Primari, consilieri si cunoscuti oameni de afaceri, printre principalii beneficiari ai fondurilor europene pentru agricultura

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Duminică, 31 august 2008, 20:11 Economie | EuROfonduri


Cine sunt beneficiarii consistentelor fonduri pentru agricultura, in cadrul primelor linii de finantare lansate in 2008? Un presedinte de consiliu judetean, primari si consilieri locali dar si cunoscuti oameni de afaceri se regasesc in topul proiectelor selectate. Sumele obtinute ca finantare nerambursabila pentru un proiect sunt intre 1 milion si 4 milioane de lei.

Sapte din cele aproximativ 30 de proiecte pentru care am putut afla informatii amanuntite, adica aproape o treime, apartin unor companii controlate de personaje celebre in mediul de afaceri politic si in cel economic.

In total, Programul National de Dezvoltare Rurala aloca aproximativ 8 miliarde de euro proiectelor realizate de mediul public si cel privat, pana in anul 2013.

1. Prima pe lista proiectelor de „Modernizarea exploatatiilor agricole” selectate in luna martie, cu 60 de puncte din 100, este Multiagra Vlasinesti, judetul Botosani. A obtinut fonduri nerambursabile de 2,4 milioane lei, pentru proiectul denumit: "Introducerea de tehnologie performanta in cadrul fermei ecologice Multiagra Vlasinesti, judetul Botosani".

Potrivit Registrului Comertului, firma are ca actionari principali pe Gheorghe Portariuc si persoana juridica Portas SRL, al carei director este tot Gheorghe Portariuc. Omul de afaceri este o celebritate in judet. Potrivit presei regionale, in 2004 omul de afaceri a platit amenzi pentru ca ferma zootehnica Vlasinesti nu avea autorizatie de mediu "si arunca apele uzate aiurea". Ovidiu Portariuc, fiul omului de afaceri, si el actionar la Multiagra, a declarat pentru HotNews.ro ca amenzile au fost primite de fabrica de lactate care functioneaza in aceeasi zona, fiindca ferma zootehnica s-a infiintat in 2005.

In 2005, a cumparat 60% din actiunile Societatii Judetene de Drumuri si Poduri in timp ce era si Consilier Judetean PSD. Ulterior, a renuntat la tranzactie. Mandatul de consilier judetean s-a incheiat in 2008. Ovidiu Portariuc a declarat ca si el este membru PSD dar nu detine nicio functie pe plan local.

2. Pe locul 7 la „Modernizarea exploatatiilor agricole” se afla Nicvitib SRL, din Botosani, cu 50 de puncte din 100 si 1,2 milioane lei finantare primita. Proiectul se refera la achizitia de utilaje in cadrul fermei vegetale. La firma Nicvitib actionari principali sunt Nichiteanu Tiberiu Leonard si Nichiteanu Viorel. Cel de-al doilea a devenit, in urma alegerilor locale din iunie 2008, primar al comunei Radauti-Prut, din partea PD-L.

Nichiteanu a declarat pentru HotNews.ro ca deocamdata nu a semnat contractul de finantare pentru proiectul selectat prin PNDR si asteapta sa fie contactat de autoritati. Acesta spune ca detine functia de administrator tehnic al firmei Nicvitib, iar fiul sau, Tiberiu Leonard, este administrator legal. El a mai declarat ca Nicvitib a mai obtinut o finantare de circa 10.000 de RON, in anul 2006, prin programul SAPARD, pentru un proiect prin care au fost achizitionate utilaje. Numele lui Viorel Nichiteanu a intrat in vizorul presei cu ocazia inundatiilor de la inceptul lunii august, care au afectat grav localitatea.

3. Pe locul 9, cu 50 de puncte, se gaseste Agromec Visina SA din judetul Olt. Aceasta a obtinut aprobarea pentru o finantare de 3,7 milioane de lei nerambursabili. Proiectul se refera la "achizitie de masini si echipamente agricole pentru modernizarea fermei de culturi de camp". Inainte de alegerile locale din acest an, directorul firmei a fost Paul Stanescu, actual presedinte al Consiliului Judetean Olt, din partea PSD. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca detinea si actiuni la aceasta companie.

Ulterior numirii sale la conducerea CJ Olt, au aparut modificari in consiliul de administratie al companiei. Informatiile disponibile la Registrul Comertului arata ca trei dintre membrii consiliului au fost numiti in data de 15 iulie 2008. In prezent, Singura legatura cu Agromec Visina, din declaratia de interese a lui Stanescu, este arendarea unui teren agricol catre aceasta companie.

In mass-media au mai aparut de curand comentarii potrivit carora "Presedintele Consiliului Judetean Olt, Paul Stanescu, controleaza din umbra SC Agromec SA Visina, al carei administrator a fost”. Stanescu a declarat ca acest lucru nu este adevarat.

4. Un alt personaj celebru in mediul de afaceri local este Gheorghe Giolea, patronul companiei Giocom SRL din Ialomita. Proiectul firmei s-a clasat pe locul 18 in lista, cu 45 de puncte din 100 si o finantare admisa de 1,7 milioane de lei. Denumirea proiectului: "Modernizarea bazei tehnico-materiale prin achizitia de utilaje agricole la SC Giocom SRL, comuna Cosereni, judetul Ialomita".

Gheorghe Giolea este consilier local la primaria Urziceni si vicepresedinte PNL – filiala Urziceni.

5. Pe locul 46, cu 1,7 milioane lei finantare aprobata, se gaseste Triticum Sebes SRL care apartine unui consilier local si om de afaceri, impreuna cu sotia primarului din Sebes. Proiectul este denumit "Hala gaini ouatoare si depozit de dejectii a SC Triticum Sebes SRL".

Acesta apare, in baza de date a Registrului Comertului, ca actionar la alte 7 firme din judetul Alba, la unele dintre acestea impreuna cu tatal sau, care are acelasi nume.
Matei Nicolae - tatal este celebru in zona pentru afacerile sale din multe domenii, fiind cunoscut ca "Nichi Ardeal".

Matei Nicolae -fiul, actionarul de la Triticum Sebes, este si consililer local, din partea PD-L. Nu are insa publicata declaratia de avere. Tatal sau a declarat pentru HotNews.ro ca declaratia de avere a fiului a fost transmisa primariei insa din motive necunoscute nu apare pe site.

Cel de-al doliea actionar la Triticum Sebes SRL este Rodica Sarbu, sotia primarului PD-L din Sebes, Mugurel Sarbu, lucru care reiese din declaratia de avere a primarului.

Afacerile din jurul persoanelor mentionate au facut adesea subiectul unor articole consistente din presa centrala si locala.
 
6. La componenta "123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" au fost depuse 17 proiecte din care au fost selectate doar 9.

Din acestea 9, am cautat informatii detaliate despre doua companii. Una dintre acestea este SC Lactaprod SRL Braila, cu 5 milioane lei finantare aprobata.

Unul din acttionari este Aurel Leonard Gligore, si acesta un nume cunoscut pe plan local. El si asociatul sau, Petrea Mihai, sunt si actionari la LEMI STAR COM, o fabrica de biscuiti, panificatie si patiserie. In presa locala a fost publicata o controversa legata de programul "Cornul si laptele".

7. In cadrul componentei “Modernizarea exploatatiilor agricole”, de data aceasta in luna aprilie, se regaseste, pe locul 5 in ordinea punctajului obtinut, HORTICOLA INTERNATIONAL SEVIS SRL, cu actionari persoane juridice: Transcar SRL si Atlassib SRL.
   
Din presa locala aflam ca este vorba despre oameni de afaceri din topul celor mai bugati sibieni, Mai exact, Grupul Carabulea. Ilie Carabulea, actionar al grupului Atlassib, cu  o avere estimata la 75 milioane dolari, se afla pe locul trei in lista celor mai bogati sibieni. 


CUM AM PROCEDAT
Din cele trei linii de finantare lansate pana acum in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, doua se adreseaza mediului privat: 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" si 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere". Deocamdata, au fost publicate rapoartele de selectie pentru primele doua sesiuni de cereri de proiecte: cele aferente lunilor martie si aprilie.

Am inceput documentarea cu prima lista, din luna martie, a proiectelor selectate pentru finantare.

La componenta "121 Modernizarea exploatatiilor agricole" au fost selectate 288 proiecte din cele 712 depuse pentru finantare. Am inceput sa cautam informatii in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut. In total, am parcurs circa 50 de proiecte din lista, din care am aflat informatii detaliate pentru aproximativ 20.

La componenta "123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", tot pentru licitatia din luna martie, au fost selectate doar 9 proiecte. Am cautat informatii detaliate numai pentru doua companii.

Pentru luna aprilie, am parcurs numai inceptul listei, doar cateva proiecte din topul celor selectate pentru finantare.  
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4937 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  metoda (Duminică, 31 august 2008, 20:33)

  opinia [anonim]

  Si credeti ca modul de analiza este relevant? Ati luat topul pentru ca se obtine senzationalul.
  "Sa vada oamenii ca fondurile astea le iau tot aia mari".
  Eu am castigat finantare si pt 100.000 de euro. Si nu sunt o personalitate.
  Nu mi se pare profesionist cum a procedat autoarea. Fiti echilibrata. Nu apar pe nimeni. Dar hai sa nu incepem iar cu aceleasi stereotipuri. Explicati si specificul masurilor. Ca intr-adevar nu oricine poate face o fabrica de lapte... pe 123.
  • 0 (2 voturi)    
   Lasa prostiile (Duminică, 31 august 2008, 23:05)

   Luk [anonim] i-a raspuns lui opinia

   E o insiruire de proiecte, de ce te superi? Ce sa-ti povestesc, ai obtinut finantare pentru 100.000... Ce legatura are asta cu prefectura? Fondurile sunt publice, transparenta e exceptionala. Ce-i rau in a spune cine-s beneficiarii de pana acuma?
   ce te deranjeaza, de fapt?
 • 0 (4 voturi)    
  Pai voi ce credeati mai? (Duminică, 31 august 2008, 20:39)

  Traficantu_De_Influentza [utilizator]

  Ca e pentru omul de rand?Credeati ca asta e ultimul tren de care o sa ne agatam si cu care o sa urnim tara asta din loc?Hai sa fim seriosi,damnati pe vecie vom fi cu asemenea sacali care rod la temelia unei natiuni de atata amar de vreme.Sa nu se trezeasca vreo unul sa spuna ca vai tu ce pesimist esti,il invit sa faca un proiect,sa vad cat de lejer il ia.Dupa sa vina sa imi spuna cata spaga a dat numai ca sa il bage pe liste,unde ghici ce...erau "oamenii de afaceri" care vor ei domnule sa puna bazele industriei/agriculturii/etc...(si care bineinteles au prioritate...DE CE?DE AIA)
  • +1 (1 vot)    
   Miroase a frustrare... (Luni, 1 septembrie 2008, 14:27)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui Traficantu_De_Influentza

   "Traficantule" pun pariu ca esti un soricel care roade acte printr-un birou pe la etajul 10 al unei institutii prafuite si visezi si tu la fonduri!Misca-ti fundul,du-te la tara la munca,fa o ferma sa vezi ce inseamna si dupa aia comenteza pe forum!Si sa-mi spui dupa vreo 2-3 ani de eforturi si vreo cateva zeci de mii de euro cheltuiti cu consultanta cum te simti cand un neica-nimeni te numeste sacal!??Succes!
 • 0 (4 voturi)    
  si ce e anormal in asta? (Duminică, 31 august 2008, 21:25)

  donache [anonim]

  Bineinteles ca proiectele acestor oameni au fost aprobate, printre multe altele, pentru ca au firme puternice, pot finanta partea lor de 50% din proiecte de valori mari. Cum au ajuns sa iba firme puternice e alta problema, nu le amestecati.
  Acest articol pare scris in cautare de senzational acolo unde nu e. Sunt atatea firme mici, simpli fermieri care au obtinut finantare.
 • -2 (2 voturi)    
  Propunere studiu de caz pentru I. Morovan (Duminică, 31 august 2008, 22:26)

  Alex [anonim]

  Se ia una bucata membru marcant PD din Oltenia, se analizeaza afacerea lui incepind din 1996, se vede negru pe alb ce fonduri nerambursbile a primit si se analizeaza cu maxim discernamint ca nu avea cum sa asigure cofinantarea necesara nici daca isi aduna toate veniturile realizate dupa 1990, de cind este parlamentar. Bineinteles, cumulind cu sumele inscrise ca profit in raportarile anuale depuse la Registrul Comertului.
  Sincer, mie imi place cum se misca acest parlamentar / om de afaceri. Nu il condamn pentru ce a facut sau ce face.
  Dar astfel de analize, bazate pe inscrisuri din ziare, sint lipsite de substanta.
  Daca vrei sa faci analize, trebuie sa-ti permiti o cheltuiala minima de bani si apoi sa faci un articol.
  Acest articol este facut probabil, numai pentru a justifica un salariu al unui individe cu fundul gras.
 • +1 (1 vot)    
  finantare (Luni, 1 septembrie 2008, 7:48)

  proiect [anonim]

  Pentru un proiect din asta aduci hartii si despre laptele pe care l-ai supt de la maica-ta, cand erai mic. De la toata institutiile statului care au legatura cu proiectul. Si unde depui alte documente si tot asa....Asa ca... e transparenta totala.
  E un articol banal, a unui ziarist in cautare de senzational. Acolo unde senzationalul nu exista...
 • +1 (1 vot)    
  neprofesionista abordare (Luni, 1 septembrie 2008, 9:39)

  elena [anonim]

  specificul fondurilor la care se refera autoarea este tocmai acesta: sunt accesate de cei care au capacitate de cofinantare. daca se referea la plati directe la hectar, da! putea sugera ca este in neregula sa le incaseze mari latifundiari (desi este discutabil si aici). avand acestea in vedere, este evident ca s-a cautat senzationalul si ca demersul jurnalistic este total neprofesionist.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e asa (Joi, 4 septembrie 2008, 16:42)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui elena

   Nu prea e cum spui tu.

   Fondurile respective au ca scop interventia acolo unde piata nu functioneaza eficient, nicidecum sa ajute firmele mari sa devina si mai mari.

   Capacitatea de co-finantare e cu totul altceva, nu are legatura cu cat de mare sau de mica e firma respectiva.

   Plus de asta, de unde stii tu ca fermle respective aveau capacitate de co-finantare????

   Din premisa "ferma mare" nu se poate trage concluzia "ferma cu capacitate de co-finantare". Din simplul motiv ca si firmele mari pot avea pierderi...
 • -1 (1 vot)    
  doar o constatare (Luni, 1 septembrie 2008, 9:53)

  Gabriela [anonim]

  "Primari, consilieri si cunoscuti oameni de afaceri, printre principalii beneficiari ai fondurilor europene pentru agricultura" - acesta e titlul articolului si sunt de acord cu el. Acum jumatate de an lucram intr-un birou ce realiza proiecte de genul acesta. Dl arhitect care intocmea proiectele respective avea printre "clienti" numai primari si/sau consilieri locali din diferite localitati din tara. Au venit la el si persoane juridice ce nu aveau nici un amestec sau culoare politica, dar nici macar nu a stat la discutii cu reprezentatii lor.
  Nu pot spune ca o persoana juridica (indiferent de renumele pe care il sau nu il are) ce vine cu un proiect bine facut nu primeste fondurile necesare, dar, din cate am observat eu, printre "principalii beneficiari ai fondurilor europene pentru agricultura sunt Primari, consilieri si cunoscuti oameni de afaceri cu amestec in politica"... si asa, revenim ma titlul articolului. Cred ca este doar o constatare, nu este neaparat o critica partinitoare.
 • +1 (1 vot)    
  Manipulare prin scoatere din context (Luni, 1 septembrie 2008, 14:13)

  Alex [anonim]

  E un articol tendentios si care incearca sa manipuleze opinia publica!Cum?Pai arata ca din 700 de proiecte aprobate, 20-30 deci mai putin de 0,5% din proiecte au sau ar putea avea conexiuni politice!Si chiar daca indivizii respectivi au simpatii politice care-i problema?Nu lucreaza cu statul sunt banii lor pe care-i risca intr-un asemnea proiect!Chiar nu va inteleg!
 • -1 (1 vot)    
  pt alex... (Luni, 1 septembrie 2008, 15:18)

  luci [anonim]

  in principiu sunt de acord cu ce spui tu ... trebuia o cercetare mai amanuntita pentru a trage concluzia din titlu... in acelasi timp ne arata ca politicul se implica cam mult acolo unde este de ros...in legatura cu banii, nu sunt de acord, chiar daca si ei pun partea lor, primesc o gramada de bani din fonduri europene, care atentie, cel putin pana in momentul de fata, nu sunt chiar moaca de la ue, romanica plateste cu varf si indesat acesti bani(prin fel de fel de contributii), deci cam de la popor...
 • -1 (1 vot)    
  pt alex... (Luni, 1 septembrie 2008, 15:19)

  luci [anonim]

  in principiu sunt de acord cu ce spui tu ... trebuia o cercetare mai amanuntita pentru a trage concluzia din titlu... in acelasi timp ne arata ca politicul se implica cam mult acolo unde este de ros...in legatura cu banii, nu sunt de acord, chiar daca si ei pun partea lor, primesc o gramada de bani din fonduri europene, care atentie, cel putin pana in momentul de fata, nu sunt chiar moaca de la ue, romanica plateste cu varf si indesat acesti bani(prin fel de fel de contributii), deci cam de la popor...
 • -1 (1 vot)    
  felicitari Ioana (Luni, 1 septembrie 2008, 23:03)

  teekaz [anonim]

  ........desi trebuie sa iti spun ca ai facut un studiu doar ca sa demonstrezi inca o data ca "banul la ban trage".....asta se stie de foarte mult timp......dupa ce ai cateva sute de mii de euro, castigi finantari, nu mai vorbesc de faptul ca trebuie sa cofinantezi, si daca te arunci la proiecte mai mari, fiind foame de proiecte si de dat bani, castigi....

  intotdeauna cei bogati devin si mai bogati si cei saraci devin si mai saraci....

  cine are bani are acces la consultanti, si isi poate permite sa piarda bani, adica sa depun 2-3-4 proiecte, unul tot ii iese...

  asta nu inseamna ca nu sunt bine facute....
  • 0 (0 voturi)    
   tot criminalitate e... (Joi, 4 septembrie 2008, 16:46)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui teekaz

   Raul e mult mai adanc.

   Procedura prin care se ajunge la fondurile alea este contrara scopului lor.

   In realitate, nu e vorba de "ban la ban trage" ci de distorsionarea scopului acelor fonduri si la favorizarea coruptiei.

   Eu o inteleg pe autoare- in aceasta situatie vorbeste de fapt de o criminalitate de "gulere albe", extrem de greu de dovedit, cel putin din simplul motiv ca aia care fac reguilile le fac sa li se potriveasca numai lor, dupa aia e normal sa ia numai ei bani, atentie, fara a incalca reguliile (ca doar ei le-au facut pentru ei....).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by