Ministerul Economiei si Finantelor completeaza, in prezent, la solicitarea Comisiei Europene, patru rapoarte legate de functionarea programelor operationale. "Este un proces firesc de consultare cu Bruxelles-ul", a declarat pentru HotNews.ro-EurActiv.ro Eugen Teodorovici, secretar de stat, responsabil cu fondurile europene. Ok-ul final ar putea sosi la inceputul lunii noiembrie, a mai declarat acesta, ca raspuns la informatiile aparute in presa la finalul saptamanii trecute, legate de "suspendarea decontarilor".

Pana in prezent, a spus Teodorovici, Comisia Europeana a virat statului roman un miliard de euro ca avans, pentru demararea proiectelor cu fonduri structurale.

Pentru a primi urmatoarea transa si a incepe decontarile, este nevoie ca executivul de la Bruxelles sa aprobe rapoartele de audit legate de sistemul de implementare a programelor operationale.

"Cinci rapoarte, legate de primele cinci programe lansate, au fost transmise Comisiei in luna iulie. Pentru unul, Programul de Asistenta Tehnica, am primit deja OK-ul, iar pentru celelalte au fost solicitate completari. La sfarsitul lunii septembrie vor fi transmise versiunile completate ale acestora", spune Teodorovici.

Cele patru rapoarte pe care se lucreaza in prezent sunt aferente programelor: Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Regional, Programul Operational de Transport, Programul Operational Sectorial de Mediu.

De asemenea, mai trebuie transmise la Bruxelles alte doua rapoarte de audit, legate de cele doua programe aprobate si lansate mai tarziu: Dezvoltarea Resurselor Umane si Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

"Sumele primite pana acum drept avans pot fi utilizate pentru a efectua plati, daca va fi necesar", a mai spus Teodorovici.