Procesatorii de produse agricole au primit finantare UE cu aproape minimul punctajului admis de regulament. Raportul de selectie a proiectelor, valabil pentru prima licitatie arata ca, in cadrul Masurii 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", se afla in top doua proiecte de 30 de puncte, in conditiile in care "pragul" de selectie s-a situat la 20 de puncte. In schimb, pentru componenta de infrastructura, proiecte cu 50 de puncte au fost reportate pentru licitatia urmatoare, din cauza atingerii plafonului maxim al alocarii financiare.

Potrivit raportului de selectie pentru Masura 123, primul proiect de 30 de puncte este "Infiintarea unei unitati de prelucrare a carnii de vanat si a carnii provenite de la animale domestice". Suma primita ca finantare nerambursabila: 2,55 milioane lei.

Cel de-al doilea, tot de 30 de puncte: "Unitate de procesare a laptelui", a primit OK-ul pentru 6,7 milioane lei.

In total, au fost 9 proiecte admise, dintre care 5 cu 25 de puncte, unul cu 22 de puncte si respctiv unul la limita prevazuta de regulament, de 20 de puncte.

In total, pentru Masura 123 au fost selectate 9 proiecte in valoare de 38 milioane de lei. Au mai existat: un proiect care nu a intrunit punctajul minim, trei proiecte neeligibile si patru proiecte retrase.

"Modernizarea exploatatiilor agricole": proiecte de maximum 60 de puncte

Punctaje duble fata de cele mentionate au obtinut proiectele din topul listei celor selectate in cadrul Masurii 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole". Un singur proiect a obtinut 60 de puncte (din maximul de 100, si raportat la pragul de minim 15 puncte): "Introducerea de tehnologie performanta in cadrul fermei ecologice Multiagra Vlasinesti, judetul Botosani". Urmatoarele 3 proiecte din top au obtinut 55 de puncte si, respectiv, 53 de puncte:

  • Modernizarea exploatatiei agricole apartinand SC SAMCOM SRL din comuna Ograda, judetul Ialomita (55p)
  • Modernizare ferma vegetala prin achizitie de tractoare, combina, utilaje agricole ...la SC FODGARD SRL sat Liveni, judetul Botosani (55p)
  • Achizitia utilaje agricole pentru modernizarea amenajarii agricole (53p)

67 de proiecte retrase de catre beneficiari

In total, in cadrul masurii 121, au fost selectate 288 de proiecte in valoare de 212,5 milioane lei.

"Scorul" minim obtinut de proiectele selectate a fost de 25 de puncte. Au mai existat un proiect care nu a intrunit punctajul minim, 54 de proiecte neeligibile si 67 de proiecte retrase de catre beneficiari, in valoare de 114 milioane lei.

"Renovarea satelor": bataie pe proiectele de 50 de puncte

Pentru Masura 322 "Renovarea, dezvoltarea satelor, conservarea si imbunatatirea mostenirii rurale" au fost depuse 194 de proiecte din care numai 44 au fost selectate, cu toate ca au mai existat alte 112 eligibile, in valoare de 877 milioane de lei. Acestea au fostreportate pentru licitatia urmatoare, unele intrunind chiar 50 de puncte, adica aproape dublul punctajului maxim obtinut de cele depuse pentru alte masuri.

In top se afla doua proiecte de 75 de puncte care vizeaza modernizarea de drumuri comunale:

  • "Modernizare asfaltare drumuri comunale, comuna Riciu, judetul Mures si extinderea sistemului de alimentare cu apa in satele Sinmartinul de Cimpie, Lenis, Caciulata, judetul Mures"
  • Modernizare drum comunal DC 51, Frata-Poiana Fratii, limita judetul Mures, extindere retea apa potabila pe traseu DC 51, juidetul Cluj

Listele proiectelor selectate si ale celor neselectate pot fi consultate aici.