, gradul ridicat de absorbtie va avea ca efect si limitarea presiunilor de depreciere a leului si mentinerea monedei nationale intr-un interval stabil, pana la intrarea in mecanismul ERM II (pas premergator adoptarii monedei europene), precum si cresterea in continuare a lucrarilor de constructii pe seama investitiilor in infrastructura.

Printre potentialele efecte negative se numara continuarea procesului foarte accelerat de aliniere a salariilor la media europeana, cu pierderea in urmatorii ani a unui avantaj competitiv important al industriei romanesti.

In ceea ce priveste cadrul macroeconomic general, BCR estimeaza pentru acest an o crestere economica de 7% si o inflatie de 6,2%.

In acest an, varful inflatiei va fi atins in iulie, iar acesta ar putea fi situat in intervalul 9,3%-9,7%, noteaza analistii care anticipeaza si o stabilizare a deficitului de cont curent, in jurul a 14% din PIB in acest an si in 2009.