Comisarul European pentru politici regionale a declarat ca in prezent se lucreaza la o strategie pentru prima macro-regiune europeana: zona Marii Baltice, care ar urma sa fie adoptata pana in luna iunie 2009. O a doua strategie similara ar putea viza statele prin care trece fluviul Dunarea.

UPDATE: Laszlo Borbely propune un Program Operational de Cooperare Teritoriala pentru bazinul Dunarii

"Am inceput cu strategia pentru Marea Baltica - reprezinta o noua faza pentru regiunile Uniunii Europene. Strategia va fi adoptata de Comisie pana in iunie 2009 si prezentata Consiliului si Parlamentului", a spus Danuta Hubner.

"Am auzit in ultimele luni de la statele si regiunile prin care trece fluviul Dunarea ca sunt multe provocari care nu pot fi rezolvate individual. Avem nevoie de o cooperare de-a lungul acestui fluviu. Ar putea constitui o a doua macro-regiune", a mai declarat comisarul pentru politici regionale.

Declaratiile au fost facute cu ocazia lansarii Cartii Verzi pentru Coeziune teritoriala, un document adoptat luni, 6 octombrie, de catre Comisia Europeana.

Potrivit comisarului de resort, Cartea Verde subliniaza problemele coeziunii teritoriale si lanseaza "un amplu proces de consultare publica" in care vor fi implicate autoritatile publice, ONG-urile, institutiile academice si alti actori relevanti in spatiul european.

Una din problemele abordate in Cartea verde si mentionate de comisarul Danuta Hubner este depopularea unor zone si migrarea populatiei spre mediul urban.

Alte probleme se refera la accesul populatiei rurale la tehnologie, precum si la servicii de sanatate sau de educatie.

UPDATE: Marti, 7 octombrie, László Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, a propus la Bruxelles crearea unui Program Operational de Cooperare Teritoriala Europeana „Danubius/Ister”.

„Avem nevoie de un program focalizat pe bazinul Dunarii, cu un buget semnificativ, care sa includa domenii de interventie referitoare la transport, mediu si dezvoltare urbana in reteaua de localitati dunarene. Un astfel de program va determina dezvoltarea de-a lungul Dunarii” a declarat ministrul Borbely.

Programul ar urma sa completeze programele de cooperare teritoriala europeana deja existente, adaptate cerintelor teritoriale, concepute pentru altfel de arii de eligibilitate si care au o finantare mica, transmite un comunicat al ministerului de resort.