Intalnire online: Razvan Cotovelea, director general ACIS, raspunde cititorilor HotNews.ro

Cum poti obtine fonduri UE cu cat mai putine "hartii"?

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 15 iulie 2008, 17:28 Economie | EuROfonduri


Sapte programe lansate, peste 30 de linii de finantare deschise. Nici un sfert dintre proiectele depuse la autoritati nu au fost selectate pentru finantare. Fondurile structurale sunt un miraj dar si o enigma pentru multi intreprinzatori si functionari publici care nu sunt obisnuiti cu "birocratia" europeana.

Joi, 17 iulie, ora 11.00, Razvan Cotovelea, seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din Ministerul Economiei si Finantelor va raspunde intrebarilor formulate de cititorii HotNews.ro, in cadrul unui interviu transmis live text. Va invitam sa transmiteti intrebari!

Conform datelor oficiale ale Ministerului Economiei si Finantelor, pana la data de 15 iunie au fost aprobate 281 proiecte din cele 1.297 depuse pentru finantare, in cadrul programelor cu fonduri structurale europene.

Va invitam sa transmiteti intrebari pentru interviul cu Razvan Cotovelea, director general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) prin intermediul rubricii de comentarii din aceasta pagina. Intrebarile pot fi transmise acum, precum si in timpul interviului si trebuie sa atinga urmatoarele teme:

 • Mult disputata birocratie a fondurilor europene: actele solicitate la dosare, evaluarea, efectuarea platilor. Mai ales pentru proiectele rurale... conditiile sunt prea complicate pentru solicitanti!
 • Chichite in care se impiedica solicitantii. De exemplu: contracte de chirie pe minimum 5 ani, excluderea PFA in cazul stomatologilor; solicitarea ca firma sa aiba profit 2 ani consecutivi etc.
 • Celebra absorbtie: suma care a fost in mod real "absorbita" in 2007 si estimarile pentru 2008.
 • Fraudele: 6 milioane de euro, prejudicii totale calculate de DNA in ultimii 4 ani, pe fonduri de preaderare. Este mult, este putin? Comparatie cu alte tari?
 • Un studiu realizat de Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie arata ca programele de finantare pot fi viciate de coruptie in mare masura. Peste jumatate dintre subiectii chestionati in 2007 au declarat ca fondurile europene sunt acordate preferential si ca exista retele de trafic de influenta. Acelasi studiu arata ca subiectul fonduri europene este neinteresant pentru institutiile mass-media!
 • Programul de competitivitate - este cel mai intarziat. Mai ales schemele pe IT si pe energie. Cateva explicatii. 
 • Metode care (aparent, cel putin) au determinat accelerarea procesului de gestionare a fondurilor: publicarea ghidului solicitantului foarte repede (POR) - desi au revenit cu Corrigendum; sistemul electronic de la POS DRU, manualul de implementare sesiuni lunare de depunere a proiectelor (PNDR). Ar trebui aplicate si pentru celelalte programe?
 • Greseli care (aparent, cel putin) au determinat sincope in procesul de gestionare a fondurilor. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


10968 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  proiecte si fonduri europene (Marţi, 15 iulie 2008, 19:00)

  Anonimus [anonim]

  Sunt multe persoane care doresc sa realizeze un proiect in scopul obtinerii unor fonduri europene, dar nu cunosc toti pasii pe care trebuie sa-i parcurga: cum se realizeaza un proiect, cine poate obtine un fond, care sunt documentele necesare, unde trebuie sa trimita dosarul etc. Sunt multe conditii de indeplinit, hartii de adunat s.a.m.d. si, de aceea, toata aceasta birocratie care nu se mai termina ii descurajeaza pe multi.Daca o persoana ar fi inscrisa intr-un partid, poate ar putea obtine mai repede informatiile de care avem cu totii nevoie in accesarea fondurilor mult ravnite. Poate domnul Razvan Cotovelea ne-ar putea indruma, cu adevarat, spre acele autoritati care au competente in accesarea fondurilor europene si care sa ne invete si pe noi cum sa facem rost de fonduri.
  • -1 (1 vot)    
   Domnului Anonimus (Marţi, 15 iulie 2008, 19:11)

   Poterel [anonim] i-a raspuns lui Anonimus

   Dumneata trebuie doar sa mergi la cabina si sa votezi ! In rest, lasa prostiile si ciocul mic !
  • 0 (0 voturi)    
   Pt. Anonimus (Miercuri, 16 iulie 2008, 14:27)

   o firma [anonim] i-a raspuns lui Anonimus

   da-mi un mesaj pe mail la adresa eu.fonduri@gmail.com si poate va pot da o mana de ajutor.
 • 0 (0 voturi)    
  Simplu: hartiile sa fie de 100 de euro.... (Marţi, 15 iulie 2008, 19:16)

  Anonim [anonim]

  Simplu: hartiile sa fie de 100 de euro....
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare pt. dl. Cotovelea? (Marţi, 15 iulie 2008, 19:27)

  V.Florean [anonim]

  D-le Cotovelea, de ce la mijlocul anului 2008 nu s-au distribuit încă fondurile structurale pentru agricultură, alocate de UE pentru 2007(peste 450 milioane de Euro), iar în acest an situaţia se va repeta cu fondurile alocate pentru 2008, adică vor fi distribuite (dacă!!) undeva pe la sfârsitul anului 2009? Ce a făcut Ministerul Economiei şi Finanţelor în această probemă, unde sunt banii şi ce măsuri ati luat ca Agentiile din agricultură create special pentru această operaţiune să-si facă treaba? Credeţi ca este o siotuaţie normală? Nu credeţi că agricultura este pur şi simplu sabotată de cei care au monoplul importurilor de produse alimentare? Cum vedeţi rolul guvernului în această problemă importantă?
  • 0 (0 voturi)    
   Structurale sau de coeziune. (Miercuri, 16 iulie 2008, 17:11)

   Casargoz [anonim] i-a raspuns lui V.Florean

   Pentru a gricultura e vorba de fonduri structurale sau de coeziune.
 • 0 (0 voturi)    
  reguli numai pentru unii (Marţi, 15 iulie 2008, 23:20)

  Vasile [anonim]

  Domnu Cotovelea, domnule draghe, cand schimbi regulile in timpul jocului (ca in cazul Mecanismului SEE), numai pt. ca sa poata accesa fondurile "cine trebe", atunci sa nu va mai mirati ca oamenii descurajeaza si nu mai au chef, chemare etc.etc. sa depuna proiecte!

  De faza cu "firmele de consultanta agreate, unicele si numai ele" prespuun ca stiati... sau nu? In caz ca nu stiati, mai bine dati-va demisia! Ca era de datoria Dvs. sa stiti!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce aveti degand cu raspunderea ? (Miercuri, 16 iulie 2008, 10:15)

  Relatia cu Angajatu [anonim]

  Poate ca ati uitat destul de repede sarcina trasata de domnul Prim ministru cand defata cu presa a spus ca in 2 saptamani sa se prezinte un proiect de marire a lefurilor celor care lucreza pentru si cu fondurile europene. Cointeresarea materiala este una dintre cheile Liberalismului care aduce bunastare. Libera concurenta a pietii si cointeresarea salariala duce la performanta. Premierul chiar are ceva in cap spre deosebire de muuulti directorasi ca matale
 • 0 (0 voturi)    
  Mirajul fondurilor europe (Miercuri, 16 iulie 2008, 11:23)

  IMM-uri [anonim]

  Vorbe goale, proiectele europene sunt numai pentru unii, bine alesi, bine studiati, oricat de bine ar fi scris proiectul... Razvan Cotovelea, in calitate de director general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) stie foarte bine cum se dau proiectele. Titlul e relevant: "Nici un sfert dintre proiectele depuse la autoritati nu au fost selectate pentru finantare." Oricum IMM-urile fara pile sunt - cum au fost intotdeauna - pe propriile forte, pe piata libera (cata este). Restul e politica si manipulare prin media.

  Pastrati-va mirajul domnilor si bucurati-va de salariu...
 • 0 (0 voturi)    
  pareri despre fonduri (Miercuri, 16 iulie 2008, 11:48)

  ion [anonim]

  1. Nerespectarea cadrului legal pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate aferent solicitărilor de fonduri nerambursabile pentru beneficiarii privaţi ai FEADR.

  Dorim să vă atragem atenţia supra faptului că printre documentele solicitate de APDRP pentru Măsura 121 Modernizarea Exploataţiilor Agricole, respectiv pentru Măsura 123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere nu se regăseşte formatul cadru al Studiului de Fezabilitate, aşa cum este reglementat prin HOTĂRÂREA nr. 28 din 9 ianuarie 2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii.

  Hotărârea Nr. 28/09.01.2008, precizează la articolul 4:
  “Art. 4
  Prevederile prezentei hotărâri se aplică pentru realizarea obiectivelor de investiţii noi, precum şi lucrărilor de intervenţii la construcţii existente, finanţate, total sau parţial, din bugetele prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările ulterioare, şi la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.”
  Legea Finanţelor Publice nr. 500/2002 precizează la Art. 1, Alin. 2:
  “(2) Dispoziţiile prezentei legi se aplică în domeniul elaborării, aprobării, executării şi raportării:
  a) bugetului de stat;
  ……………………………………………………
  i) bugetului fondurilor externe nerambursabile.”

  Prin urmare, în baza articolelor citate, deducem că Studiul de Fezabilitate conform Hotărârii 28/2008 trebuie să se regăsească printre documentele solicitate de APDRP indiferent de calitatea solicitantului (persoană juridică publică sau privată), acesta reprezentând cadrul legal MINIMAL de realizare a documentaţiei pentru orice investiţie care beneficiază de finanţare publică europeană sau de la bugetul statului.
 • 0 (0 voturi)    
  pareri despre fonduri - partea a 2-a (Miercuri, 16 iulie 2008, 11:51)

  ion [anonim]

  Nu dorim să evidenţiem aici deficienţele Studiului de Fezabilitate conf. HG 28/2008 în raport cu precedentul Ord. 913/762/2005 MFP/MTCT dar considerăm că, şi în această formă mai puţin cuprinzătoare, legea în vigoare trebuie respectată. De asemenea, dorim să atragem atenţia că pentru finanţarea proiectelor organizaţiilor private prin POS CCE şi prin POR, autoritatile de management au solicitat potentialilor beneficiari privati sa respecte integral continutul studiului de fezabilitate conform HG 28/2008, inclusiv analiza cost-beneficiu şi alte solicitări cu caracter economic/financiar dar şi social (nr. şi procentul de locuri de muncă nou create, perioada de păstrare a acestora, angajarea de personal cu trăsături speciale, indicatori economici şi financiari primari precum RIR, VAN, RCB etc.), aşa cum sunt acestea prezentate in ghidul solicitantului pentru fiecare masura din cadrul acestora programe – investitii in industria prelucratoare, turism, parcuri industriale, microintreprinderi etc

  Ne exprimăm de asemenea nedumerirea în legătură cu eliminarea dintre documentele solicitate de APDRP în procesul de evaluare a proiectelor a planului de afaceri document economic important ca şi excluderea planului de marketing.

  În condiţiile în care pentru investiţiile private nu se solicită documente economice relevante pentru dovedirea viabilităţii şi fezabilităţii economice, financiare şi sociale a proiectelor finanţate din fonduri europene găsim cu atât mai surprinzătoare folosirea de către APDRP a unui model de Studiu de Fezabilitate care elimină principalele elemente economice, în primul rând analiza cost-beneficiu , din studiul de fezabilitate stabilit prin HG 28/ 2008. În acest fel proiectele autorităţilor publice locale sunt discriminate negativ faţă de proiectele firmelor private ce vor întocmii documentaţii facile si care nu vor putea oferii garanţia fezabilităţii investiţiilor, nu vor putea anticipa şi evalua concludent impactul social, economic şi financiar.
 • 0 (0 voturi)    
  functionari publici (Miercuri, 16 iulie 2008, 12:09)

  dumping [utilizator]

  functionarii publici din APL-uri de ce nu beneficiaza de sporul de 75% pentru ca lucreaza cu fonduri europene? discriminare...?!
 • +1 (1 vot)    
  Promovarea mai sustinuta (Miercuri, 16 iulie 2008, 12:10)

  Ioana Popescu [anonim]

  Cea mai simpla întrebare ar fi ce instituite ar trebui sa contactez pentru a obţine informaţiile necesare obţinerii de fonduri (anonimus a trasat câteva idei de baza)? Pot obţine informaţii clare si suficiente accesând si/sau descarcant documente de pe website-ul instituţiei respective? S-au realizat emisiuni TV (tot suntem nişte consumatori avizi de tv) de popularizare, informare, educare legat de cum poţi obţine aceste fonduri (sau articole in ziare de mare tiraj)? In sediul instituţiei respective sunt afişe sau alte metode de promovare? Imi pot cumpăra o carte cu instrucţiuni, pe înţelesul omului de rand, care sa mă ajute sa întocmesc un dosar de succes? Instituţia respectiva are personal antrenat sa ajute publicul in realizarea unui dosar corect? Ultima posibilitate as evita sa o folosesc deoarece nu îmi plac obişnuitele fete acre ce stau acolo sa-ţi vorbească urat si sa te facă sa te simţi mai prost decât erai înainte.
 • 0 (0 voturi)    
  fonduri nerambursabile (Miercuri, 16 iulie 2008, 12:14)

  catalin [anonim]

  Daca cineva are un teren de 10 ha, intr-o zona rurala cu un mare potential turistic si vrea sa dezvolte un proiect care sa cuprinda un han, ce anume ii trebuie ca sa obtina fonduri nerambursabile. Caci bani de investit efectiv, nu are, in schimb pamantul este valoros. Poate fara nici un leu, in baza unui proiect viabil sa obtina bani pentru constructie sau nu?
  • 0 (0 voturi)    
   sa vanda o parte din teren (Miercuri, 16 iulie 2008, 16:00)

   abeba [anonim] i-a raspuns lui catalin

   In cazul in care doreste sa-si construiasca o pensiune in mediul rural, va trebui sa vanda o parte din teren ca sa faca rost de bani pt constructia pensiunii. Fondurile europene se dau , DOAR dupa ce beneficiarul a cheltuit din banii lui. Tu cheltuiesti 100.000 si primesti inapoi 50.000. Cam asa functioneaza. Mai multe detalii pe www.bani-europeni.ro
 • 0 (0 voturi)    
  POR (Miercuri, 16 iulie 2008, 13:42)

  H>H [anonim]

  Ce inseamna proiect aprobat?(cerere de finantare semnata AM-beneficiar)
  Cate proiecte sunt apobate pt POR si in ce regiuni?
 • 0 (0 voturi)    
  Grila evaluare strategica (Miercuri, 16 iulie 2008, 13:53)

  H>H [anonim]

  De ce nu se publica grila pt evaluarea strategica aplicata proiectelor depuse pe POR?
 • +1 (1 vot)    
  Manageri Publici (Miercuri, 16 iulie 2008, 15:11)

  Corbeanu [anonim]

  Domnule director general,

  Foarte multi cunoastem necesitatea unor functionari publici de calitate implicati in procesul de gestionare a fondurilor europene. Unii dintre cel mai bine pregatiti functionari de acest tip sunt asa numitii MANAGERI PUBLICI, care au fost formati in spiritul administratiei europene si a caror formare a costat zeci de milioane de euro din fonduri PHARE! De ce in cadrul ACIS, organismul de reglementare si spraveghere in domeniul fondurilor europene, nu aveti angajat niciun manager public????
  • 0 (0 voturi)    
   manageri publici (Marţi, 12 august 2008, 8:58)

   Eliminator [anonim] i-a raspuns lui Corbeanu

   Managerii Publici sunt niste greseli ale sistemului public.
   99,99% numai nulitati care pe baza pilelor si relatiilor au participat la acea pregatire dar din pacate nu au inteles nimic.
   Aceasta gasca de incompetenti ar trebui desfintata.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce dureaza atat? (Miercuri, 16 iulie 2008, 16:15)

  abeba [anonim]

  1. FEADR- de ce solicitantii de fonduri europene nu pot semna contractele de finantare cu Ministerul? Se asteapta de luni de zile....multi dintre ei nici macar nu mai au ce face cu tractoarele pentru care au depus proiecte in martie, sperand ca vor obtine finantare pentru a le putea folosi in aceasta vara!?

  2. POR - de ce dureaza atat de mult pana se aproba proiectele? A trecut o luna de la incheierea apelului de proiecte pe Axa 4.3 si inca nu s-au finalizat evaluarile.

  3. POS CCE- Cati bani au fost cheltuiti din Axa tehnica pentru instruirea personalului si pentru pregatirea ghidurilor? Va intreb asta pentru ca nu ai cu cine discuta de la ei.... Daca pe POR exista oameni competenti si orice nelamurire ai avea iti este lamurita...de ce nu se intampla acelasi lucru si pe POS CCE?
 • 0 (0 voturi)    
  Cateva surse de informare - 1 (Miercuri, 16 iulie 2008, 17:08)

  R [anonim]

  @V.Florean
  Fondurile pentru agricultura in general nu sunt fonduri structurale, ele sunt administrate in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). In Romania, autoritatea competenta pentru acestea este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care gestioneaza atat Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) prin intermediul caruia pot fi finantate proiecte in mediul rural, cat si fondurile la care va referiti ca nu au fost inca achitate integral, care sunt subventii pentru agricultura, platite "fermierilor" pe exploatatii agricole, an de an, in functie de anumite criterii, nu pe baza unor proiecte.

  In alta ordine de idei, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), al carei director este Dl. Cotovelea, nu gestioneaza fondurile pentru agricultura.

  Pentru informatii legate de PNDR accesati http://www.mapam.ro/ , chiar pe prima pagina sunt informatii legate de licitatiile de proiecte, Ghidurile solicitantului etc. De asemenea, pe site puteti gasi si o adresa de e-mail a Departamentului de Dezvoltare Rurala.
 • 0 (0 voturi)    
  Cateva surse de informare - 2 (Miercuri, 16 iulie 2008, 17:09)

  R [anonim]

  @ Ioana Popescu si nu numai
  Puteti gasi informatii despre finantare prin fonduri structurale din urmatoarele surse (lista nu este exhaustiva):

  Website-ul ACIS
  http://www.fonduri-ue.ro/ contine informatii despre toate Programele Operationale.

  Daca sunteti societate comerciala, va puteti axa pe
  • PNDR (pentru mediul rural): pe langa http://www.mapam.ro/ puteti accesa si site-ul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola care are ca scop, printre altele, promovarea in randul populatiei rurale a programelor de dezvoltare rurala http://www.consultantaagricola.ro
  si pe 2 Programe Operationale:
  • Programul Operational Regional (POR - Regio) pentru dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului si finantarea microintreprinderilor: www.inforegio.ro si www.mdlpl.ro. O alta sursa sunt Agentiile de Dezvoltare Regionala din fiecare regiune (sedii in Bucuresti (www.adrbi.ro), Braila (www.adrse.ro), Piatra-Neamt (www.adrnordest.ro), Calarasi (www.adrmuntenia.ro), Craiova (www.adroltenia.ro), Timisoara (www.adrvest.ro), Cluj (www.nord-vest.ro) si Alba Iulia (www.adrcentru.ro).
  • Programul Operational Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE): http://amposcce.minind.ro/
 • 0 (0 voturi)    
  Cateva surse de informare - 3 (Miercuri, 16 iulie 2008, 17:10)

  R [anonim]

  De asemenea, un site f bun, desi nu unul oficial, este http://www.fonduri-structurale.ro/

  In plus, la fiecare din ministerele care joaca rolul de Autoritate de Management pentru cate un Proiect Operational, puteti solicita informatii punctuale daca aveti nelamuriri in urma studierii Ghidurilor solicitantului. Cu siguranta Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) face acest lucru pentru POR. Aici (http://www.mdlpl.ro/index.php?p=569) puteti gasi toate publicatiile editate de MDLPL, iar aici (http://www.mie.ro/index.php?p=555) buletinul informativ lunar InfoRegional. MDLPL gestioneaza pe langa POR, Programe de Cooperare Teritoriala si, inca, PHARE.

  Oricum, trebuie sa intelegeti ca fondurile europene nu sunt chiar pentru orice …, prin aceste finantari UE urmareste sa dezvolte anumite activitati considerate primordiale pentru dezvoltarea pe termen lung si care au nevoie de incurajari. O problema principala este evitarea favorizarii unor companii in detrimentul altora, pe o piata libera. De aceea, fondurile pentru societati comerciale sunt reglementate de regulile ajutorului de stat (care nu poate depasi o anumita suma, 200.000 EUR cumulat pe 3 ani consecutiv, daca nu ma insel).
 • +1 (1 vot)    
  intrebari cotovelea (Miercuri, 16 iulie 2008, 19:38)

  mihaela ivan [anonim]

  1. MEF are un proiect legislativ pentru a putea retrage avizul acordat unei structuri şi personalului angajat, daca exista deficienţe majore în activitatea de gestionare a fondurilor Phare, ISPA şi a fondurilor structurale şi de coeziune. Era acest proiect o necesitate?
  2. Cind credeti ca vor incepe efectiv implementarea primelor proiecte si, odata cu ele, decontarile?
  3. Din punctul dumneavoastra de vedere, care a ramas cea mai mare problema atunci cind vorbim de accesarea fondurilor structurale?
  4. Efectul "Bulgaria", si ma refer aici la raportul OLAF, s-ar putea propaga si in Romania?

  Mihaela Ivan
 • -1 (1 vot)    
  Dezamagire maxima privind fondurile europene (Joi, 17 iulie 2008, 6:48)

  Lacramioara [anonim]

  Stimate Domnule Cotovelea,
  sunt reprezentanta unei asociatii nonprofit, care a fost partenera intr-un proiect Phare 2004-2006 Coeziune economica si sociala-Servicii sociale, proiect realizat in parteneriat cu Directia de Asistenta Sociala.Mentionez si faptul ca am participat noi, ca si parteneri cu aproximativ 20.000 Euro cofinantare. A trebuit sa suportam si contravaloarea TVA-ului si cei 20% din suma totala, urmand a ni se inapoia aceste sume dupa incheierea proiectului ,adica in ianuarie 2008. Au trecut atatea luni si..nimic...Suntem o fundatie care nu dispunem de finantari mari..avem cativa oameni de suflet din Elvetia care sprijina activitatile noastre-avem o cantina sociala beneficiari fiind 100 de copii din familii aflate in dificultate si ingrijim la domiciliu 60 de persoane varstnice. Deja cofinantarea a fost suficient de greu de gasit..ce sa mai spun de TVA si cei 20% ce urmau a se primi dupa finalizarea proiectului??? Am reusit insa sa gasim bani pentru scurt timp...Au trecut 6 luni de la finalizarea proiectului..nu am primit nimic, desi s-au depus la termen toate raportarile...Am fost nevoiti sa inchidem cantina sociala pe perioada verii din cauza lipsei de bani..Sunt 100 de copii care sufera de foame, domnule Cotovelea..datorita birocratiei si comoditatii subalternilor Dumneavoastra...Ce ma sfatuiti sa fac? Cui sa ma adresez eu, in calitate de partener? Daca as fi fost solicitant, probabil as fi avut mai multe sanse sa ma asculte cineva...desi si solicitantul, respectiv DAS au facut numeroase interventii pentru primirea banilor....Sunt profund dezamagita..Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac pentru a mi se returna cat mai repede banii-TVA-ul si cei 20%...
  Va multumesc anticipat!
  Lacramioara
 • -1 (1 vot)    
  Fondurile si Cotovelea (Joi, 17 iulie 2008, 8:22)

  bogdan [anonim]

  Razvaneeee, lasaneee, lasaneeee, iesi afara ////
 • 0 (0 voturi)    
  interviu (Joi, 17 iulie 2008, 10:22)

  Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro]

  va multumim pentru intrebarile transmise! va asteptam cu alte comentarii incepand cu ora 11.00, pe toata durata interviului
 • 0 (0 voturi)    
  degringolada voita (Marţi, 22 iulie 2008, 13:44)

  lupul [anonim]

  Ca absolvent a doua cursuri organizate de Camera de comert Bucuresti pe tema accesarii de fonduri europene si economist cu 25 ani experientza bancara in vest am capatat convingerea, ca autoritatea suprema privind aceasta problema, MFE, nu are nici un interes ca "omul de rind" sau "consultantul fara pile" sa aiba informarea si accesul la documentele si termenele respective. Nu stiu ce face ACIS, in ori ce caz nu ofera pe site-ul sau o structura clara: care programe exista, care sunt deja accesabile, documentele ultimative (download) pentru aceste programe, termenele limita pentru depunere, link-uri spre autoritatzile intermediare etc. In schimb esti confruntat cu legi, decizii, de multe ori in versiunea engleza, cu care nu ai ce face. Personal sunt convins ca este vorba de sabotaj voit in favoarea unor institutzii de consultantza "agreate".
  Spre exemplu aceea care publica site-ul "fonduri-structurale.ro
  De fapt nu ma mira de fel, ca si aceasta oportunitate pentru dezvoltarea Romaniei a devenit o mare "shushanea", ca multe altele legate de privatizari pe sprinceana, licitatzii trucate etc.
  Sa traitzi bine!!
  • 0 (0 voturi)    
   Intreaba daca vrei raspuns (Marţi, 19 august 2008, 1:51)

   Luk [anonim] i-a raspuns lui lupul

   Traiesc din consultanta de 10 ani. Sunt consultant "fara pile". Daca ai nevoie de informatii, spune. Cat despre "abosolvent al cursurilor...", iarta-ma, dar nu te cred. Cate proiecte ai facut tu sa iasa?
   • 0 (0 voturi)    
    Accesare fonduri nerambursabile (Miercuri, 29 octombrie 2008, 21:41)

    DOBRICA GEORGE [anonim] i-a raspuns lui Luk

    Detin 1,8 hec o locuinta agroturistica 85%construita si licenta pe un lac cu namol terapeutic in jud Braila doresc sa obtin o finantare pt dezvoltare in continuare .Multumesc pentru pentru timpul acordat.0724146904 PT LUK
   • 0 (0 voturi)    
    pt experienta (Joi, 20 noiembrie 2008, 8:02)

    c.marian [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    m ar interesa sa purtam o discutie constructiva despre aceste fonduri doresc un nr de contact sau mail.multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Buna (Miercuri, 7 ianuarie 2009, 10:47)

  Marta [anonim]

  Doesc sa accesez si eu fondurile europene.Am inteles ca e nevoie de un consultant cu pile sa ai succes.Detin o suprafata de pamant in Hangu, e un paisaj superb si doresc sa intemeiez o pensiune agroturiatica.Cine ma poate ajuta sa obtin fonduri? Astept un raspuns.Va multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  fonduri pentru deschiderea unei afaceri (Marţi, 28 aprilie 2009, 17:45)

  Ilie Andrei [anonim]

  Buna ziua! As dori sa aflu ce este necesar pentru a obtine fondurile necesare deschiderii unei afaceri , mai exact un teren de sport intr-o zona rurala si daca este posibila obtinerea lro in acest domeniu.
 • 0 (0 voturi)    
  as dori sa obtin o finantare europeana (Miercuri, 15 decembrie 2010, 16:50)

  isac vasile [anonim]

  as dori sa depun un proiect de finantare europeana pentru procurarea de utilaje agricole[un tractor , un plug , o semanatoare, omasina de scos cartofi ect ect]] pt prestari servicii in agricultura.Ce sanse am si cu cine trebuie sa iau legatura pt inceput .Multumesc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by