Microintreprinderile care au depus proiecte pentru accesarea fondurilor structurale mai au de asteptat rezultatele evaluarii pana la jumatatea lunii octombrie, a anuntat, marti, Gabriel Friptu, directorul general al Autoritatii de Management (AM) pentru Programul Operational Regional (POR). Termenul este devansat cu o luna fata de data anuntata initial de autoritati - 16 septembrie.

Dintre cele 777 de cereri de finantare depuse in cadrul "Axei 4, domeniul major de interventie 4.3: sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" din POR, doar 500 au intrat in faza finala de evaluare tehnica si financiara, a declarat Friptu, la conferinta de prezentare a raportului anual de implementare a POR.

Potrivit acestuia, "zona de evaluare tehnica care este realizata cu evaluatori independenti nu a avut viteza estimata de AM a POR", in conditiile in care un evaluator independent nu poate evalua mai mult de un proiect, maximum un proiect si jumatate pe zi.

"Estimarea noastra initiala a fost, avand in vedere experienta unor proiecte asemanatoare finantate prin Phare, ca aceasta zona merge relativ repede. Din pacate, rigoarea programului si extrem de multele elemente care trebuiesc avute in vedere nu permit o evaluare mai rapida", a explicat Friptu decalarea termenului stabilit pentru finalizarea evaluarilor. Prin urmare, pentru evaluarea proiectelor depuse vor lucra mai multe comisii in acelasi timp, astfel incat rezultatele sa poata fi anuntate la jumatatea lunii octombrie, a spus el.

"Ne asteptam ca toate proiectele care vor iesi din aceasta faza sa ajunga la contracte relativ repede. In general, nu sunt proiecte care necesita proiecte tehnice sau aceeasi bucatarie sofisticata din punct de vedere al timpului avizelor ca un proiect de infrastructura", a adaugat Friptu.

Cu toate acestea, directorul general al AM pentru POR a aratat ca, "in continuare, va trebui sa avem o campanie adresata microintreprinderilor pentru ca acestea au avut un comportament nu foarte deschis pentru pregatirea unor dosare de finantare complete", ingreunand astfel foarte mult comunicarea cu autoritatile.

"Microintreprinderile sunt reticente la foarte multe constrangeri birocratice", iar evaluatorii independenti "trebuie sa fie extrem de atenti si sa dea un verdict foarte bine argumentat", a conchis Friptu.