Transparency International Romania: "Informare aproape zero si lipsa de transparenta din partea autoritatilor de resort"
Multe probleme au fost identificate de monitorii implicati in proiectul de monitorizare si in alte etape ale procesului de gestiune a fondurilor. Spre exemplu, in etapa de programare (redactarea documentelor necesare pentru accesarea fondurilor - n.r.):
"Din numarul mic de proiecte depuse spre finantare de catre Consiliile Judetene se pot deduce lipsa de experienta in administrarea proiectelor, procedurile birocratice complexe, nivelul scazut de informare cu care se confrunta, ceea ce a cauzat un proces prelungit de identificare a nevoilor si de elaborare a proiectelor relevante pentru comunitatile lor", se mai arata in raport.
Perioada saraca in activitati. Evaluarea de substanta, mai tarziu.
Raportul a prezentat concluzii in urma monitorizarii, timp de un an si jumatate, a autoritatilor de resort in gestiunea fondurilor structurale. Insa, dat fiind ca in anul 2007 nu s-a prea intamplat nimic in privinta accesarii programelor, concluzia este ca "o prima evaluare a stadiului de pregatire a autoritatilor locale in implementarea efectiva a acestor fonduri este relativ prematura".
Cu toate acestea, au putut fi conturate cateva probleme chiar in acest stadiul al derularii programelor de finantare. Conform raportului, au putut fi abordate doua aspecte: identificarea "zonelor" vulnerabile si a actorilor expusi riscurilor coruptiei, plus semnalarea impactului negativ pe care coruptia si frauda le pot avea asupra dezvoltarii economice si sociale.
Analiza axata pe comunicarea dintre autoritati si public
ONG-urile implicate in proiect au urmarit activitatea unor Autoritati de Management si Organisme Intermediare, pe de o parte, si Consiliile Judetene, ca beneficiari de fonduri, pe de alta parte. Una din concluzii: "datorita procesului inchis in care se desfasoara procedurile de evaluare si selectie si nivelului scazut al comunicarii publice, deficientelor de comunicare intre solicitanti si AM-OI, exista o serie de vulnerabilitati ce pot aparea, legate in primul rand de conflictele de interese si incompatibilitati, neclaritati in ceea ce priveste selectarea evaluatorilor independenti si contractarea consultantilor", arata Raportul Transparency.
Mai concret, au fost analizate cele 8 regiuni de Dezvoltare si au fost formulate concluzii pentru fiecare in parte. Aceste concluzii se refera la informatiile disponibile pe website-urile institutiilor implicate in gestionarea fondurilor, portofoliile de proiecte existente, consultarile publice.
Pe marginea concluziilor din raportul de monitorizare a fost elaborat un "Ghid de integritate in executia contractelor derulate cu fonduri europene".
Din acest ghid, cei interesati pot afla informatii despre:
- politica de coeziune si fondurile structurale (principalele regloementari in UE, cum functioneaza fondurile etc)
- societatea civila in calitate de promotor al integritatii publice - tehnici de monitorizare la indemana ONG-urilor: solicitarea de informatii, consultarea paginilor web, consultarea presei locale etc.
- ce este "integritatea"
- rolul administratiei publice in accesarea fondurilor structurale
- conflictul de interese: ce este, cand apare; asemenea - pentru incompatibilitati
- ce este coruptia, cum se manifesta; mijloace de interventie
- institutiile implicate in gestiunea fondurilor UE.
Studiile, finantate cu 40.000 de euro
Raportul de Monitorizare si Ghidul de integritate au fost realizate in cadrul unui proiect finantat cu 40.000 de euro prin programul PHARE 2005.
Denumirea proiectului: "Crearea unei retele nationale de ONG-uri cu scopul monitorizarii integritatii utilizarii fondurilor structurale".
Rezultatele proiectului, publicate pe site-ul Transparency International Romania:
1. 1 retea de minim 16 ONG-uri;
2. 1 Ghid de integritate in executia contractelor derulate cu fonduri europene;
3. 16 reprezentanti ai ONG-urilor din 8 regiuni de dezvoltare instruiti;
4. 1 suport de training;
5. 1 sesiune de intruire pentru reprezentantii ONG-urilor locale;
6. 1 raport de monitorizare a integritatii fondurilor structurale dupa 1 ianuarie 2007 la nivel national si regional;
7. 1000 de ghiduri de integritate publicate si distribuite;
8. 1 site dedicat integritatii in contractarea si cheltuirea banilor europeni;
9. 1 politica si o strategie in vederea cresteri integritatii folosirii fondurilor structurale in Romania;
10. 1 conferinta de presa
Rolul organizatiei:
1. Crearea unei retele nationala de ONG-uri cu capacitate de a monitoriza contractarea si cheltuirea fondurilor post-aderare
2. Stabilirea unui mecanism, alternativ celui public, de monitorizare continua a modului de utilizare a fondurilor europene
Comunicatul de presa al Transparency poate fi consultat aici.

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Sa le fie rusine celor care au aprobat cheltuirea a 40,000 EUR din banii contribuabililor pentru asemenea bla-bla de 2 bani!
Cum o fi aia "Ghid de integritate"? Ce-o fi aia "executie de contracte"?
Tehnici de informare: "consultarea paginilor web, consultarea presei locale". Adicatelea am cheltuit mii de euro sa invatam oamenii sa citeasca ziarul!
Nici nu vreau sa mai pierd vremea comentand asemenea aberatii.
Primul lucru pe care l-as face ar fi sa derulez o investigatie despre cum s-a ajuns la finantarea unui asemenea proiect.